Cure4Life blog

De rol van ouders bij jeugdobesitas.
Tags: gezondheidobesitasvoeding
FOTO: Ineke van den Berg - Bron website
Geplaatst op: 15 april 2015 om 8:34
Bewerkt op: 19 september 2016 om 7:19

De rol van ouders bij jeugdobesitas.

“Goed voorbeeld doet goed volgen”. Dit spreekwoord is maar al te waar. Ouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding en in de vorming van het karakter van hun kids. Jonge dieren leren door te kopiëren, ze kijken wat hun moeder doet en doen dat na. Ze moeten straks in de grote (boze) wereld kunnen overleven. Het zal je niet verbazen dat dit bij mensen ook zo is. Al vanaf dat een baby in de wieg ligt, leert het de ouders na te doen: tongetje uit de mond, lachen, praten, lopen … en ja hoor … ook eten.

Beïnvloedbaar

Tot de leeftijd van ongeveer dertien jaar zijn we het meest beïnvloedbaar. Dan is de puberteit ook al begonnen en vertoon je gedrag van de groep waarin je je bevindt, zodat je niet buiten de boot valt. Ben je als moeder al jaren op dieet, dan is dat jouw voorbeeld voor je kind. Moeders op dieet verdubbelen het risico dat hun dochters last krijgen van een eetstoornis. Een moeder die voortdurend iets anders eet (maaltijdvervangers) dan de rest van het gezin, kan een verkeerde kijk op eten bij kinderen veroorzaken. Ook als je als moeder zijnde jezelf voortdurend dik noemt, wordt dit door je dochter vaak gekopieerd.

Kijk om je heen en je ziet dat veel kinderen te maken hebben met overgewicht! De voedingsgewoonten en het gebrek aan beweging spelen hierin een grote rol.

Als je als vader zijnde na het werk voor de buis gaat hangen, met cola of een biertje en een zak chips of een koek, hoort dat bij de normale gang van zaken. Je kind gaat dit als normaal beschouwen. Je ouders geven het voorbeeld, dus denk je er als kind niet over na dat dit slecht is. Zet je een verkeerde maaltijd op tafel, de mayonaisepot en ketchupfles en maak je het eten met behulp van pakjes en potten, dan zal je kind denken dat het goed is. Kijk om je heen en je ziet dat veel kinderen te maken hebben met overgewicht! De voedingsgewoonten en het gebrek aan beweging spelen hierbij een grote rol.

Een recente studie van de Universiteit van Gent onderzocht dit probleem en bracht hierbij de rol van de ouders in kaart (de ‘cross-sectionele energy studie’ dr. W. Van Lippevelde, prof. dr. L. Maes, Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde, Universiteit Gent).

Lees ook:  Zelf voorjaarsgroenten kweken? Zo doe je dat!

Uitkomsten:

• overconsumptie van suikerhoudende frisdranken;
• te weinig beweging;
• gemiddelde TV-, en computertijd is meer dan 3 uur per dag, waarbij ze op school ook weinig beweging hebben.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de ouders en omgeving een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van eet- en leefgewoonten; kinderen nemen dit mee in hun latere leven. Daarom is de inbreng van ouders essentieel in de aanpak van jeugdobesitas. Ouders: jullie spelen een zeer belangrijke rol, denk hierover na en ga het goede voorbeeld geven. Er is veel werk aan de winkel als we de jeugdobesitas willen gaan beperken en preventief willen gaan werken.

“Goed voorbeeld, doet goed volgen”. We kunnen er niet om heen.

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.