Cure4Life blog

Tags: coronaovergewichtverband
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 7 april 2020 om 17:06
Bewerkt op: 19 mei 2022 om 11:14

Het verband tussen overgewicht en corona

Terwijl de huidige coronamaatregelen zijn verlengd tot minimaal eind april, zien we nu voorzichtig de eerste tekenen dat het aantal ic-opnames lijkt af te vlakken. Toch belanden nog steeds dagelijks tientallen mensen met coronaklachten op de intensive care en zullen velen van ons in de komende periode nog ziek gaan worden.

De stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) meldde onlangs nog een ander opmerkelijk gegeven: ongeveer 80 procent van alle Nederlanders die op de IC behandeld worden voor COVID-19, kampt met overgewicht, aldus voorzitter Diederik Gommers van NICE.

Extra druk op de borst

Ook Peter van der Voort, hoofd intensive care Universitair Medisch Centrum Groningen ziet het verband: “Hoewel we voorzichtig moeten zijn, lijkt er een verband tussen overgewicht en de klachten van COVID-19,” stelt Van der Voort. Hoe komt het dat mensen met overgewicht blijkbaar meer risico lopen op een ernstig ziekteverloop?

Dat juist mensen met overgewicht op de ic belanden wordt deels toegeschreven aan het extra gewicht dat op de borst drukt. Het virus zorgt namelijk voor ademhalingsproblemen die door het extra gewicht op de borst waarschijnlijk in een eerder stadium tot kritieke toestanden leidt. Toch lijkt er op een dieper niveau meer aan de hand.

Overgewicht en weerstand

Ondanks dat verder onderzoek naar de relatie van overgewicht en COVID-19 moet volgen, is bekend dat mensen met overgewicht tot de risicogroep behoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende kankersoorten. De ic-statistieken lijken er dus op te wijzen dat overgewicht je ook kwetsbaarder maakt voor een virus als COVID-19. Gezien het feit dat een goede werking van het immuunsysteem bepalend is voor de weerstand tegen ziekteverwekkers zou dat een logische conclusie zijn.

Voor een sterk immuunsysteem is het essentieel dat de stofwisseling en hormoonhuishouding zo veel mogelijk in balans zijn. In het geval van overgewicht zijn deze processen sterk ontregeld. Daarnaast geeft een verhoogde vetopslag meer kans op een chronische toestand van laaggradige ontstekingen, zo beaamt ook Liesbeth van Rossum, internist bij Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en specialist op het gebied van overgewicht.

Vetcellen maken voortdurend bioactieve stoffen aan die ontstekingsbevorderend werken. Dit betekent dat je immuunsysteem eigenlijk continu een beetje actief is. Een gezonde reactie van het immuunsysteem is dat het ook weer op tijd ‘uitgezet’ wordt. Gebeurt dit niet, doordat het immuunsysteem constant bezig is laaggradige ontstekingen te onderdrukken, dan richt dat uiteindelijk schade aan. De constante activatie van het immuunsysteem wordt dan ook steeds vaker in verband gebracht met verhoogde bevattelijkheid voor (chronische) ziekten.

Chinese wetenschappers hebben bovendien onlangs ontdekt dat vetcellen een soort ‘antenne’ hebben (ACE2-receptor) waardoor het het COVID-virus de cel binnen kan dringen. Het lijkt erop dat deze receptoren zich voornamelijk in de longen en darmen bevinden. Ook Van der Voort en zijn team in Groningen zijn begonnen dit te onderzoeken. In theorie zou je dan kunnen zeggen: hoe meer vetcellen, hoe beter het virus zich kan verspreiden in het lichaam. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre dit inderdaad het geval is.

Verantwoord afvallen

Dat er een verband bestaat tussen overgewicht en een snelle(re) verspreiding van COVID-19 en een heftiger ziekteverloop lijkt dus wel duidelijk. Maar moeten we dan nu massaal gaan afvallen? Eén van de oplossingen om de kans om laaggradige ontstekingen te verminderen, is inderdaad het verliezen van lichaamsgewicht. De manier waarop is alleen van groot belang.

Verantwoord en gezond afvallen is essentieel om je lichaam sterk te houden en te ontdoen afvalstoffen. Dat het lichaam in een spaarstand schiet, zoals bij een streng crashdieet, moet te allen tijde voorkomen worden, zo benadrukt ook hoogleraar Liesbeth van Rossum. “Bij een zogenaamd crashdieet wordt de calorie-inname zeer beperkt waardoor de kans op een tekort aan voedingsstoffen toeneemt. Juist dit moet worden voorkomen om een goede weerstand te behouden,’’ aldus Van Rossum.

Door het creëren van een periode van schaarste (wat bij een crashdieet gebeurt) schakelt je lichaam namelijk terug om te kunnen overleven. Wanneer er daarna weer ‘normaal’ wordt gegeten is het lichaam nog steeds alert op een mogelijke periode van schaarste en gaat dus de voeding die binnenkomt onmiddellijk opslaan in de vorm van vet. Zo zorgt het ervoor dat de reserves snel worden aangevuld als voorraad voor een eventuele volgende schaarste. Ga je vervolgens weer diëten dan kom je vanzelf in het welbekende jojo-effect terecht. Het is dus essentieel om gezond en verantwoord af te vallen, zonder een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.

Gratis e-book over weerstand

In deze onzekere en spannende tijden is het opvolgen van de adviezen en richtlijnen van het RIVM van groot belang. Daarnaast is het belangrijkste wapen tegen een ernstig ziekteverloop je eigen gezondheid.

Daarom hebben wij een e-book geschreven over weerstand. In dit e-book vertellen we je alles wat je moet weten over virussen en je immuunsysteem en leggen we uit wat je in het dagelijks leven kunt doen voor een gezonde weerstand.

Dit e-book kun je downloaden via de website Leefjegezond.nl (onderdeel van Cure4Life)

Klik hier om het e-book te downloaden

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life