Cure4Life blog

Diabetes verandert je leven
Tags: Diabetesgenezenleefstijlmedicatietype 1type 2
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 14 november 2017 om 9:35
Bewerkt op: 14 november 2017 om 9:35

Diabetes verandert je leven

Wist je dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes hebben? Dat zijn 1 op de 14 mensen. Misschien meer dan je dacht, toch? En elke week komen er 1200 mensen bij! Deze ziekte verdient onze aandacht. Daarom is het sinds 1991 elk jaar op 14 november Wereld Diabetesdag.

Diabetes Mellitus

Dat is de officiële naam voor deze ziekte. Bij mensen met diabetes kan het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed zelf niet meer in evenwicht houden. Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2.

Type 1

Kort gezegd is diabetes type 1 een ziekte waarbij je eigen lichaam de cellen aanvalt die zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Eigenlijk vergist het afweersysteem zich. Dit begint vaak al op hele jonge leeftijd. Het openbaart zich niet direct, maar ineens lijkt het je te overkomen en moet je er mee leren leven.

Type 2

Diabetes type 2 zie je vaker op latere leeftijd ontstaan. Overgewicht of een ongezonde leefstijl kunnen triggers zijn. Eet je ongezond, dan moet je lichaam keihard werken om de hoeveelheid suiker in je bloed in evenwicht te houden. Dit houd je een aantal jaar vol, maar op een gegeven moment lukt het niet meer. Dan is er sprake van diabetes type 2.

Wat kun je eraan doen?

Diabetes is een ziekte die je leven verandert. Je moet regelmatig bloed prikken om je bloedsuikerspiegel te controleren. Daarnaast is het belangrijk dat je voorzichtig bent met koolhydraten. Die lekkere croissant kan je dus beter laten liggen (hè lastig!). En je moet altijd alert zijn op bijverschijnselen.

Het goede nieuws is dat je zelf symptomen en bijverschijnselen van diabetes kan verminderen! Hoe je dat doet? Door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Dus drink een glas water en pak die hardloopschoenen maar uit te kast (oké, misschien ook nog even afstoffen). Voor sommige mensen helpt het om ook gluten en koemelk te laten staan.

Een gezonde leefstijl is bij diabetes dus hartstikke belangrijk! Van diabetes type 1 kun je helaas niet genezen. Een gezonde leefstijl kan klachten verminderen, maar het zal nooit helemaal weg gaan. Diabetes type 2 is wel omkeerbaar, zelfs als je al medicatie gebruikt. Geweldig toch!

Heb jij overgewicht en/of diabetes type 2?

Wees gerust, je hoeft hier echt niet langer mee rond te lopen. Bij Cure4Life hebben we al veel mensen met diabetes type 2 mogen helpen. Wij kunnen je begeleiden naar een gezonde leefstijl en leren je om koolhydraatarm te eten. Onze ervaring is dat mensen hierdoor weinig of geen medicatie meer nodig hebben. En de kans op complicaties aan zenuwen en bloedvaten wordt ook een stuk kleiner. Dat is goed nieuws!

Waarom werkt Cure4Life?

Bij Cure4Life gaan we de strijd aan tegen overgewicht door de oorzaken aan te pakken. Die oorzaken kunnen bij iedereen anders zijn. Daarom werken wij met persoonlijke voedingsprogramma’s, afgestemd op jouw unieke situatie.

Wil je meer informatie over onze aanpak? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend eerste consult. Een consulent bij jou in de buurt maakt een afspraak met je en vertelt je alle ‘ins en outs’ over het Cure4Life programma.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life