Cure4Life blog

Melatonine en corona: een mogelijk verband?
Tags: coronamelatoninemelatonineproductieritme
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 30 april 2020 om 12:53
Bewerkt op: 21 augustus 2020 om 13:28

Melatonine en corona: een mogelijk verband?

Het coronavirus houdt ons nog steeds in de greep. Opmerkelijk in de epidemiologie is dat het virus kinderen jonger dan 9 jaar niet of nauwelijks lijkt te treffen. Bij oudere kinderen lijkt de infectie eigenlijk vrijwel altijd mild te verlopen. Ouderen lijken juist kwetsbaarder voor het virus en bij hen zijn ook de gevolgen van besmetting ernstiger. De meest voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk: hoe kun je dit verklaren?

Een interessante invalshoek als hypothese – voor het feit dat kinderen vrijwel niet en ouderen juist ernstiger worden getroffen door het virus – kan het verschil in melatonineproductie tussen deze twee groepen zijn. Daarom gaan we vandaag dieper in op melatonine.

* In dit artikel wordt verwezen naar diverse onderzoeken en overige literatuur. Deze kun je onderaan dit artikel terugvinden in de ‘Referenties’.

Melatonine: onze interne klok

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier in je hersenen en speelt een rol bij het waken en slapen. Zodra het donker begint te worden krijgt je lichaam door middel van melatonine een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Daarvoor is echter eerst (zon)licht nodig.

Onder invloed van (zon)licht wordt namelijk eerst – vanuit een basisaminozuur (tryptofaan) – serotonine gemaakt. Pas bij voldoende serotonine kan melatonine gemaakt worden.

Serotonine wordt voor een groot deel aangemaakt in de darmen. Voor gezonde darmen is gezonde voeding en een juiste leefwijze nodig. (Zon)licht, goede voeding en een juiste leefwijze zijn dus van belang om ‘s nachts goed te kunnen slapen. Zo ontstaat onze interne, biologische klok.

Aanpassen aan je omgeving

Naast het waak- en slaapritme verlopen veel andere processen ook volgens een 24-uursritme zoals bijvoorbeeld de bloeddruk, de urineproductie en temperatuurregeling.

Melatonine zorgt ervoor dat je je aan kan passen aan je omgeving. Het klimaat, of het jaargetijde waar je je in bevindt, zijn factoren die hormonale aanpassing vereisen. Zo zorgt melatonine er bijvoorbeeld voor dat je je kunt herstellen na een vliegreis of een nachtdienst.

Het herstelt de balans, het zet als het ware je innerlijke klok weer gelijk op de situatie van dat moment.

Remmen van de immuunreactie

Melatonine speelt een belangrijke rol in het remmen van een overmatige immuunreactie. Dit kan belangrijk zijn om bijvoorbeeld ernstige luchtwegschade als gevolg van infectie met het coronavirus te voorkomen.

Daarnaast heeft melatonine een rol in de remming van de receptoren op celmembranen. Dit klinkt ingewikkeld, maar het betekent dat er minder aanknopingspunten voor het virus zijn om de cel binnen te dringen.

Verschil in melatonineproductie bij ouderen en kinderen

De hypothese nu is dat een optimale melatonineproductie enige bescherming lijkt te kunnen bieden tegen de ernstige gevolgen van besmetting met het coronavirus. In vergelijking met volwassenen produceren jonge kinderen namelijk veel meer melatonine: tot wel 10 keer meer.

Dat is een groot verschil. Bekend is dat melatonineproductie afneemt naarmate je ouder wordt, maar de vraag is of alleen het ouder worden van invloed is op de productie. Zou het grote verschil ook te wijten kunnen zijn aan ziektes en melatonine-onderdrukkende medicatie zoals NSAID’s, bètablokkers en aspirine?

Vergeet daarnaast ook niet het toegenomen gebruik van alcohol, cafeïne en nicotine. Of de 24/7 maatschappij waar we in leven, waarin we altijd en overal kunstlicht en beeldschermen om ons heen hebben. Dit kunnen allemaal plausibele verklaringen zijn voor het feit dat ouderen minder melatonine aanmaken dan jonge kinderen.

Hoe je zelf je melatonineproductie kunt stimuleren

We schreven het al eerder: een optimale melatonineproductie lijkt mogelijk bescherming te kunnen bieden tegen de ernstige gevolgen van besmetting met het coronavirus. Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op jouw eigen melatonineproductie.

Zodra het donker wordt komt er melatonine vrij. Om voldoende melatonine aan te kunnen maken is er echter voldoende (zon)licht nodig. Overdag in de buitenlucht bewegen en voor het slapen gaan de duisternis opzoeken zorgt ervoor dat dit proces het meest optimaal verloopt.

Daarnaast kunnen we door gezonde voeding de aanmaak stimuleren. Hoeveel melatonine wordt afgescheiden varieert echter per persoon. Veroudering en blootstelling aan onder andere medicatie en ongezonde voeding zorgt ervoor dat dit proces van aanmaak en omzetting minder soepel verloopt.

In het licht van het bovenstaande zouden preventieve leefstijl maatregelen om de lichaamseigen productie van melatonine te bevorderen, effectief kunnen zijn in het verminderen de ernst van de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Uiteraard is het stimuleren van je melatonineproductie sowieso goed voor de gezondheid in het algemeen.

Waar kun je dan aan denken?

 • Nuttig tryptofaan- en melatoninerijke voedingsmiddelen zoals (rijpe) tomaten, kalkoen, kip, amandelen, zaden, soja, kaas, ei, yoghurt, sla, avocado, tomaat, uien en haver;
 • Niet te laat en te stevig avondeten;
 • Niet sporten na 21:00 uur;
 • Voldoende ontspanning in de twee uur voor het slapengaan;
 • Dimmen van lichten en beperken van gebruik van beeldschermen in de avond. Maak gebruik van een nachtfunctie of blauwlichtfilter (indien gebruik echt nodig is);
 • Zorgen voor een donkere, frisse slaapkamer;
 • Ga overdag naar buiten voor voldoende daglicht.

Conclusie

Melatonine neemt af met de jaren. Daarnaast remmen we onze eigen aanmaak door overdag weinig buiten te zijn en ‘s avonds te laat naar bed te gaan en ons wakker houden met behulp van kunstlicht. Hiernaast kan ook medicatie, cafeïne, nicotine en alcohol de melatonine aanmaak negatief beïnvloeden. Oudere mensen hebben hier meer mee te maken dan kinderen en de melatonine spiegels van kinderen zijn dan ook een stuk hoger.

Mogelijk kan melatonine dan ook het verschil in vatbaarheid en ernst van het effect van het coronavirus verklaren. Dat een juiste melatoninespiegel zorgt voor een fitter, gezonder en opgewekter leven, is wel met zekerheid te zeggen. Gelukkig zijn er een heleboel manieren waarop we dit door middel van de juiste voeding en leefwijze zelf kunnen beïnvloeden.

Referenties

 • Franceschetti,F. Bonomini,G. Rodella,L.F. Rezzani,R. (2017). Melatonin as an Anti-Inflammatory Agent Modulating Inflammasome Activation. International Journal of Endocrinology. https://doi.org/10.1155/2017/1835195
 • Loh, D. (2020, 14 maart). Covid-19, pneumonia & inflammasomes – The melatonin connection. Geraadpleegd op 22 maart 2020, van https://www.evolutamente.it/covid-19-pneumonia-inflammasomes-the-melatonin-connection/
 • Lu, R. Xiang Zhao, J. L., Peihua N., Bo Y. Honglong W., Wenling W., e.a. (februari 2020) Genomic Characterisation and Epidemiology of 2019 Novel Coronavirus: Implications for Virus Origins and Receptor Binding”. The Lancet 395, nr. 10224 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30251-8.
 • Río, B. del, Juana M. García, P., Martínez-Campa, C, Zuazua P., Lazo, P., en Ramos, S (2004). Melatonin, an Endogenous-Specific Inhibitor of Estrogen Receptor Alpha via Calmodulin. The Journal of Biological Chemistry 279, nr. 37. https://doi.org/10.1074/jbc.M403140200.
 • Walls, A. C., Young-Jun Park, M. Tortorici, A.,Wall,A., McGuire, A.T. en Veesler, D. “Structure, Function, and Antigenicity of the SARS-CoV-2 Spike Glycoprotein”. Cell, 9 maart 2020. https://doi.org/10.1016/j.cell.2020.02.058.
 • Wu, G-C, Chung-Kan,P. Wen-I.L, Hsin-Ping P., Kun-Lun H., en Shi-Jye C. (2020)“Melatonin Receptor Agonist Protects against Acute Lung Injury Induced by Ventilator through Up-Regulation of IL-10 Production”. Respiratory Research 21, nr. 1 (6 maart 2020): 65. https://doi.org/10.1186/s12931-020-1325-2.

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.