Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Wat is beter? In de avond of ochtend sporten?

Wat is nou het beste moment om je lichamelijk in te spannen? Kun je beter sporten als je net wakker bent geworden, of juist voor je gaat slapen? Je komt erachter in deze blog!

Ochtendmensen vs. avondmensen

We kennen ze eigenlijk allemaal wel; de echte vroege vogels die staan te springen wanneer ze hun bed uitkomen of juist de mensen die pas warm draaien als Sesamstraat is afgelopen.

Inderdaad, de welbekende ochtendmensen of avondmensen. Dit slaap- en waakritme wordt ook wel je chronotype genoemd en wordt deels genetisch bepaald en deels door je omgeving beïnvloed.

Zou dit slaap- en waakritme dan ook bepalen of we juist in de ochtend of in de avond het beste kunnen gaan sporten?

In elk geval hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat de sportprestaties afhangen van het deel van de dag waarop er gesport wordt. Dat roept vragen op, want is dit afhankelijk van het type sport dat je beoefent of ook van het moment waarop je traint?

Krachttraining in de avond?

Als we het verschil tussen ochtend- en avondtraining willen bekijken zullen we eerst onderscheid moeten maken tussen kracht- en duursporten. Op het gebied van kracht is er namelijk naar voren gekomen dat mensen die in de avond trainen meer spierkracht hebben dan mensen die in de ochtend trainen.

Dat is een leuk gegeven, maar in onderzoeken waarbij mensen hetzelfde trainingsprogramma kregen, alleen op een ander moment (ochtend of avond), werd er geen significant verschil gevonden in de toegenomen spierkracht.

Het lijkt er daarom op dat avondmensen zich meer focussen op een toename van spierkracht en dus gerichter op kracht trainen. Op het gebied van krachttraining is het nog niet helemaal duidelijk welk dagdeel de beste resultaten oplevert.

Vandaar dat je het beste kunt kiezen voor het moment dat goed past bij jouw chronotype. Ben je meer een ochtendmens? Doe je krachttraining dan lekker in de ochtend en natuurlijk andersom voor de avondmensen onder ons!

Wanneer duursporten?

Een soortgelijk verhaal gaat op als we kijken naar het moment van trainen voor duursporten.

Opvallend is dat onderzoek heeft aangetoond dat een (persoonlijk) verschil in presteren kan oplopen tot maar liefst 26% als men niet op de normale trainingsuren presteert. Dus altijd hardlopen in de avond en dan ineens een wedstrijd gaan lopen in de ochtend kan je prestatie negatief beïnvloeden.

Terugkomend op het chronotype, voor ochtendmensen is het aangetoond dat de beste duurprestaties zo’n 5 tot 6 uur na het ontwaken geleverd worden. Avondmensen daarentegen presteren het beste vanaf 11 of 12 uur na het opstaan.

Dit heeft voornamelijk te maken met bepaalde fysiologische processen die in gang worden gezet afhankelijk van je chronotype. Avondmensen maken dus later de prikkelende stofjes aan die de duurprestaties bevorderen.

Kies wat bij jou past

Als we het bovenstaande samenvatten, dan zien we dus terug dat je eigenlijk het best kunt gaan bewegen op een tijd die past bij jouw slaap- en waakritme. Op deze manier presteer je het beste en voelt het waarschijnlijk ook prettiger aan, omdat het lichaam klaar is om actief aan de slag te gaan. En dat past ook bij de visie van Cure4Life, want wij zeggen ook altijd dat ieder lichaam uniek is.

Volg dus niet de algemene richtlijnen die voor de gemiddelde persoon zou moeten kloppen, maar probeer te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Door dit toe te passen vergroot je de kans om dit beweeggedrag ook in de toekomst vol te houden!

Voordelen en aandachtspunten bij een ochtendtraining:

  • Sportscholen zijn minder druk bezocht in de ochtend;
  • Het geeft voldoening voor de rest van de dag;
  • Geen excuus dat je geen energie hebt om te trainen;
  • Doe een goede warming-up!;
  • Kies wanneer je ontbijt; kortdurende trainingen en laag intensief kunnen voor het ontbijt. Bij intensievere inspanningen:, eet dan tenminste 45 minuten voor de training.

Voordelen en aandachtspunten bij een avondtraining:

  • Gedurende de dag heb je voldoende voedsel in kunnen nemen voor de training;
  • Lekker om een stressvolle dag af te sluiten;
  • Zorg voor een goede maaltijd minimaal 2 uur voordat je gaat sporten;
  • Sport niet te laat; dit kan je namelijk wakker houden als je wilt gaan slapen.

“Door zorg te dragen voor jezelf, werk je aan geluk en gezondheid van zowel jezelf als de wereld om je heen. Als lid van het adviesteam van Cure4Life help ik mensen bij het vinden van de juiste balans en het (her)pakken van de eigen verantwoordelijkheid.”
Geschreven door Vera

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *