Cure4Life blog

Niet kunnen afvallen door hormonen
Tags: ghrelinegroeihormoonhormoneninsulineleptineniet kunnen afvallenserotonine
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 6 september 2017 om 11:58
Bewerkt op: 28 maart 2022 om 16:57

Niet kunnen afvallen door hormonen? Hoe is dat mogelijk?

Je let op wat je eet, je beweegt veel en toch lukt het je niet om af te vallen. Herkenbaar? Dan is mogelijk je hormoonhuishouding uit balans. Hormonen regelen namelijk veel processen die van invloed zijn op je stofwisseling en je gewicht.

Hormonen beïnvloeden onder andere je eetlust, je verzadigingsgevoel, je eetbuien, je energieopslag en zelfs de locatie van je vetopslag. Bovendien beïnvloeden hormonen elkaar. Verandert de toevoer van één hormoon, dan veranderen ook andere hormonale processen. Dit maakt het heel lastig om met een hormonale disbalans een gezond gewicht te bereiken en behouden, hoeveel zelfdiscipline je ook hebt.

De belangrijkste hormonen die invloed hebben op je gewicht, zijn insuline, serotonine, het groeihormoon, ghreline en leptine. Benieuwd wat deze hormonen doen? Lees snel verder.

Insuline

Insuline wordt aan je bloed afgegeven wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit gebeurt na het eten van suikers of geraffineerde koolhydraten (wit brood, witte rijst, pasta). Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen de glucose (=suiker) in het bloed opnemen en gebruiken als energie. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel, hoe meer insuline er wordt afgegeven om de bloedsuikerspiegel weer op peil te krijgen en hoe groter de hoeveelheid glucose die de lichaamscellen op moeten nemen.

Je lichaam kan echter maar een beperkte hoeveelheid glucose opslaan (als glycogeen). Daarom stimuleert insuline ook de omzetting van glucose in vet en de opslag in vetcellen, en tegelijkertijd remt het de afbraak van vet. Je lichaamscellen worden steeds minder gevoelig voor insuline als je bloedsuikerspiegel vaak en langdurig hoog is. Het gevolg is dat je nog meer insuline aanmaakt, nog meer vet opslaat en daarmee risico loopt op diabetes en hart- en vaatziekten.

Wil je afvallen, dan is het dus belangrijk om pieken in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Dit doe je door producten met suikers en geraffineerde koolhydraten te laten staan en daarvoor in de plaats gezonde koolhydraten uit groente te eten.

Bewust van wat je eet en drinkt.

Haal gezonde koolhydraten uit groente

Serotonine

Dit wordt het gelukshormoon genoemd, omdat je lichaam hier veel van aanmaakt bij prettige ervaringen. Ook na het eten van suiker produceert je lichaam veel serotonine. Maar zodra het insulinegehalte begint te stijgen, neemt de hoeveelheid serotonine af. Dit gaat gepaard met negatieve gevoelens en een verlangen naar een nieuwe serotonine-boost.

Je krijgt nog meer zin in suiker, ook al heb je net gegeten. Als je dan weer gaat snoepen of snacken, stijgt de hoeveelheid insuline weer en daalt de hoeveelheid serotonine nog verder. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin het steeds moeilijker wordt om producten met suiker te laten staan. De enige manier om dit te doorbreken, is stoppen met het eten van suiker. Je zult zien dat je je na enige tijd veel beter en gelukkiger gaat voelen doordat je insuline- en serotoninegehalte stabiliseren.

Hoe positief denken afvallen stimuleert

Voel je beter dankzij gezonde voeding

Groeihormoon

Het groeihormoon is niet alleen belangrijk voor groei, maar ook voor een gezonde stofwisseling en voor spieropbouw. Daarnaast vertraagt het de aanmaak van vet en verhoogt het de afbraak van vet. Je lichaam maakt het groeihormoon aan tijdens intensieve sport en bij het inslapen. Wanneer je insuline- en serotoninegehalte uit balans zijn, of wanneer je vlak voor het slapen nog gaat eten, wordt de productie van het groeihormoon verstoord. Je slaat dan meer vet op en je bouwt minder spieren op. Het groeihormoon breng je weer in balans met insuline en serotonine door suikers en geraffineerde koolhydraten te vermijden, door ‘s avonds niet meer te eten, door af en toe intensief te sporten en door voldoende te slapen.

Ghreline en leptine

Deze hormonen zijn elkaars tegenhangers en reguleren je honger- en verzadigingsgevoel. Ghreline wordt afgegeven wanneer je een lege maag hebt. Het geeft je hersenen een seintje dat je weer moet gaan eten. Je krijgt honger en je maag begint te knorren. Zodra je maag vol begint te raken, stopt de aanmaak van ghreline en start de productie van leptine. Hierdoor krijgen je hersenen het bericht dat je verzadigd bent en moet stoppen met eten. Pas als je maag leeg is, stopt de afgifte van leptine weer en begint het proces opnieuw. Het is een goed systeem.

herfst-3-feiten-over-walnoten

Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten

Dit systeem is bij mensen met overgewicht helaas ernstig verstoord. Zij krijgen veel sneller honger en voelen zich minder snel verzadigd. Wat je hieraan kan doen is voedsel met een hoge verzadiging eten, dus weinig koolhydraten en voldoende eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en vetten blijven namelijk langer in je maag dan koolhydraten, waardoor je je langer verzadigd voelt en minder snel naar tussendoortjes grijpt. Door tussendoortjes over te slaan, gaat je lichaam op den duur vanzelf vet verbranden. Zo breng je ghreline en leptine weer in balans en raak je direct wat kilo’s kwijt.

Cure4Life biedt hulp!

Inzicht in de wisselwerking van de hormonen geeft duidelijkheid en houvast voor het maken van de juiste keuzes bij het afvallen. Toch blijft het moeilijk om zelf op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Cure4Life kan je hierbij helpen. Het programma van Cure4Life is erop gericht de hormonen weer in balans te brengen. Daarbij kijken we naar ieders persoonlijke situatie. Met een programma op maat pakken wij overgewicht op een effectieve manier aan, met blijvend resultaat. Meer weten? Vraag geheel vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aan!

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life