Cure4Life blog

Afvallen? Breng je hormonen in balans
Tags: emotie-eterHormonen in balans brengenHormonen uit balansOorzaak overgewicht
FOTO: Rpavich - Bron website
Geplaatst op: 17 september 2015 om 13:32
Bewerkt op: 17 september 2015 om 13:33

Afvallen? Breng je hormonen in balans

Wil het afvallen maar niet lukken? Wist je dat een disbalans in je hormoonhuishouding een veel voorkomende oorzaak is van overgewicht? Echter, breng je hormonen in balans, is een advies dat voor iedereen kan gelden. In ons lichaam hebben we veel verschillende hormonen. Er zijn ruim 40 soorten hormonen die invloed hebben op onze stofwisseling, spijsvertering en eetlust.

Hormonen uit balans!

Zowel vrouwen als mannen hebben “last” van hormonen. De één reageert sterker op hormonen dan de ander. We kennen allemaal het gedrag van mannen met extra testosteron. Of het gedrag van vrouwen tijdens hun menstruatie. Ja, hormonen brengen veel teweeg en zo hebben hormonen ook invloed op ons gewicht. Zodra bepaalde hormonen uit balans zijn, kan dit een oorzaak zijn van overgewicht bij mensen.

Drie belangrijke hormonen

Bij het afvallen spelen meerdere hormonen een rol. De belangrijkste hormonen hierbij zijn: insuline, serotonine en het menselijk groeihormoon. Hieronder ligt ik ze voor je toe:

Insuline

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en dit proces komt op gang zodra je suikers eet. Suikers komen in het bloed en wanneer dit gebeurt noemen we dit glucose. Glucose is als het ware de suiker in je bloed die je nodig hebt als energieleverancier. Ontstaat er teveel glucose in het bloed, dan krijg je daar een naar gevoel van en wordt er direct insuline aangemaakt. Insuline neemt het overtollige glucose mee uit het bloed naar de cel. In de cel wordt het opgeslagen als reservevoedsel en als je trek krijgt, maakt het lichaam gebruik van deze reserves. Ontstaat er teveel glucose door een inname van veel suiker, dan kan een groot deel van de glucose niet meer worden opgeslagen als reserve en wordt het opgeslagen in de vorm van vet!

Serotonine

Serotonine is een hormoon dat te maken heeft met emoties, gezonde slaap, maar ook met de eetlust. Wanneer je meer behoefte hebt aan zoet dan ga je meer snoepen en dan wordt er insuline aangemaakt. Bij een te hoog insulinegehalte gaat het serotonine dalen. Met het gevolg dat men zich minder fijn gaat voelen, lekkere trek ontstaat en vaak gaat snoepen. Dit betekent meer suikers waardoor insuline stijgt en de serotonine daalt. Zo begint het proces weer opnieuw. Deze twee hormonen zijn dan niet in balans. 

Groeihormoon

Dit hormoon bevordert de groei en speelt ook een grote rol bij de suikerstofwisseling. Het verhoogt de afbraak van vet en vertraagt de aanmaak van vet. Het ondersteunt de stofwisseling, de spieropbouw, de elasticiteit van de huid en het onderliggende weefsel. Zodra de hormonen insuline en serotonine uit balans zijn, wordt ook het groeihormoon verstoord. Dit heeft als gevolg dat bijvoorbeeld het vet niet wordt afgebroken, maar wordt opgeslagen. En dat is wat we juist niet willen. 

Breng je hormonen in balans

In het Cure4Life programma wordt de hormoonhuishouding van je lichaam weer in balans gebracht door de juiste combinatie van gezonde voeding. De stofwisseling wordt hierdoor ook gestabiliseerd. Vervolgens worden hiermee processen in je lichaam geactiveerd die ervoor zorgen dat overtollig vet gereduceerd wordt en dat voeding omgezet wordt in energie. Dit brengt een positief gevolg teweeg: je gaat afvallen en je algehele welzijn verbetert. 

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.