De oorzaken van overgewicht volgens Cure4Life

De invloed van hormonen op onze stofwisseling

De oorzaak van overgewicht is bijna altijd disbalans in de hormonen. Er zijn veel hormonen die een rol spelen bij overgewicht, maar in het bijzonder deze drie: het groeihormoon, insuline en serotonine. Wanneer deze drie hormonen niet in balans zijn, ontstaat een stofwisselingsprobleem. Het gevolg is dat voedsel niet wordt omgezet in energie, maar in vet.

Het verlangen naar ongezond voedsel is het resultaat van verstoorde hormonale processen. Ons voedingsprogramma herstelt de balans in de hormonen en brengt het lichaam weer in evenwicht. Voedsel wordt weer omgezet in energie en vetten worden afgebroken. Zoals het hoort in een gezond lichaam.

Het is vaak een combinatie van factoren

In feite is er niet slechts één oorzaak van overgewicht. Het is altijd een combinatie van meerdere factoren en van verkeerde voeding, verkeerde combinaties van voeding, invloed van medicatie en/of te weinig beweging. In een enkel geval is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Hormonen en overgewicht

Er zijn veel hormonen die een rol spelen bij overgewicht, maar in het bijzonder deze drie: het groeihormoon, insuline en serotonine. Wanneer deze drie hormonen niet in balans zijn, ontstaat een stofwisselingsprobleem. Het gevolg is dat voedsel niet wordt omgezet in energie, maar in vet. Het verlangen naar ongezond voedsel is het resultaat van verstoorde hormonale processen. Ons voedingsprogramma herstelt de balans in de hormonen en brengt het lichaam weer in evenwicht. Voedsel wordt weer omgezet in energie en vetten worden afgebroken. Zoals het hoort in een gezond lichaam.

Overgewicht en stress

Een andere zeer belangrijke factor bij overgewicht is “stress”. Stress heeft altijd invloed op lichamelijke reacties. Er is een onlosmakelijk verband tussen lichaam en psyche. Stress heeft heel veel te maken met hormonen. Hormonen zijn “boodschappers”. Zij brengen een signaal over en zorgen ervoor dat iets in gang wordt gezet. Wanneer dat door aanhoudende, vaak onbewuste stress niet wordt afgeremd kunnen er allerlei gezondheidsklachten ontstaan, zoals hoge bloeddruk, slaapproblemen, darmklachten, pijnklachten en nog veel meer. De één wordt dik van stress, de ander valt af van stress. Heel persoonlijk. Nogmaals: uw lichaam is uniek.

Beweging en voeding

Veel van het voedsel wat wij gewend zijn te eten, zit vol met verkeerde vetten en suikers. Alleen al in een fles ketchup kunnen wel zo’n 45 klontjes suiker zitten. Overgewicht in combinatie met bewegen maakt de kans groter op blessures.

Erfelijke en psychische factoren

U kent vast wel het verschijnsel ”emotie-eten”. Erfelijke en psychische factoren kunnen een grote rol spelen bij overgewicht. Denk aan depressie of traumatische ervaringen, zoals seksueel misbruik. Maar omgekeerd kan ook: overgewicht kan de oorzaak zijn van psychische klachten. Bij kinderen met ernstig overgewicht is bij 20-30% een relatie te ontdekken met psychische klachten. Een groot deel van de kinderen geeft aan dat het te maken heeft met pestgedrag.  Vaak werkt dit door tot op latere leeftijd.

Giftige stoffen in voeding en medicatie

Een andere belangrijke, maar minder bekende oorzaak van overgewicht is de aanwezigheid van chemicaliën in onze voeding en medicatie. Dit zijn synthetische stoffen die onnatuurlijk zijn en waar ons lichaam in feite niet op is gebouwd. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste chemicaliën niet of onvoldoende kunnen worden afgebroken in het lichaam. Naast synthetische stoffen zijn er ook nog giftige chemicaliën zoals zware metalen (lood, kwik, etc.) Vetcellen hebben een aantal functies. Eén daarvan is het opslaan van verkeerde stoffen die uw lichaam niet kan verwerken. Wanneer uw lever deze giftige stoffen niet kan verwerken worden ze opgeslagen in de vetcellen. Omringd door een laag vet kunnen ze moeilijk ontsnappen. Hoe meer van deze stoffen in je lichaam, hoe meer de vetcellen er mee worden opgevuld. Dat is een heel mooi beschermingsmechanisme van het lichaam. Beter giftige stoffen in je vetcellen, dan bij je hart of longen! Maar helaas is het ook één van de oorzaken van overgewicht. Het voedingsprogramma van Cure4Life heeft een positieve werking op deze giftige stoffen en herstelt de balans in uw lichaam.

beeldmerk-wit-rond

Meer informatie?

Tijdens een eerste gratis kennismakingsgesprek brengen onze specialisten uw persoonlijke situatie in kaart en bespreken we de oorzaken en mogelijke gevolgen van overgewicht in uw situatie. Ook vertellen we u hoe het Cure4Life programma werkt en wat dit voor u betekent. Geheel vrijblijvend!

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life