Cure4Life blog

Hoe darmen weerstand beïnvloeden
Tags: darmenimmuunsysteeminvloedmicrobioomrelatieweerstand
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 6 november 2017 om 10:00
Bewerkt op: 2 november 2017 om 13:09

Hoe je darmen je weerstand beïnvloeden

Iedereen weet: in je darmen wordt voedsel verteerd. Maar dat is niet de enige functie van je darmen. Wist je dat je darmen ook voor een groot deel je weerstand bepalen? Hoe gezonder je darmen zijn, hoe beter je tegen ziektes opgewassen bent. Wij leggen uit hoe het precies zit.

Je darmen zijn heel slim. Alles is zo gevormd en op elkaar afgestemd dat je lichaam alle nuttige stoffen opneemt en alle schadelijke stoffen afvoert. Ook hebben je darmen verschillende verdedigings- en aanvalslinies om ziekteverwekkers buiten de deur te houden.

De eerste linie: een slijmlaag

Je darmen zijn eigenlijk een lange, kronkelige buis met een laag slijm op de binnenwand. Dat klinkt best vies hè? Maar die slijmlaag zit er niet voor niets. Ziekteverwekkers kunnen er moeilijk doorheen dringen. Deze slijmlaag doet zijn best om alle ziekmakende bacteriën en virussen, die je darmen bereikt hebben, tegen te houden.

De tweede linie: je microbioom

Met je microbioom bedoelen we alle bacteriën die in je darmen voorkomen. En dat zijn er veel! Je microbioom bevat wel tien keer zo veel bacteriën als al je lichaamscellen samen. Ze ondersteunen je spijsvertering, leveren vitamines en breken schadelijke stoffen af. Als je gezonde darmen hebt, nemen deze goede bacteriën zoveel ruimte in beslag dat ziekteverwekkers en slechte bacteriën zich niet kunnen vermeerderen. Slim hè!

De derde linie: snelle celdeling

Darmcellen behoren tot de snelst delende cellen van je lichaam. Is je darmwand beschadigd? Dan worden die beschadigde cellen super snel vervangen door gezonde cellen. Als ziekteverwekkers toch de darmwand bereiken, kunnen ze daar maar moeilijk doorheen komen en het lichaam binnendringen. Gelukkig maar!

De vierde linie: je immuunsysteem

Maar liefst 70 tot 80% van je immuuncellen bevindt zich rond de darmen. Speciale plekken in de darmwand controleren de darminhoud continu op ziekteverwekkers. Komen ze iets schadelijks tegen, dan geven ze je immuuncellen het startsignaal om aan te vallen. Je immuuncellen gaan direct op de ziekteverwekker af om het onschadelijk te maken.

Waarom zijn gezonde darmen zo belangrijk?

Bovenstaande vier linies werken pas optimaal als je darmen in goede staat zijn. Helaas komt het vaak voor dat de slijmlaag en het microbioom niet in orde zijn. Ziekteverwekkers gaan dan zonder moeite de eerste twee linies voorbij. Dit kun je herkennen aan winderigheid en een opgeblazen gevoel. Of het uit zich in hoofdpijn, vermoeidheid of somberheid. Je wordt ook nog eens sneller ziek.

Zo verhoog je je weerstand

Gelukkig kun je met de juiste voeding de eerste twee linies van je darmen herstellen. Dit doe je door de goede darmbacteriën te voeden. Die nemen dan zo veel plaats in dat de slechte darmbacteriën geen kans meer hebben. Goede darmbacteriën gaan zich weer verspreiden in je darmen. Je slijmlaag en je microbioom zullen zich langzaam gaan herstellen. Je zult zien dat na een tijdje je weerstand ook verbetert.

De goede bacteriën leven van vezels. Ze houden bijvoorbeeld van groente. Je helpt ze ook door producten met levende melkzuurbacteriën te eten, zoals yoghurt en zuurkool. De slechte bacteriën leven onder andere van suiker. Suiker kun je dus beter vermijden.

Laat je inspireren

Wij plaatsen regelmatig blogs over onderwerpen als voeding, gezondheid, sport, leefstijl en afvallen. Ook delen wij gezonde en voedzame recepten. Wil jij graag via de mail op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blogs en de lekkerste recepten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life