Cure4Life blog

Hoe gezond is koffie
Tags: gezondkoffiekoffie drinkenongezondvoor- en nadelen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 18 september 2017 om 8:45
Bewerkt op: 19 september 2017 om 8:17

Hoe gezond is koffie?

Koffie, bijna heel Nederland lijkt het te drinken. Het is niet weg te denken uit onze maatschappij. Er zijn veel artikelen te vinden over de voordelen van koffie, maar tegelijkertijd wordt er ook negatief over koffie gesproken. Is koffie nou gezond, of niet? Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Hoe drink jij je koffie?

Hoe je je koffie drinkt, maakt natuurlijk wel uit voor je gezondheid. Drink je altijd cappuccino’s met suiker, dan is dat ongezonder dan wanneer je alleen zwarte koffie drinkt. De voor- en nadelen die wij voor je verzameld hebben, gaan allemaal over pure, zwarte koffie of espresso.

Voordelen

 • Koffie verhoogt je stofwisseling en daarmee ook je vetverbranding.
 • Koffie maakt je alert.
 • Uit onderzoek blijkt dat koffie de kans op diabetes type 2, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer vermindert.
 • Koffie bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen: magnesium, kalium, mangaan en vitamine B.
 • Koffie zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel na het eten langzaam stijgt en snel daalt. Dit is ideaal voor mensen die een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben.
Koffie gezond of niet

Koffie bevat magnesium, kalium, mangaan en vitamine B

Nadelen

 • De cafeïne in koffie veroorzaakt een stijging van de bloeddruk en de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon stimuleert de opslag van vet op de buik.
 • Bij sommige mensen veroorzaakt cafeïne ook slapeloosheid, hartkloppingen, nervositeit of zelfs een gevoel van paniek en angst. Deze mensen moeten cafeïne vermijden.
 • Koffie kan de opname van de mineralen ijzer en calcium belemmeren.
 • In koffie zitten de stoffen cafestol en kahweol die het LDL-cholesterol verhogen. Dit vergroot de kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Vooral in kookkoffie en koffie gezet met een cafetiere zit veel cafestol.
 • Koffie kan het slijmvlies van je darmen prikkelen en beschadigen.
 • Koffie is belastend voor de lever en kan maagproblemen geven.
 • In koffie komt in kleine hoeveelheden de kankerverwekkende stof acrylamide voor.

Wat adviseren wij?

Iedereen reageert verschillend op koffie. De een stuitert al na één bakje, de ander drinkt er zes zonder zichtbare gevolgen. Dat is het effect van de cafeïne. Maar nu weet je dat er ook stoffen in koffie voorkomen met onzichtbare, overwegend ongezonde gevolgen. De ernst van deze gevolgen hangt af van de hoeveelheid koffie en de momenten waarop je koffie drinkt.

Cure4Life adviseert je om hooguit twee kopjes koffie per dag te drinken, buiten de maaltijden om. Drink daarnaast nooit koffie op de nuchtere maag, maar begin de dag met kruidenthee of lauw water met citroensap.

Ben je gewend om koffie te drinken met melk en/of suiker? Probeer dit dan langzaam af te bouwen: eerst steeds minder suiker en vervolgens steeds minder melk. Lust je echt geen koffie zonder melk, probeer het dan eens met amandelmelk.

Is thee stimulerend bij afvallen?

Begin de dag niet met koffie, maar met kruidenthee of lauw water met citroensap

Het beste moment om koffie te drinken

Het beste moment om koffie te drinken is na 11:00 uur en voor 14:00 uur. In de ochtend komt je lichaam onder invloed van cortisol in de waakstand. Ga je dit vergroten door cafeïne uit koffie, kan het zijn dat je het natuurlijke systeem in de war schopt. Voor je het weet heb je koffie nodig om op te kunnen starten.

Cafeïne wordt erg langzaam uit je lichaam verwijderd. De helft is pas na 5 uur uit je lichaam weg. Drink je na 14:00 nog koffie, dan kan je de natuurlijk melatonine-aanmaak (die begint zodra het schemerig wordt) belemmeren en dit kan zorgen voor slapeloosheid.

Koffie en afvallen

Hoewel koffie je vetverbranding verhoogt, is het geen goed plan om koffie te gebruiken als middel om af te vallen. Het is veel beter om je voedingspatroon in zijn geheel aan te passen en daarbij regelmatig te bewegen.

Cure4Life kan je helpen om op een verantwoorde manier een gezond gewicht te bereiken, met blijvend resultaat. Wij pakken namelijk de oorzaken van overgewicht aan, en die zijn bij iedereen anders. Ben je benieuwd welke consulent bij jou in de buurt zit? Kijk dan eens bij onze vestigingen.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life