Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

De darmen: je tweede brein

Je herkent het misschien wel: dat nare gevoel in je buik als iets je niet helemaal lekker zit. Of misselijkheid als je veel stress hebt. Of je heb net slecht nieuws gehoord en je krijgt geen hap door je keel. Hoe kan dat?

Slimme darmen

Op die momenten reageren je darmen op wat er in je hersenen gebeurt. En andersom kunnen je hersenen ook reageren op wat er in je darmen gebeurt. Hoe ze dat doen? Met zenuwcellen.

Wist je dat je darmen meer zenuwcellen bevatten dan je hersenen? Je hebt dus eigenlijk een tweede brein in je buik zitten. De zenuwcellen komen samen in één grote zenuw die naar de hersenen loopt. De mooie naam hiervoor is de hersen-darm as.

Via de hersen-darm as sturen je hersenen en darmen boodschappen naar elkaar. Ja echt, je darmen en hersenen ‘praten’ met elkaar! Je darmen zijn dus veel meer dan alleen een voedselmachine.

De rol van serotonine

Je hersenen en darmen hebben hormonen nodig om met elkaar te kunnen communiceren. Het hormoon serotonine speelt een grote rol in die communicatie. Het is de belangrijkste boodschapper die signalen door de hersen-darm as stuurt.

Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Hoe meer serotonine je aanmaakt, hoe beter het contact tussen je darmen en hersenen verloopt én hoe gelukkiger je je voelt. Serotonine maakt je happy!

Eet je gelukkig

Wist je dat maar liefst 90% van de serotonine in je lichaam geproduceerd wordt in je darmen? Niet in de hersenen! Die aanmaak van serotonine is afhankelijk van de bacteriën die in je darmen voorkomen. En welke bacteriën in je darmen leven, is weer afhankelijk van je voeding.

Eet je zo min mogelijk suiker en veel vezels uit bijvoorbeeld groente, dan stimuleer je de goede bacteriën in je darmen en produceer je meer serotonine. Je hersenen merken dat je darmen gezond zijn en functioneren daardoor zelf ook beter. Je kan je beter concentreren en je voelt je gelukkiger. Gezonde voeding maakt je dus echt gelukkiger!

Andersom geldt het ook. Hoe ongezonder je eet, hoe slechter de gesteldheid van de darmen en hoe ongelukkiger je je kan voelen. Dat lekkere stukje taart maakt je blij? Nee, uiteindelijk juist niet.

En nog een weetje: het blijkt dat 35% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom ook lijdt aan een angststoornis of depressie. Heftig! Nu begrijp je waarom.

Gezond en gelukkig met Cure4Life

Heb je overgewicht? Wij willen je helpen om gezond te eten. Je krijgt een persoonlijke coach die je een gezonde leefstijl leert die je niet moet, maar wilt volhouden. Geen pillen, shakes of poeders. Gewoon door lekker, normaal en gezond te eten. Zo ben jij straks ook die kilo’s kwijt. Interesse? Kijk welke coach bij jou in de buurt zit.

“Door zorg te dragen voor jezelf, werk je aan geluk en gezondheid van zowel jezelf als de wereld om je heen. Als lid van het adviesteam van Cure4Life help ik mensen bij het vinden van de juiste balans en het (her)pakken van de eigen verantwoordelijkheid.”
Geschreven door Vera

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *