Cure4Life blog

Een gezond en sfeervol kerstdiner
Tags: 7 tips voor een gezond en sfeervol kerstdinerdecoratie kerstdinergezond en gezelliggezond en sfeervol kerstdinergezonde kerstslim serveren
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 22 december 2016 om 13:19
Bewerkt op: 28 november 2018 om 11:41

7 tips voor een gezond en sfeervol kerstdiner

Het is misschien wel een van de gezelligste tijden van het jaar: kerst. Je hoort vaak dat afvallen rond deze tijd van het jaar erg moeilijk is. Denk maar aan alle lekkernijen, feestjes en niet te vergeten; het kerstdiner! Bij het diner wordt vaak veel eten geserveerd en het kan daarom moeilijk zijn om je te houden aan kleine porties. Ervaar jij dit ook zo? Hanteer dan de volgende 7 tips voor een gezond en sfeervol kerstdiner! 

Het kerstdiner draait voornamelijk om de gezellige sfeer en het uitgebreid tafelen met familie of vrienden. Bedenk goed dat veel eten niet de sleutel is tot gezelligheid. Jijzelf bent hier namelijk ook voor een groot deel verantwoordelijk voor. Geniet daarom van het kerstdiner, maar eet met mate!

Tafeldecoratie

Een goed gedekte tafel kan veel doen met de sfeer tijdens het eten. Door de aandacht op de omgeving en de aankleding van de tafel te richten, ligt de focus wat minder op het eten.

Tip 1: maak gebruik van blikvangers zoals een grote kandelaar
Wanneer je de tafel versiert, varieer dan in hoogtes met versieringen of decoraties. Plaats eerst een blikvanger zoals een grote hoge kandelaar. Vul het daarna aan met wat kleinere decoraties.

Tip 2: stapel je borden of kies voor sierlijke borden
De borden waar van gegeten wordt zijn ook niet onbelangrijk. Door borden te stapelen krijg je snel een restaurant-gevoel. Je kunt voor de gelegenheid borden met een print kiezen. De meest simpele gerechten zien er dan al een stuk feestelijker uit.

Tip 3: drink water uit een wijnglas
Veel tafels worden gedekt met mooie grote wijnglazen. En dat is ook niet zo raar. Wijnglazen worden vaak geassocieerd met een bepaalde sfeer! Volg je het Cure4Life programma en kun/wil je dan geen wijn drinken? Drink dan je water uit het wijnglas, zo kun je toch een beetje mee doen. Het gaat tenslotte om het idee.

Slim serveren

‘Pff even uitbuiken”. Herkenbaar? Dat volgepropte gevoel worden we eigenlijk helemaal niet vrolijk van. Wees slim en voorkom dat gevoel!

Tip 4: serveer gevulde borden
Als het gaat om de gerechten in het algemeen, hebben we de volgende tip: Serveer het eten voor iedereen in porties en maak de borden klaar bij het aanrecht. Wanneer je schalen met eten op tafel zet, kom je toch sneller in de verleiding om nog even wat extra’s te eten. Dit willen we uiteraard voorkomen!

Lees ook:  De gouden tip voor gezonde feestdagen!

Mooi opdienen van gerechten

Zeker tijdens de kerst willen we toch wat speciaals doen met ons eten. Een nieuw, feestelijk gerecht of de borden zo mooi mogelijk opdienen.

Tip 5: maak gebruik van verse kruiden of bloemen
Naast het feit dat er vaak meerdere gangen zijn, kun je ook de gangen afzonderlijk net wat meer definitie geven. Het gebruik van verse kruiden is hier een goed voorbeeld van. Denk maar aan wat blaadjes basilicum of peterselie om het gerecht af te maken. Het geeft vaak wat meer smaak en kleur aan een gerecht. En wat dacht je van eetbare bloemen zoals lavendel? Bloemen kunnen zorgen voor een perfecte finishing touch omdat ze in veel verschillende kleuren zijn.

Tip 6: snijd je groenten in verschillende figuren
Een andere manier om het gerecht op je bord aantrekkelijker te maken is door het variëren met structuren. Snijd je normaal de groenten in blokjes? Snijd de groenten dan eens in langwerpige stukken, in driehoekjes of maak gebruik van een spiraalsnijder. Met de spiraalsnijder kun je slierten maken waardoor je de groenten weer op een hele andere manier kunt verwerken in een gerecht. Of je kunt de groenten grillen. Door de structuur van een grillpan, krijgen de groenten een leuk patroon waardoor het er net weer wat anders uit ziet.

Wist je dat het grillen van groenten zonder olie kan? Ideaal wanneer je het Cure4Life programma volgt!

Tip 7: maak creatief gebruik van sauzen
Als laatste kun je de gerechten mooi opdienen door het creatieve gebruik van sauzen. Door de saus origineel te verwerken in je gerecht, komt je bord er ook anders uit te zien. Bedenk van te voren goed wat je wilt met de saus. Je kunt het gewoon over een gerecht gieten, maar je kunt er ook een bepaalde vorm mee maken. Voor een speciaal effect zou je ook met een kwast de saus op een bord kunnen smeren.

Een gezond en sfeervol kerstdiner. Ga jij ervoor?

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om het kerstdiner tot een succes te maken. Want ook wanneer je het Cure4Life programma volgt, kun je nog steeds genieten van de maaltijd. Wees hier vooral ook creatief mee. Fijne kerstdagen!

Lees ook:  4 handvaten om gifstoffen te beperken

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.