Cure4Life blog

Melk, de witte motor
Tags: Cure4Life geeft advies over melkde waarheid over melkde witte motorIneke over gezondheidmelkmelk gezond of ongezondmelk is goed voor elk
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 7 juni 2023 om 10:00
Bewerkt op: 7 juni 2023 om 9:25

Melk, de witte motor?

Melk, de witte motor? Een bekende term. In de jaren 50 werden er al reclamecampagnes opgezet om het drinken van melk te stimuleren. Vele mensen zijn opgegroeid met het dagelijks drinken van melk. Moeders voedden de kinderen op met motto’s als: “van melk wordt je groot en sterk” of “melk is goed voor elk”. En er bestaat ook nog eens een Wereld Melk Dag! Maar de vraag blijft: is melk, de witte motor?

Verschillende uitspraken over melk

Of melk wel of niet een gezonde motor is, is een lastig te beantwoorden vraag. Verschillende onderzoeken tonen aan dat melk niet gezond is, dat het juist botontkalking verergert en de darmflora negatief beïnvloedt. Maar wetenschappers geven ook aan dat we melk juist nodig hebben, omdat het calcium bevat. Calcium is namelijk goed voor je tanden, botten en spieren. Verwarrend! Kun je nu beter wel of geen melk drinken?

Dit moet je weten over melk!

Sta je er weleens bij stil, dat melk een algemene term is, terwijl er heel veel verschillende soorten melk zijn? Melk bevat veel gezonde voedingstoffen. Echter, vooral koemelk staat ter discussie! En hierbij gaat het voornamelijk om de calcium die je lichaam nodig heeft. De calcium is namelijk gebonden aan een eiwit en juist de calcium uit koemelk kan negatieve effecten op je lichaam hebben. Het bekende gezegde ‘Melk is goed voor elk’ gaat dan ook niet op. Melk is goed voor baby’s; eigenlijk is alleen moedermelk goed voor mensenbaby’s. Koemelk is goed voor kalfjes en schapenmelk voor lammetjes. Voor de melksuikers hebben we het enzym ‘lactase’ nodig. Pasgeborenen maken vaak zelf dat enzym aan zolang het kindje afhankelijk is van de melkinname. Wanneer deze periode voorbij is en het kindje vast voedsel kan verdragen vermindert de aanmaak van dit enzym meestal. Tot de derde en maximaal vierde levensjaar bevat het lichaam het enzym ‘lactase’.

Dit is ook het geval bij dieren, maar dan in een versneld proces i.v.m. levensverwachting. Veel melkgebruik na deze periode heeft als gevolg dat bij melkinname onverteerde melksuikers achterblijven in de darm en gaan gisten. Dit gistingsproces leidt tot de vorming van darmgassen en daarmee is een eerste aanzet gegeven tot een verstoring in de stofwisseling.
De meeste mensen denken ook dat het belangrijk is om wel melk te drinken in verband met het calciumgehalte. Calcium is belangrijk voor de botten, maar het is niet nodig dit uit de melk halen, want de koe drinkt ook geen melk om calcium naar binnen te krijgen. De calcium is heel goed te halen uit diverse soorten groenten en specifiek uit boerenkool, spitskool, Chinese kool, raapstelen, hazelnoten, sesamzaad, zee-groenten, maar ook uit abrikozen.

Advies van Cure4Life

Tijdens het Cure4Life programma wordt melk ook afgeraden, omdat het bijvoorbeeld je stofwisseling kan verstoren. Advies is dan ook om melk te vermijden. Mogelijke bijwerkingen van melkgebruik: loopneus, hoofdpijn, KNO klachten, snurken, benauwdheid, moeilijk slapen, darmgassen, obstipatie of diarree. Advies is dan ook om melk te vermijden. Zuivelproducten, zoals volle biologische yoghurt en / of kaas, zijn wel toegestaan in beperkte mate. Bekijk welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft en uit welke producten je deze voedingstoffen kunt halen. Elk lichaam is uniek en reageert anders!

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life