Cure4Life blog

Tags: Diabetes fondsnadelen suikerstoppen met suikersuikersuiker terugroepactieverborgen suikers
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 10 april 2018 om 8:53
Bewerkt op: 19 mei 2022 om 11:09

Weet jij hoeveel suiker jij eet …

“Ik eet niet zo veel suiker. Omgerekend tien suikerklontjes, denk ik.” De kans is groot dat je het aantal suikerklontjes te laag inschat. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat ongeveer 95 procent van de Nederlanders minder suiker dénkt te eten: gemiddeld tien suikerklontjes in plaats van het werkelijke aantal van dertig(!).

Hoe kan dit? Bij het Diabetes Fonds snappen ze wel waarom wij onze suikerinname zo onderschatten. “Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zitten onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten”, zegt directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds. “We krijgen suikers vaak ‘onbewust’ binnen. Het zit verstopt in allerlei producten, van soepen en pastasauzen tot mayonaise.”

‘Vrije’ suikers

Hoeveel suiker mogen we eigenlijk per dag? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het verstandig om niet meer dan 12,5 (vrouwen) of 15 (mannen) ‘vrije’ suikerklontjes per dag binnen te krijgen. Met ‘vrije’ suiker bedoelen ze alle toegevoegde suikers (ook honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraten vallen hieronder). Suikers die van nature al aanwezig zijn, zoals in groente, fruit en (ongezoete) zuivel, tellen niet mee.

Gemiddeld krijgt een Nederlander 30 suikerklontjes per dag binnen. Maar liefst 20 klontjes daarvan zijn ‘vrije’ suikers. De grote meerderheid dus. Oei, dat is heftig!

Nadelige gevolgen van suiker

Ons lichaam wordt niet blij van die grote hoeveelheden aan suiker. Niet alleen zorgt suiker voor meer vetoplag (en daardoor overgewicht). Suiker vergroot ook de kans op diabetes type 2, omdat het je bloedsuikerspiegel ontregelt en een disbalans in je hormoonhuishouding veroorzaakt. Maar dat is lang niet alles; suiker kan zorgen voor hart- en vaatziekten, beïnvloed je darmmicrobioom (darmflora) en vermindert je immuunsysteem en weerstand. Dat willen we niet!

De Suiker terugroepactie

Het Diabetes Fonds heeft daarom iets bedacht: De Suiker terugroepactie. Het idee? Alle producten waar onnodig veel (verborgen) suikers in zitten, roepen we terug. Want wat doe je als een product niet aan je verwachtingen voldoet? Precies: dan breng je het terug naar de winkel. En dat niet alleen, het Diabetes Fonds wil ook iedereen aansturen om het product te delen op Facebook. Zo help je anderen en laat je zien, ik hoef dit product níét meer. Het doel? De voedingsindustrie aanzetten tot actie: minder suiker in ons eten!

Doe je mee?

Laat al die suikerbommetjes vanaf nú staan. Kies zo veel mogelijk voor pure en onbewerkte producten. Dan weet je zeker dat er geen extra suiker aan toe is gevoegd. Heb je toch een keer iets anders nodig? Kijk op het etiket of er suiker tussen de ingrediënten staat.

Let op: suiker staat op het etiket vaak onder een andere naam. Er zijn 104(!) verschillende namen voor suiker die producenten gebruiken. Vaak lang en moeilijk uit te spreken (maltodextri-wattes?) Klik hier voor een handige lijst met alle namen voor suiker.

Wil je graag stoppen met suiker? Wat goed! Volg dan deze 10 stappen.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life