Cure4Life blog

Koolhydraten schadelijker dan vetten
Tags: Gezonde voedinggezondheidkoolhydratenonderzoekvetten
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 11 september 2017 om 13:20
Bewerkt op: 19 september 2017 om 8:26

Koolhydraten schadelijker dan vetten

Op 29 augustus 2017 publiceerde The Lancet de verrassende uitkomsten van een onderzoek over de gezondheidseffecten van koolhydraten en vetten in voeding. Koolhydraten blijken slechter te zijn voor de gezondheid dan vetten. Hoewel de resultaten van dit onderzoek voor veel mensen verwarrend zijn, is het geheel in lijn met de visie van Cure4Life.

Over het onderzoek

Ruim 135.000 personen tussen de 35 en 70 jaar uit Europa en Noord-Amerika deden mee aan het onderzoek. Zeven jaar lang is hun gezondheid en voedingspatroon in de gaten gehouden. Er is gekeken naar de hoeveelheid energie die de deelnemers uit koolhydraten, eiwitten en vetten haalden en ook de sociaal-economische status, leefstijl en medische geschiedenis is meegenomen in het onderzoek.

Vet is gezond

Uit het onderzoek komt naar voren dat een voedingspatroon met veel vet de kans op vroegtijdige sterfte met bijna 25 procent verkleint. Nog opvallender is dat verzadigde vetten de kans op een beroerte blijken te verminderen. Dit onderstreept het belang van vet.

Vetten zijn nodig om onder andere weefsels en organen te beschermen, celmembranen in stand te houden, energie en vitamines te leveren en hormonen in balans te houden. Bovendien zorgen vetten voor een verzadigd gevoel, zodat je niet snel naar tussendoortjes grijpt. Kortom, we kunnen niet leven zonder vet.

Gezonde vetten

Vetten zijn belangrijk voor je gezondheid

Kies de juiste vetten

Het is wel belangrijk om de juiste vetten te kiezen, want niet alle vetten leveren een positieve bijdrage aan de gezondheid. Zo is het bekend dat transvetzuren de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Transvetzuren zitten in gefrituurde producten, koeken, cakes en margarine en kun je beter vermijden.

Omega-3-vetzuren zijn wel heel belangrijk voor een goede gezondheid, deze kun je halen uit vette vis, walnoten, lijnzaad, chiazaad, zeewier of algen.

Beperk koolhydraten

Veel mensen denken dat koolhydraten onschuldig zijn, maar de resultaten van dit onderzoek bewijzen het tegendeel. Bij deelnemers met een koolhydraatrijk voedingspatroon steeg de kans op vroegtijdig overlijden met bijna 30 procent. De resultaten zijn zo duidelijk dat de onderzoekers adviseren om de algemene wereldwijde voedingsadviezen te herzien. Het is veel gezonder om de inname van koolhydraten te beperken.

Koolhydraten zijn schadelijk

Een koolhydraatrijk voedingspatroon is ongezond

Wat doen koolhydraten met je?

Hoe komt het dat koolhydraten zo’n schadelijk effect hebben op je lichaam? Koolhydraten, en met name de geraffineerde koolhydraten (suiker, wit brood, pasta), worden snel verteerd en omgezet in glucose. Voordat de glucose in je lichaamscellen wordt opgeslagen, komt het in je bloed, waar het een enorme bloedsuikerpiek veroorzaakt.

Je lichaam gaat als een gek het hormoon insuline afgeven om de glucose uit je bloed en in je lichaamscellen te krijgen. Er wordt zo veel insuline vrijgegeven, dat er zelfs even te veel glucose uit je bloed wordt gehaald. Dit kan je lichaam zelf weer herstellen, maar je bloedsuikerspiegel is wel heel even te laag. Daardoor krijgen je hersenen een signaal dat je meer glucose nodig hebt. Gevolg: je krijgt zin in iets zoets. Ga je iets eten waar veel koolhydraten in zitten, dan gebeurt het hele proces opnieuw.

Zijn alle koolhydraten slecht?

Je lichaam kan slecht tegen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Je hormonen raken ervan uit balans en je gaat meer vet opslaan. Moet je dan helemaal geen koolhydraten meer eten? Nee, er zijn ook koolhydraten die langzaam verteerd worden en de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden. Deze gezonde koolhydraten zitten in groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten.

Gezonde koolhydraten

Kies voor gezonde koolhydraten zoals noten

Verbeter je voedingspatroon

Jarenlang werd geroepen dat iedereen zo min mogelijk vet moet eten, maar dat hoeft dus niet. Het is juist gezonder om te kiezen voor volle yoghurt en voor vette vis. Zorg voor variatie in je voedingspatroon door ook regelmatig te kiezen voor plantaardige vetten en eiwitten in plaats van vlees.

Cure4Life adviseert om kokosolie te gebruiken voor de warme maaltijden en olijfolie voor de koude maaltijden in verband met de goede eigenschappen van deze vetten.

Suiker, wit brood, witte rijst en pasta kun je het beste vermijden. Ook brood en volkoren producten veroorzaken een stijging van je bloedsuikerspiegel en moet je niet te vaak eten. Verminder je dagelijkse portie brood en volkoren producten en vul het aan met groente, fruit, noten, zaden of peulvruchten.

Wil je graag afvallen?

Als je wilt afvallen, dan is het beter om helemaal koolhydraatarm te eten. Cure4Life kan je helpen om dit op een gezonde en verantwoorde manier aan te pakken. Een consulent bij jou in de buurt zal je hierbij begeleiden. Je krijgt een voedingsprogramma op maat, afgestemd op jouw situatie. Met Cure4Life bereik je een gezond gewicht, met blijvend resultaat.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life