Cure4Life blog

Light frisdrank ongezond
Tags: beroertedementiedrinkenfrisdranklight frisdrankonderzoekongezondovergewichtsuiker
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 29 januari 2018 om 10:00
Bewerkt op: 25 mei 2018 om 10:33

We wisten niet dat light frisdrank zó ongezond is

Huh, wat lezen we nu? Kan light frisdrank de oorzaak zijn van overgewicht en zelfs dementie? Ja, uit onderzoek blijkt dit helaas wel. Dat light frisdrank niet gezonder is dan frisdrank met suiker, weten veel mensen wel. Maar dat het zo schadelijk voor je is, daar staan wij ook van te kijken.

Voor het onderzoek werden ruim 4300 mensen gevolgd. Er is tien jaar lang bijgehouden hoeveel light frisdrank en hoeveel gewone frisdrank deze mensen dronken. En wat blijkt? Light frisdrank heeft meer negatieve gevolgen voor je gezondheid dan gewone frisdrank met suiker!

Van calorieën kom je aan, toch?

Er werd altijd gedacht dat voeding met veel calorieën de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten vergroot. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom is light frisdrank zo populair. Kan je toch genieten van een lekker glaasje prik, maar dan zonder al die calorieën. Een stuk gezonder, toch? Nee, helaas niet. Van light frisdrank kun je net zo goed overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. Hoe zit dat precies?

In light frisdrank zitten kunstmatige zoetstoffen. Bijvoorbeeld aspartaam, die naam heb je vast wel eens op een etiket zien staan. Kunstmatige zoetstoffen vergroten je behoefte aan zoet. Ze overbelasten en veranderen je smaakpapillen waardoor zoete producten steeds minder zoet gaan smaken. Daarnaast brengen ze je lichaam in de war. Je lichaam verwacht suikers en denkt: “Wat is dit? Waar blijven die suikers? Ik wil ze nu wel hebben!” En zo krijg je steeds meer zin in suikerbommetjes.

De kans is groot dat je daardoor steeds meer en steeds zoeter gaat eten, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Zo wordt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten groter.

Beroerte en dementie

Het drinken van light frisdrank heeft nog meer negatieve gevolgen. Bij één glas per dag is de kans op een beroerte en op dementie al bijna drie keer groter dan wanneer je geen frisdrank drinkt. Drink je meer dan één glas light frisdrank per dag, dan is dat risico nóg groter. Dat is schokkend!

En zorgt frisdrank met suiker ook voor een grotere kans op een beroerte of dementie? Nee, dat niet. In het onderzoek werd helemaal geen verband gevonden tussen de consumptie van frisdrank met suiker en het ontstaan van een beroerte of dementie. Dus light frisdrank is ongezonder dan gewone frisdrank? Ja, wat een onverwachte uitkomst!

Wat kan ik wel drinken?

Oké, wissel nu niet direct je cola light in voor de ‘normale’ variant. Gewone frisdrank kun je natuurlijk ook beter laten staan. Wat is wel gezond om te drinken? Op nummer 1 staat natuurlijk water. Vind je dat maar saai? Doe eens wat stukjes aardbei of wat schijfjes citroen en gember door het water. Kruidenthee is ook een gezonde keuze. En koffie mag ook: 2 kopjes koffie per dag kan prima.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life