Cure4Life blog

Slecht eetpatroon blijkt een van de grootste doodsoorzaken
Tags: fruitgeraffineerde koolhydratengevolgengroentenotenonderzoekpeulvruchtenslecht eetpatroonVoedingspatroonzaden
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 18 oktober 2017 om 10:00
Bewerkt op: 12 oktober 2017 om 10:19

Slecht eetpatroon blijkt één van de grootste doodsoorzaken

Een paar witte boterhammen met hagelslag voor het ontbijt en bij de lunch, pasta bij het avondeten. En tussendoor nog wat koekjes, misschien nog een broodje frikandel, en ‘s avonds met een zak chips op de bank. Heerlijk! En groente en fruit? Vooruit, een klein beetje dan, omdat het gezond is.

Ziet jouw dag er ook zo uit? Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Een voedingspatroon met veel geraffineerde koolhydraten (suiker, wit brood, pasta’s) en weinig groente en fruit blijkt namelijk een van de grootste doodsoorzaken te zijn.

Het onderzoek

Op 16 september 2017 zijn de resultaten van het onderzoek ‘Global Burden of Disease’ gepubliceerd. Voor dit onderzoek zijn wereldwijd gegevens over gezondheid verzameld van het jaar 1970 tot 2016.

Uit deze informatie konden de onderzoekers conclusies trekken over de gemiddelde levensverwachting en de meest voorkomende risicofactoren op ziekte en overlijden. En wat blijkt? Eén op de vijf mensen overlijdt aan de gevolgen van een slecht eetpatroon, ofwel men eet te veel voeding met geraffineerde koolhydraten en weinig groente en fruit.

Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

Koolhydraten komen in veel producten voor: in graanproducten, producten met toegevoegde suikers, aardappels, peulvruchten, noten, zaden, groente en fruit. Koolhydraten zijn belangrijk om je lichaam te voorzien van energie, maar niet alle koolhydraten zijn gezond. Sterker nog: sommige koolhydraten, zoals suiker, zijn bijzonder ongezond.

Suiker is een voorbeeld van geraffineerde koolhydraten. Ook bloem, deegwaren en wit brood zijn geraffineerde koolhydraten. Geraffineerd houdt in dat alle vezels uit het beginproduct verwijderd zijn, zodat alleen wit zetmeel of witte suiker overblijft. Door dit proces gaan echter ook de vitamines en mineralen uit het product verloren.

Wat doen geraffineerde koolhydraten met je lichaam?

Doordat geraffineerde koolhydraten geen vezels bevatten, worden ze snel in je lichaam opgenomen en omgezet in energie. Dat is niet erg als het om kleine hoeveelheden gaat. Maar bestaat een groot deel van je maaltijd of tussendoortje uit geraffineerde koolhydraten? Dan is het wel een probleem.

Je lichaam kan grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten niet aan. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel enorm gaat schommelen, dat je veel energie als vet opslaat en dat je na een maaltijd maar een korte tijd verzadigd bent. Je krijgt dus snel weer zin in iets lekkers. Bovendien loop je het risico dat je alvleesklier overbelast raakt en dat je hormonen uit balans raken.

Het belang van groente en fruit

In tegenstelling tot geraffineerde koolhydraten zitten groente en fruit boordevol vezels, vitamines en mineralen. De koolhydraten uit groente en fruit worden langzaam afgebroken en opgenomen in je lichaam. Je bloedsuikerspiegel gaat nauwelijks schommelen, je alvleesklier raakt niet overbelast en je hormonen raken niet uit balans. De vezels ondersteunen je spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook de vitamines en mineralen bevorderen je gezondheid.

Naast groente en fruit zijn ook peulvruchten, noten en zaden belangrijke bronnen van vezels, vitamines en mineralen. Bovendien leveren ze gezonde vetten en eiwitten. Door veel te variëren met deze producten, voorzie je je lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Recept: een friszure salade met appel, selderij en walnoten

Varieer met groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Hoe verbeter ik mijn eetpatroon?

In een gezond voedingspatroon komen geraffineerde koolhydraten niet of nauwelijks voor. De eerste stap naar een gezonder eetpatroon, is stoppen met suiker. Laat koek en snoep liggen, doe geen suiker in je koffie, beleg je brood met iets anders dan hagelslag of jam en laat frisdrank staan.

Is dit gelukt? Laat dan ook producten van wit meel weg. Kies voor volkoren producten, peulvruchten, noten en zaden. Neem tussendoor een handje noten, een stuk fruit, wat groente of skip je tussendoortje een keer.

De laatste stap is stoppen met pakjes en zakjes, want ook daarin zitten geraffineerde koolhydraten. Leer jezelf om te koken met verse en pure ingrediënten. En varieer! Probeer verschillende recepten uit en herontdek de smaak van kruiden. Het duurt misschien even voordat je dit onder de knie hebt, maar daarna wil je echt niet meer terug naar je oude eetpatroon!

Wat doet Cure4Life?

Cure4Life begeleidt mensen met overgewicht naar een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Niet met dieetpillen of shakes, maar met pure, uitgebalanceerde voeding. Want voeding is uw medicijn!

Cure4Life pakt de oorzaken van overgewicht aan. Die kunnen bij iedereen anders zijn, daarom werkt Cure4Life met gepersonaliseerde voedingsprogramma’s. Wilt u meer weten over gezond afvallen, download dan ons e-book of meld je aan voor de nieuwsbrief.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life