Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

“Het gaat rondweg fantastisch met mij, het programma gaat me heel makkelijk af”

Mijn reis naar een streefgewicht van 78 kilo

Buschauffeur Klaus is hele dagen onderweg en vond het nu wel eens tijd worden om actief bezig te gaan met een gezonde leefstijl. En dat gaat hem goed af. Hij is al 23,3 kilo kwijt en neemt in ons in verschillende updates mee in zijn proces tot nu toe.

Update 1

Het is maandag, 26 februari 2024 en ik stap op de weegschaal. Die geeft aan…

Oh, ik begin eerst bij het begin. Rond eind november kwam ik op de werkvloer een collega tegen, die zo van uiterlijk veranderd was dat ik dacht: wow. Hij was al rond de 30 kilo afgevallen. Hij vertelde mij over Cure4Life en hoe het werkte, en ik was verkocht. Zijn verhaal was een inspiratiebron voor mij.

Hij had zich via Arriva bij Cure4Life aangemeld, een organisatie die mensen begeleidt tijdens het afvallen. Nou, dat had ik nodig om ook deze stap te maken. Ik heb de website bezocht en vond het geweldig. Ik dacht, als Arriva de kosten niet overneemt, dan doe ik het toch uit mijn eigen zak. Maar Arriva was heel netjes en heeft mij voor een traject bij Cure4Life aangemeld.

Begin december had ik mijn eerste afspraak voor intakegesprek met Hester, de consulent. Bij haar heb ik meer vertrouwen gekregen dan bij alle eerdere gesprekken met andere diëtisten. Om voor de handliggende redenen (lekker eten, kerstkoekjes enzovoort), wilde ik pas na kerst met afvallen beginnen. De eerste keer wordt er urine, speeksel en bloed afgenomen. Ook was er een heel lange vragenlijst om in te vullen.

Op 4 januari kreeg ik een map met een individueel afvaltraject. Op 6 januari begon mijn reis met 127,1 kg. Dat intakegesprek met alle onderzoeken was Fase 1 en ik begon nu met Fase 2, dat normaal 1 week zal duren. In mijn geval waren het echter 3 weken, om op een normale suikerspiegel te komen en mijn lichaam eraan te laten wennen. En ja, ik was suikerverslaafd. Twee pakjes dextro-energie op een dag waren geen zeldzaamheid. Ik moest er meteen mee stoppen. Elke dag van de week moest ik iets minderen en kreeg ik voorgeschreven wat ik eten mocht.

Voeding tijdens de eerste fasen

Het doel van Fase 2 is dat je bijna geen koolhydraten eet, alleen drie maaltijden per dag. Geen eten meer na 21.00, geen melk of- zuivelproducten (behalve uitzonderingen die in een voedingswijzer staan, zoals 30+ kaas of cottage cheese). Geen varkensvlees meer, en geen kant-en-klaar producten. Ook helemaal geen alcohol meer.

In de eerste fase was het veel kijken hoe ik dit alles goed voor elkaar zou krijgen. Ik rij vaak heel vroeg, en dan wordt een dag heel lang met alleen drie maaltijden. Maar het ging beter dan ik dacht en mijn vrouw is er een geweldige ondersteuning. Wij vinden samen recepten die bij ons passen en kijken naar producten die een minimale hoeveelheid koolhydraten hebben. Zij bakt zelf broodjes en koekjes met psylliumvezels, zodat een klein broodje maar 1 gram koolhydraten bevat. En men leert de verpakkingsinhoud van voeding goed te lezen. 

Na drie weken ben ik nu met fase drie begonnen, die duurt tot mijn streefgewicht. Dat houdt in dat ik precies voorgeschreven krijg welke hoeveelheden van welk product ik per dag per maaltijd eten mag. Bijvoorbeeld ‘s ochtends alleen 200 gram yoghurt met een stuk fruit of twee volkoren crackers van Wasa met 60 gram kaas en 100 gram groenten erop. ’s Avonds 120 gram kip met 125 gram groenten en 2 porties koolhydraten (rond 15 gram samen) erbij. 

Hoe gaat het nu met mij?

Nou, rondweg fantastisch – ik zie dit traject niet als straf. Het gaat mij heel makkelijk af en ik mis de suiker of tussendoortjes thuis of in de bus niet meer. Het is voor mij nu heel gewoon om voor ontbijt mijn yoghurt te wegen, te kijken of ik niet te veel vlees eet en 3 liter water per dag te drinken. Het enige wat ik mij niet nemen laat is een koffie op de avond met havermelk een en gebakken koekje van mijn vrouw met 1 gram koolhydraten en vervangende suikerproductie uit de voedingswijzer.

Over drie uur ga ik op wintersport naar Oostenrijk. Het land van lekker eten en gebak, schnaps en Glühwijn. Volgende keer laat ik weten hoe dit afloopt. Maar eerst nog op de weegschaal.

Ik begon op 6 januari met 127,1 kg en de weegschaal laat nu zien…112,8 kg!!! 14,3 kg in ongeveer 7 weken. Ja ik ben er blij mee en ik ga zo door. En ja, een extra gaatje in mijn broekriemen moest ook erbij.

Update 2

Het was maandag, 26 februari 2024, en de weegschaal stond op 112,8 kg (er was al 14,3 kg vanaf).

Nu ging ik op deze dag op vakantie naar Oostenrijk. Heel gevaarlijk voor mijn voornemens. Niet alleen omdat mijn thuisland bekend staat om lekker eten, maar ook omdat ons appartement boven een geweldig restaurant zit. Mijn vrouw had nog koolhydradarme koekjes zonder suiker gebakken. Deze en ons speciaal brood gingen mee.

Het was wel een grote verandering. Bij aankomst gingen wij vroeger altijd bij “Bäcker Ruetz” om lekkere zoete broodjes te kopen. Nu was het gewoon doorlopen. Bij de supermarkt was het vroeger altijd lekkere snoepjes, chips, heerlijke worstjes, spek een alcohol kopen. Maar nu: salade, fruit, snoepgroente, vetarme kaas en thee.

En ik moet zeggen: – het viel wel mee. Ik miste niets. ’s Ochtends gewoon ontbijt net als thuis. ’s Middags na de sport in het restaurant een salade met gebakken kip of een stuk steak. Geen rijst, patat of aardappels. Ik miste het allemaal niet. Ook de alcohol niet. Ik redde me goed met water en thee. Omdat wij in ons appartement een keuken hadden, bereiden wij vaak zelf iets kleins. Ook met een groot familiediner was het geen probleem. Thee en een lekker stuk kip met een heerlijke salade in plaats van Cordon bleu met patat. 

Ik was benieuwd wat de weegschaal zou zeggen als wij over een week weer thuis zouden zijn. En dat was: 110kg… een glimlach. 2 kg afgevallen op vakantie, terwijl ik normaal gesproken altijd tussen de 2,5 en 3,5 kg aankwam. Nu was het tegenovergestelde gebeurd, en ik had helemaal niets gemist!

Een groot feest

Na de vakantie ging ik mijn weg verder, maar de wintersport bleek niet mijn grootste uitdaging te zijn. Nee, er kwam nog een groot feest op ons af. En ook nog door onszelf georganiseerd. 

Onze 20ste trouwdag stond voor de deur. En daarvoor vertelde ik mijn vrouw dat ik graag mijn trouwbelofte wilde vernieuwen en vroeg ik of ze daar in meeging. Gelukkig vond zij het een grandioos idee, en gingen wij daarom op 12 april naar Italië. Wij hadden de hele familie uitgenodigd om dit met ons te beleven op een kasteel. Er was veel eten en champagne op deze geweldige dag aanwezig. Het is eigenlijk bijna een eigen verhaal waard, omdat ik mijn familie en mijn vrouw met een mooie ceremonie verraste. 

Wij zelf verbleven daar vijf dagen en er was ‘s avonds altijd minimaal een vijf-gangen menu op sterrenniveau, met ongelooflijk lekkere wijn erbij. Heb ik daaraan meegedaan met het oog op mijn reis naar 78 kg? Mijn antwoord: Ja! 

Dit was iets wat mij en mijn hele familie één keer in het leven gebeurd. Ik at en dronk daarom lekker mee. Soms sloeg ik echter het dessert over en ik snoepte verder niet. Ik wist dat ik zou aankomen, maar het was het gewoon waard. Als ik thuis weer gewoon verder ging met mijn reis, dan was het gewoon een “tankstop” om daarna de weg weer op te pakken.

En ja, ik kwam 2,7 kg aan. Dat liet mij zien wat er gebeurd als men niet een beetje naar het eten en drinken kijkt. Voor mij was het een “goede” ervaring om te leren. Nou, in ieder geval ben ik weer terug op mijn gewenste eet- en drink niveau.

Hoe gaat het nu met mij?

Vaak word ik op werk gevraagd hoe ik dit zo volhoud. Mijn antwoord daarop: “Ik hoef niets vol te houden”. Voor mij is deze reis gewoon geworden. Het zat tussen mijn oren. Mijn lichaam is er nu aan gewend dat ik alleen nog drie keer per dag eet en bijna geen koolhydraten en geen alcohol neem. Soms eet ik ’s avonds zelfs minder dan mijn vrouw, omdat ik eerder vol ben.

Ik vind het leuk dat dit verhaal sommige collega’s geïnspireerd heeft om zich ook voor dit traject aan te melden. Ik wens hierbij iedereen veel succes. In de tussentijd hebben wij ook een Whatsapp groep waar wij elkaar motiveren en recepten en tips uitwisselen.

En nu…het is zaterdag 27 april 2024 – gefeliciteerd Willem-Alexander – en ik sta op de weegschaal: 103,8 kg. Het gaat heel goed. Begonnen met 127,1kg. In de tussentijd wel weer iets aangekomen door ons feest, maar ik ben blij dat ik tot nu 23,3 kg afgevallen ben. Het had meer kunnen zijn, maar ik zie dat het werkt. Soms heb je een uitschieter richting “het oude leven”. Maar geen berouw, het moet kunnen. Het gaat er niet om hoe snel je afvalt, maar dat het op jouw manier werkt.

Tot de volgende keer! Ik ben er zeker van dat wij elkaar onder de 100 kg terugzien.