Cure4Life blog

Tags: ademhalingsproblemenbloeddrukcholesteroldepressieDiabetesgezondheidsklachtenHart -en vaatziektenkankeronvruchtbaarheidovergewichtskelet -en spieraandoeningenSlaapapneu
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 5 december 2018 om 11:02
Bewerkt op: 3 april 2019 om 12:33

10 gezondheidsklachten door overgewicht

Wanneer je overgewicht hebt kun je veel lichamelijke klachten ontwikkelen. Je denkt misschien niet meteen aan overgewicht als oorzaak van je klachten. Toch is overgewicht vaak de oorzaak of draagt het bij aan het ontwikkelen van gezondheidsklachten. Het is daarom erg belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

Afvallen kan er dan ook voor zorgen dat de klachten afnemen of verdwijnen. Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende aandoeningen door overgewicht?

Overgewicht ontstaat vaak doordat je te veel gaat eten en te weinig energie verbrand. Daarnaast is wat je eet en hoe vaak je eet essentieel. Slechte eetgewoonten zoals veel vetten en suikers in je dieet zijn erg slecht voor je. Ook door iedere twee uur iets eten ontregel je je glucose-insuline balans.

Tegenwoordig hebben heel veel mensen overgewicht. Ongeveer 44% van de vrouwen en 53% van de mannen boven de 20 jaar in Nederland heeft last van overgewicht. Dat is dus ongeveer de helft van alle Nederlanders!

Overgewicht brengt vele gezondheidsklachten met zich mee waar je misschien niet meteen aan zou denken. Lees verder en ontdek welke 10 gezondheidsklachten het meeste voorkomen bij overgewicht.

1. Spier -en skeletaandoeningen

Overgewicht zorgt ervoor dat je lichaam een stuk zwaarder is. Je spieren en skelet zijn gebouwd om een bepaald gewicht te dragen. Wanneer je te zwaar bent voor wat je spieren en skelet aankunnen, kan dit leiden tot vele spier -en skeletaandoeningen.

Je spieren en skelet moeten veel harder werken om al dat extra gewicht te verplaatsen. Wanneer dit extra gewicht lang aanhoudt zullen je spieren en je skelet het steeds zwaarder krijgen en overbelast raken of zelfs slijten.

Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je pijn krijgt in je heupen, knieën en enkels. Deze delen van je lichaam dragen eigenlijk je hele gewicht. Niet zo gek dus dat er op deze plaatsen problemen ontstaan als ze lang veel gewicht moeten dragen.

2. Verhoogde bloeddruk

Overgewicht leidt al snel tot een verhoogde bloeddruk. Dit risico is nog groter wanneer er sprake is van veel vet in de buikholte.

Je merkt vaak niet veel van een verhoogde bloeddruk. pas wanneer je een veel te hoge bloeddruk hebt kunnen er klachten ontstaan zoals duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn, braken en kortademigheid.

Een korte periode van een verhoogde bloeddruk hoeft niet schadelijk te zijn. Wanneer je veel beweegt gaat je bloeddruk ook tijdelijk omhoog. Een hoge bloeddruk wordt gevaarlijk wanneer het lang aanhoudt of wanneer het veel te hoog is. Dan kan het zelfs leiden tot hart -en vaatziekten.

3. Diabetes

Wanneer je te zwaar bent heb je een groot risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Door overgewicht stijgt het vetgehalte en het suikergehalte in je bloed. Je lichaam maakt hierdoor steeds insuline aan.

De constante aanmaak van insuline kan ervoor zorgen dat je lichaam insuline-resistent wordt. Je lichaam kan het dan als het ware niet meer aan om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hierdoor ontstaat diabetes type 2. Je bent dan medicijnen nodig om de bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Je herkent diabetes vaak aan veel dorst, vaak plassen, vermoeidheid, slecht zien, pijn in benen en wondjes die minder snel genezen. Het goede nieuws is dat diabetes type 2 vaak omkeerbaar is door af te vallen en een gezonde leefstijl aan te nemen.

4. Verhoogd cholesterol

Overgewicht heeft vaak als gevolg dat je cholesterolgehalte omhoog gaat. Dan met name de ongezonde variant (LDL). Dit komt vaak doordat je te veel vetten binnenkrijgt via voeding. Vooral in dierlijke vetten zoals die in vlees of kaas zit veel cholesterol.

Je lever kan zelf cholesterol aanmaken. Wanneer er sprake is van een voedingspatroon met veel verzadigde vetten zal het cholesterolgehalte in je lichaam bijna altijd stijgen. Je merkt zelf vaak niet zo veel van een verhoogd cholesterol. Toch kan het op den duur leiden tot hart -en vaatziekten die levensbedreigend kunnen zijn.

5. Hart -en vaatziekten

Bij overgewicht zijn hart -en vaatziekten een veel voorkomende kwaal. Voor mensen met overgewicht is de kans veel groter om hart -en vaatziekten te ontwikkelen.

Symptomen van hart -en vaatziekten zijn vermoeidheid, pijn op de borst, kortademigheid, slapeloosheid, duizeligheid etc. Allemaal vervelende klachten die op den duur ook levensbedreigend kunnen zijn.

6. Slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening waardoor je in je slaap kort stopt met ademhalen. Je schrikt hierdoor wakker om adem te halen. Je nachtrust wordt dus flink verstoord.

Iemand met overgewicht heeft een grote kans om slaapapneu te ontwikkelen. Dit komt doordat het extra gewicht dat je hebt op je luchtpijp kan duwen als je ligt.
Bij ernstige vormen van slaapapneu is er de mogelijkheid om een slaapmasker te gebruiken. Dit masker blaast je luchtpijp open wanneer je stopt met ademen. Je ademt dan meteen door waardoor je niet wakker schrikt.

Slaapapneu is heel vervelend en het zorgt ervoor dat je overdag erg moe bent. Die vermoeidheid wordt alleen maar erger omdat je elke nacht te weinig slaapt. Elke keer als je stopt met ademen schrik je wakker waardoor je niet in je diepe slaap komt.

Op lange termijn kan slaapapneu leiden tot andere klachten zoals hoofdpijn en depressieve klachten.

7. Depressie

Mensen met overgewicht ervaren vaak een mindere kwaliteit van leven. Activiteiten die voor mensen met een gezond gewicht heel gewoon zijn zoals wandelen of traplopen zijn voor iemand met veel overgewicht een hele opgave.

De gewone dingen in het leven worden erg zwaar voor deze mensen waardoor ze niet meer aan alles kunnen deelnemen. Dit leidt vaak tot minder zelfvertrouwen en een slecht zelfbeeld.

Je wereldje wordt als het ware steeds kleiner. Overgewicht wordt daardoor vaak in verband gebracht met psychische klachten en depressie.

8. Ademhalingsproblemen

Het extra gewicht dat iemand met overgewicht bij zich draagt drukt op allerlei organen. Het drukt dus ook op je ademhalingsstelsel. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van ademhalingsproblemen.

Je bent dan waarschijnlijk sneller buiten adem en kunt sneller benauwd zijn dan normaal.
Dit maakt ook dat je misschien niet alles kunt doen wat je graag zou willen. Dat is erg vervelend natuurlijk omdat het je beperkt en misschien buiten sluit van bepaalde dingen.

9. Kanker

Een aantal kankersoorten kunnen in verband worden gebracht met overgewicht. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak hiervan is dat de kans op baarmoederkanker en borstkanker na de menopauze sterk toeneemt.

De soorten kanker waarvan nu bekend is dat ze in verband worden gebracht met overgewicht zijn baarmoeder-, borst-, darm-, slokdarm-, nier-, alvleesklier-, eierstok-, galblaas- en prostaatkanker. Kanker is een ernstige ziekte die levensbedreigend kan zijn.

Daarnaast is overgewicht tijdens kanker ook erg gevaarlijk. Dit kan de behandeling tegenwerken en je lichaam kan minder aan dan dat van iemand met een gezond gewicht. Een gezonde leefstijl aannemen is dus zeker wenselijk in alle gevallen.

10. Onvruchtbaarheid

Overgewicht en obesitas kan er zowel bij mannen als bij vrouwen voor zorgen dat je onvruchtbaar wordt. Dit komt doordat overgewicht ervoor kan zorgen dat er een schommeling in de hormoonhuishouding plaatsvindt.

Bij vrouwen betekent dit dat de eierstokken minder goed kunnen werken. Hoe meer overgewicht een vrouw heeft, hoe groter de kans is dat dit voorkomt. Overgewicht zorgt ervoor dat de menstruatiecyclus onregelmatig wordt. Je hebt minder vaak een eisprong en het wordt dus lastiger om zwanger te worden.

De kans dat je een kindje krijgt met overgewicht is vele malen groter als je zelf overgewicht hebt. En daarnaast kunnen er veel complicaties ontstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling als je overgewicht hebt. Overgewicht is dus ook zeker geen goede combinatie met een zwangerschap.

Bij mannen heeft overgewicht of obesitas ook zeker invloed op de vruchtbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat de zaadkwaliteit sterk afneemt. Dit komt doordat de testosteronproductie bij een man met overgewicht sterk verminderd.

De zaadproductie gaat achteruit en het wordt dus lastiger om een kind te verwekken. Wanneer je als man gezonder gaat eten en meer gaat bewegen kan de testosteronproductie en zaadproductie weer omhoog gaan.

Kom in actie!

Zoals hierboven genoemd brengt overgewicht veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe zwaarder je bent, hoe groter de risico’s worden. Door een gezonde leefstijl aan te nemen en gewicht te verliezen kun je die klachten wellicht voorkomen, verminderen of soms zelfs verhelpen.

Vind je het lastig om een andere leefstijl aan te nemen? Cure4Life kan jou hierbij helpen en begeleiden. Met een voedings -en leefstijlprogramma op maat helpt Cure4Life jou om een gezond gewicht te bereiken met een blijvend resultaat.

Onder begeleiding van een consulent leer je hoe je jouw leefstijl en voedingspatroon kunt aanpassen om definitief af te rekenen met jouw overgewicht. Lijkt je dit wat? Meld je dan nu aan!

© 2019 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.