Cure4Life blog

Feiten en fabels over vlees
Tags: afvallenfeiten over vleesgevarieerde voedingGezonde voedingrood vleesvlees
FOTO: Soyculto - Bron website
Geplaatst op: 16 oktober 2015 om 12:51
Bewerkt op: 20 april 2020 om 14:46

Feiten en fabels over vlees

Vlees, veel mensen eten het bijna dagelijks. Is dat wel zo verstandig? Er zijn veel feiten en fabels over vlees. Zo is er de fabel dat je door een vegetarisch dieet te volgen, je er gespierder uit gaat zien. De verhalen zijn natuurlijk erg interessant. Maar belangrijker is, wat is nu de waarheid? Dat is en blijft een lastige vraag. Wel kan Cure4Life enkele fabels uit de wereld helpen en je voorzien van feiten!

Feit 1: Antibiotica in vlees

Bij niet biologisch gehouden dieren wordt (preventief) gespoten met antibiotica. Als je het vlees hiervan eet, krijg je ook sporen van deze antibiotica binnen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw weerstand tegen bacteriën en virussen minder wordt en dat er resistentie tegen antibiotica optreedt. Dit houdt in dat antibiotica minder of geen effect meer heeft op je lichaam.

Feit 2: Aangebrand vlees verhoogd kans op kanker

Aangebrand vlees geeft een verhoogde kans op kanker. Als vlees verbrandt kunnen er namelijk PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) ontstaan. Dit zijn zeer schadelijke stoffen die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en een vergrote kans op kanker veroorzaken.

Feit 3: Vlees bevat belangrijke voedingstoffen

Vlees bevat belangrijke stoffen die moeilijk uit andere voeding te halen zijn. Zo is vlees een leverancier van eiwitten, zink, ijzer, selenium en B-vitaminen. Zo zit vitamine B-12 alleen in dierlijke producten terwijl het nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de goede werking van het zenuwstelsel. Vooral opgroeiende kinderen en zwangere vrouwen lopen kans op een tekort aan ijzer en zink. Je kweekt niet meer of sneller spieren zodra je geen vlees meer eet. Vlees is heel belangrijk voor de spieropbouw. Spiercellen halen essentiële bouwstoffen uit vlees.

Feit 4: Rood vlees vergroot kans op kanker

Rood vlees vergroot de kans op (darm)kanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) adviseert daarom om de consumptie van rood vlees (zoals rund-, varkens en lamsvlees) te beperken en het eten van bewerkt vlees te vermijden.

Wel of geen vlees eten?

De bovengenoemde feiten zijn goed om te onthouden. Cure4Life adviseert namelijk ook om vlees met mate te consumeren. Daarbij kun je het beste kiezen voor mager vlees zoals biefstuk of rosbief. Denk ook aan je portiegrootte van je stuk vlees. 75 gram vlees is voldoende voor één persoon. Wissel vlees eens af door op een dag geen vlees te nuttigen of kies voor gevogelte of vis. Ook kun je vlees vervangen door bonen en linzen. Er zijn dus genoeg manieren om vlees met mate te nuttigen. Vanuit vlees haal je belangrijke voedingstoffen die ook belangrijk zijn tijdens het afvallen.

 

 

 

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life