Cure4Life blog
Hertenbiefstuk, eendenborst of konijn? Deze drie soorten vlees vallen onder de categorie ‘wild’. Wild wordt vaak tijdens speciale gelegenheden gegeten. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of jubilea. Echter, hoe gezond is wild eigenlijk?
Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze ‘wilde’ dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten. Deze dieren krijgen geen antibiotica en worden niet gevaccineerd. Verder bevat wild veel ijzer, eiwitten, zink en vitamine B. Dit is ook goed voor je immuunsysteem. Wild heeft ook een gunstig effect op je cholesterolwaarden.
Wild past volgens Cure4Life in een gezonde leefstijl. De voedingsstoffen zijn ook aan te raden voor mensen die het risico lopen op hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk of mensen die last hebben van overgewicht. Een mooie bijkomstigheid en zeker niet onbelangrijk, is het duurzame karakter van het eten van wild. Er is vaak een wildoverschot en zo houden we de natuur wat meer in evenwicht. Het heeft een positieve invloed op het ecosysteem.
Wild is een goede afwisseling voor een smaakvol diner. Met wat peper, kruiden en jeneverbessen kun je het heerlijk serveren. Daarnaast is wild zoals hertenstoofvlees en gevogelte eenvoudig te bereiden. In de winter is het te verkrijgen bij de poelier, boerderij landwinkels, de slager en tegenwoordig ook bij de supermarkt. Let in de supermarkt op het etiket en controleer of er geen E-nummers op staan. Hoe minder ballast in je lichaam terecht komt, hoe beter. Blijf altijd alert, maar het klaarmaken van een heerlijk wild gerecht is de moeite waard!