Cure4Life blog

Resultaat zonder touwtrekken
Tags:
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 22 februari 2023 om 10:00
Bewerkt op: 21 februari 2023 om 13:11

Resultaat zonder touwtrekken

Veranderen kan knap lastig zijn. Wellicht ben je je goede voornemens voor dit jaar alweer helemaal vergeten. Of misschien was je te moe of druk om ermee aan de slag te gaan. Goede voornemens betekenen vaak dat we iets moeten laten wat we juist heel graag doen, of dat we iets moeten doen waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Niet zo gek dus dat goede voornemens bij veel mensen al gauw verwateren. Het lijkt er dus op dat het succes van goede voornemens vooral afhangt van discipline.

Discipline is een belangrijke factor

Discipline komt om de hoek kijken op het moment dat we iets gedaan willen krijgen waar we tegenop zien of wat voor ons gevoel (te) veel energie kost. Maar zeg nou eerlijk, hoeveel dingen kun je per dag nou echt op discipline gedaan krijgen?

Discipline kan ons zeker helpen en is een belangrijke factor in het bereiken van je doelstellingen. Door net even iets langer vol te houden, jezelf te pushen, bereik je hogere doelen. Discipline kan helpen om tegenslag te boven te komen, en om te voorkomen dat je toegeeft aan verleidingen die je op de lange termijn in de weg gaan staan.

Onze ‘drive’ wordt mede bepaald door dopamine

Maar wat nou als zelfdiscipline je vaker in de steek laat dan je zou willen? De kans is groot dat dat te maken heeft met een hormonale disbalans. Onze ‘drive’ wordt namelijk deels bepaald door het hormoon dopamine, ons ‘motivatie-hormoon’. Dopamine hebben we nodig om ons van de bank te krijgen, om dingen te gaan ondernemen en plannen, om doelen te stellen (en daar ook werkelijk voor te gaan) en vooruit te kijken.

Wanneer je hormonen uit balans zijn, is het al een stuk lastiger om gezonde beslissingen te nemen en überhaupt discipline op te brengen om veranderingen door te voeren. Je kunt in zo’n geval beter beginnen met kleine, gemakkelijke stapjes om zo geleidelijk je hormonen in balans te brengen.

Onze leefgewoonten hebben grote invloed op de hormoonhuishouding, zoals ook in eerdere artikelen al ter sprake is gekomen. Hoe vaker we ons te buiten gaan aan ongezonde gewoontes, des te minder dopamine ons lichaam aanmaakt en des te minder sterk we reageren op de (motivatie) signalen van dopamine. Stress kan bijvoorbeeld al een flinke kink in de kabel gooien. Als we stress ervaren, gaat ons lichaam namelijk adrenaline aanmaken, waarvoor dopamine de grondstof vormt. Meer stress betekent meer adrenaline, en minder dopamine.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er een dopaminetekort ontstaat. En het mooie is: je hebt hier zelf al best veel invloed op. Herken jij je in een van onderstaande oorzaken?

De meest voorkomende oorzaken van een dopaminetekort zijn:

  • Bloedsuikerproblemen en overgewicht
  • Stress en overbelasting van de bijnier
  • Tekort aan de juiste eiwitten
  • Maagzuur problematiek
  • Verstoord darmmicrobioom
  • Ontstekingsactiviteit in het lichaam
  • Verveling, bore-out,
  • Te weinig lichaamsbeweging

Al die kleine stapjes samen maken het verschil

We leren door te doen. Niemand is vanaf het eerste moment een expert. Met vallen en opstaan groeien we en resultaten zijn het gevolg van actie. Een behaald resultaat is de grootste beloning die je kunt krijgen. Dus ja, we zullen moeten zaaien om te kunnen oogsten. En toch, hoe belangrijk discipline ook is, en hoe hard we het ook nodig hebben, het bereiken van doelen is (gelukkig!) niet uitsluitend afhankelijk van discipline.

Vergeet ook niet; het is niet die ene stap die hét verschil maakt, het zijn juist al die kleine stapjes samen! Gezond afvallen doe je niet door je lichaam allerlei belangrijke voedingsstoffen te ontzeggen en tijdelijk het onmogelijke van jezelf te eisen in de sportschool (tot je discipline op is). Gezondheid en zorgen voor jezelf staat voorop, dan volgt je gewicht vanzelf. Elke stap die je zet in de juiste richting brengt je dichter bij je doel.

Het is overigens ook helemaal niet erg om hulp in te schakelen wanneer het zelf niet lukt. In tegenstelling: juist door professionele hulp en begeleiding in te schakelen, zet je ook een belangrijke stap richting een lichaam in balans.

5 tips om alvast met kleine stapjes te beginnen

Je kunt ook (kleine) stappen zetten, waarbij geen discipline komt kijken. Dit laten we je graag zien in onderstaand schema.

Bedenk ook eens voor jezelf: welke (kleine) stap kun jij voor nog meer zetten?

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

Ga naar Leefjegezond.nl

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life