Cure4Life blog

Recept: verse tomatensoep
Tags: Gerecht voor Paas-brunchGezond gerechtVerse tomatensoep
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 23 maart 2016 om 14:51
Bewerkt op: 26 juni 2018 om 6:45

#20: Verse tomatensoep – Recept

Verse tomatensoep is niet alleen lekker, maar ook gezond! Lees hieronder meer informatie over de tomaat en probeer het recept uit.

Verse tomatensoep is gezond

Er wordt weleens gezegd dat tomaten niet gezond zijn, omdat ze van de nachtschade-plant komen. Onrijpe tomaten bevatten de stof tomatine. Deze stof beschermt de tomaat tegen ziekteverwekkers en insecten, maar is giftig voor mensen. Tomatine verdwijnt echter uit de tomaat terwijl hij rijpt. Zodra de tomaat diep rood van kleur is, is de tomatine volledig afgebroken en zijn de vruchten veilig om te eten. In tegenstelling tot onrijpe tomaten zijn rijpe tomaten juist heel erg gezond. Ze bevatten, naast veel vitamines en mineralen, de bijzondere stof lycopeen. Lycopeen beschermt de huid tegen verbranding door de zon. De Universiteit van Newcastle heeft in een onderzoek twee groepen mensen blootgesteld aan UV-straling. De ene groep at een lycopeen vrij dieet en de andere groep at een lycopeen rijk dieet. Het bleek dat de personen die veel lycopeen aten, tot 33% beter beschermd waren tegen UV-straling.

Door het koken van de tomaten, zoals in deze soep, bevorder je de biologische beschikbaarheid van lycopeen. Dit betekent dat lycopeen door het verwarmen beter kan worden opgenomen door je lichaam, waardoor je meer van deze gezonde stof binnenkrijgt.

Ingrediënten

  • Tomaten – 1,5 kilo
  • Knoflook – 3 tenen
  • Ui – 3
  • Verse rozemarijn – 3 takjes
  • Bouillon – 350 ml *
  • Olijfolie – 1 eetlepel

Bereiding

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal porties: 2

Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten kruislings in en leg ze in het kokende water totdat de huid gaat omkrullen. Doe de tomaten vervolgens in een bak met koud water. Je kunt nu het velletje gemakkelijk verwijderen. Snipper de ui en fruit deze op matig vuur. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, verwijder het harde gedeelte van het steeltje. Snijd de knoflook fijn, haal de blaadjes van de rozemarijn en hak deze fijn. Doe de knoflook, de rozemarijn en de tomaten bij de ui en schep alles door elkaar. Bak voor 2 minuten op matig vuur. Voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en kook dit gedurende 10 minuten met de deksel van de pan. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer totdat de grote stukken eruit zijn en je een mooie en stevige soep heb. Serveer de soep. Als bijgerecht kun je kiezen voor een cracker met een plakje kaas of een salade. Volg je het Cure4Life programma? Let dan op je hoeveelheden en toegestane combinaties.

Eet smakelijk!

* Volgt u het Cure4Life programma? Het recept voor de zelfgemaakte bouillon vindt u in uw map!

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life