Cure4Life blog

Hoe leer ik 'nee' te zeggen?
Tags: Hoe leer ik 'nee' te zeggenLeer 'nee' zeggenLekkers afstaanNiet persoonlijk opvattenzelfrespect
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 19 januari 2017 om 15:53
Bewerkt op: 6 augustus 2018 om 17:12

Hoe leer ik ‘nee’ te zeggen? 3 tips

“Wil je een stukje taart? Ik heb de taart zelf gebakken.” Herkenbaar moment? Durf je dan eigenlijk geen ‘nee’ te zeggen? Pff, het is ook niet altijd makkelijk. Je bent ook zeker niet de enige die het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. Maar waarom durf je geen ‘nee’ te zeggen? Sta daar eerst eens bij stil en lees dan snel verder. In deze blog geven we je drie tips, zodat jij ‘nee’ leert te zeggen.

Waarom durf je geen ‘nee’ te zeggen? Ben je bang dat je dan minder aardig wordt gevonden, iemand teleurstelt of dat je dan niet meer de altijd gezellige vriend of vriendin bent? Maar is dat echt zo? Dat stemmetje in je hoofd kan nogal verraderlijk zijn!

Tip 1: kies voor jezelf

‘Nee’ zeggen is niet bij voorbaat slecht. Zo nu en dan voor jezelf kiezen, is helemaal niet egoïstisch. Integendeel, ‘nee’ zeggen is juist moedig, sterk en je straalt zelfrespect uit. Let erop hoe je het brengt, maar een ieder zal dit dan begrijpen of accepteren. En anders maar niet, maar jij blijft dicht bij jezelf staan!

Tip 2: knoop in je oren dat jouw ‘nee’ niet persoonlijk is bedoeld

Wanneer jij een zeer drukke week op het werk hebt gehad en ook een volgepland weekend in het vooruitzicht hebt staan, dan zal je net zien dat je collega je vraagt om mee te gaan voor een borrel. Je wilt eigenlijk ‘nee’ zeggen, maar het idee dat hij je dan niet meer aardig vindt, schiet direct door je hoofd.

Bekijk het dan eens andersom. Wanneer je collega ‘nee’ zou zeggen, vind je die collega dan gelijk minder aardig? Nee, natuurlijk niet. Je vat het niet persoonlijk op, dus de ander zou dat normaliter ook niet doen. Je zegt ‘nee’ tegen de vraag, niet tegen de persoon. Knoop dus in je oren dat jouw ‘nee’ ook niet persoonlijk wordt opgevat.

Tip 3: zeg niet gelijk ‘ja’ of ‘nee’

Gun jezelf wat tijd om op een verzoek in te gaan. Bedenk wat jijzelf de belangrijkste reden vindt om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. Als je iets langer nadenkt over je antwoord, kun je het ook met overtuiging brengen en dan weet de ander ook waar die aan toe is. Een twijfelachtige ‘ja’ of ‘nee’ kan alleen maar verwarrend of averechts werken. Heb je toch te snel ‘ja’ gezegd? Als je er nog op terug kan komen, dan mag dat ook. Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen, ga gewoon goed na wat je zelf graag wilt.

Zeg ‘nee’ tegen overgewicht

Wij bij Cure4Life zeggen ‘nee’ tegen overgewicht. Hoe zit dat bij jou? Je voelt je misschien wel enorm onzeker en ongelukkig zodra je weer op de weegschaal gaat staan of in de spiegel kijkt. Je wilt zo graag die kilo’s kwijt.

Dus als jij een gezond gewicht en leefstijl wil bereiken, dan mag je daar voor gaan en staan. Dus kies voor jezelf, zeg ‘nee’ tegen het aangeboden lekkers en zeg ‘nee’ tegen negatieve gevoelens. Je stelt niemand teleur, men krijgt alleen maar meer respect voor je. En dan kun jij je volop focussen op het behalen van jouw doel: gelukkig zijn met een gezond gewicht en leefstijl.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life