Cure4Life blog

De voordelen van vegetarisch eten
Tags: dierenleedGezonde voedingmilieuplantaardigvegetariërvegetarisch eten
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 2 november 2017 om 11:10
Bewerkt op: 2 november 2017 om 11:10

De 10 voordelen van vegetarisch eten

Laatst op een verjaardag kreeg ik geen gehaktballetje, maar falafel. En in de bitterbal zat geen rund, maar champignon en broccoli. Het lijkt wel of er steeds meer mensen vegetariër zijn. Waarom is vegetarisch eten zo populair? Wij zochten het voor je uit en zetten 10 voordelen voor je op een rijtje.

Wist je dat in Nederland elke dag 1,5 miljoen dieren worden geslacht? Dat zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut!

1. Kleinere kans op ziekte

Plantaardige voeding bevat bijna geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten. En wist je dat vlees hormonen bevat? Jouw eigen hormoonhuishouding kan door het eten van vlees verstoord raken. Dat heeft ook weer invloed op je gezondheid.

2. Minder kans dat antibiotica niet werkt

Dieren in de vee-industrie krijgen veel antibiotica om ziekten te voorkomen. Hierdoor raken steeds meer ziekteverwekkende bacteriën resistent. Wat dat inhoudt? Deze bacteriën raken immuun voor de antibiotica. Het werkt niet meer. Door het eten van dit vlees, krijg je ook die resistente bacteriën binnen. Ben je ziek en krijg je antibiotica, dan kan het zijn dat het hierdoor niet werkt en dat je niet beter wordt. Gevaarlijk!

3. Kleinere kans op besmettelijke dierziekten

Geregeld duiken er besmettelijke dierziekten op. Dat heeft niet alleen als gevolg dat er miljoenen dieren geruimd moeten worden. Een deel van deze ziekten is ook gevaarlijk voor mensen, zoals Q-koorts en BSE (gekke koeienziekte).

4. Minder dierenleed

Van de vee-industrie naar  je bord. We denken liever niet na over wat daartussen gebeurt: de slacht. In Nederland worden elke dag 1,5 miljoen dieren gedood. Vaak na een veel te kort en ellendig leven. Dat zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut! En al die 1,5 miljoen dieren ervaren angst en pijn.

De hoeveelheid voeding die dieren nodig hebben zodat 1 persoon vlees kan eten, is genoeg om 20 vegetariërs te voeden!

5. Minder overbevissing

De oceanen raken leger en leger. Op dit moment wordt 80% van de geconsumeerde vissoorten met uitsterven bedreigd. Als we zo doorgaan, zit de zee straks gewoon zonder vis! Vegetariërs eten geen vis. Toch ken je vast wel iemand die vegetarisch eet, maar wel af en toe een visje mee prikt. Leuk weetje: dit worden pescotariërs genoemd.

6. Meer voedsel voor mensen

Wist je dat voor één varken 9 kilo voer nodig is? En voor één kilo rund is dit zelfs 25 kilo!  De hoeveelheid voeding die dieren nodig hebben zodat 1 persoon vlees kan eten, is genoeg om 20 vegetariërs te voeden! En op deze akkers waar het voer vandaan komt, hadden ook gewassen kunnen groeien die wij als mensen kunnen eten. Schrijnend is ook dat veel van die akkers in arme gebieden staan. Mensen hebben daar vaak al niet veel eten. Door vlees te laten staan, voorkom je honger in deze gebieden.

7. Minder uitstoot van broeikasgassen

De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Dit is net zo veel als al het transport bij elkaar! Eén koe stoot jaarlijks de hoeveelheid broeikasgassen uit van 4,5 auto’s. Eén koe staat zelfs gelijk aan 70.000 km rijden! Elke koe minder maakt dus al een groot verschil.

8. Bossen worden minder gekapt

Voor veevoer worden kilometers tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Het gevolg is dat diersoorten verdwijnen en het land verpest wordt door erosie. En het gaat niet om kleine stukken grond, maar om miljoenen hectares die onherstelbaar beschadigd worden.

9. Minder milieuvervuiling

De grootste milieuvervuilers zijn de pesticiden die gebruikt worden bij veevoerproductie. Daarnaast produceren de 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden samen grote hoeveelheden fijnstof en ruim 78 miljard kilo mest. Deze enorme hoop mest zorgt ervoor dat het Nederlandse landschap verzuurt. Gevolg is dat veel planten- en insectensoorten verdwijnen.

10. Minder waterverbruik

De productie van vlees kost veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van één kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, één kilo varkensvlees 6.000 liter en één kilo kip 4.300 liter. De zoetwatervoorraad wordt steeds kleiner, en daarmee ook de hoeveelheid drinkwater. En wat is er belangrijker: dat iedereen voldoende water kan drinken, of dat heel Nederland dagelijks vlees kan eten?

Combineer-granen-en-peulvruchten

Een combinatie van granen en peulvruchten is een goede vleesvervanger.

Moet je nu ineens stoppen met vlees?

Je kan heel goed leven zonder vlees. Door gevarieerd te eten en voldoende ei, granen en peulvruchten in je voeding te verwerken, krijg je alle eiwitten binnen die je nodig hebt. Moet je nu ineens overstappen op vegetarische voeding? Nee, dat hoeft niet. Alle beetjes helpen. Als je vanaf nu twee dagen in de week vegetarisch eet, maak je al een groot verschil.

Bevalt plantaardige voeding je goed? Ga dan naar drie of vier vega-dagen per week, of wordt vegetariër. Laat het wel je eigen keus zijn. Eet je al vegetarisch? Geweldig, misschien kan je ook anderen inspireren!

Ook leuk: een kijktip! https://www.netflix.com/nl/title/80033772

Afvallen als vegetariër

Wist je dat vegetariërs makkelijker afvallen? Dit komt doordat een vegetarisch menu meer vezels en minder vet bevat dan een niet-vegetarisch menu. Vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering en ze geven een vol gevoel.

Wil jij die extra kilo’s kwijt? Houdt dan onze blogs in de gaten. Wij schrijven regelmatig over gezond afvallen. Of lees ons gratis e-book met 7 redenen waarom afvallen niet lukt.

Zoek jij hulp om gezond af te vallen? Cure4Life is erin gespecialiseerd om de oorzaak van overgewicht aan te pakken. Ieder lichaam is uniek, dus de oorzaak is bij iedereen anders. Daarom maakt Cure4Life gepersonaliseerde voedingsprogramma’s. Niet met dieetpillen of shakes, maar met normale, gezonde en uitgebalanceerde voeding. Meld je aan voor een vrijblijvend en gratis eerste consult voor meer informatie.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life