Cure4Life blog
Door een bepaalde gejaagdheid in ons leven hebben we soms helemaal niet door dat we maar weinig aan ontspanning toekomen. Of we weten simpelweg niet waar we de tijd vandaan moeten halen. Zoals in het gastblog werd benoemd is het toch vaak een keuze.
Een gezonde leefstijl is een keuze en zo zal er ook voor ontspanning tijd vrijgemaakt moeten worden. Je lichaam heeft het nodig om weer te herstellen en de batterij weer op te laden. Doen we dit niet dan ligt de kans om overspannen te raken of een burn-out te krijgen op de loer.
Inmiddels weten we dat het in die situaties weer lastig kan zijn om volledig te herstellen. Ontspanning is dus een must! Vandaag bespreken we verschillende tips en technieken die je kunnen helpen de gejaagdheid uit het lichaam te krijgen en goed te kunnen ontspannen.
Voordat we een aantal technieken van ontspanning bespreken, is het goed om te vermelden dat ontspanning ook een kwestie van trainen en herhaling is. Vooral wanneer de spanning in de loop van de jaren is opgebouwd. Het kost tijd en oefening om je spanning dan weer kwijt te raken.
De oefeningen zullen in het begin misschien moeizaam verlopen of misschien zelfs spanning oproepen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Na een paar keer zul je merken dat je meer controle krijgt over de spanning in je lichaam en ontspannen steeds gemakkelijker gaat.
Er zijn verschillende manieren en technieken om te ontspannen. Vandaag zullen wij de volgende technieken bespreken:
Bij de meeste ontspanningsoefeningen kun je vaak een ingesproken tekst beluisteren die je door de oefening heen begeleidt. Deze oefeningen zijn gericht op het voelen van spanning én ontspanning in het lichaam.
Door verschillende spiergroepen aan te spannen en weer te ontspannen merk je het verschil in spierspanning en leer je aan te voelen wanneer je te gespannen bent. Hierdoor kun je eerder ingrijpen als je voelt dat je lichaam richting verkrampen gaat.
Daarnaast heb je ook oefeningen waarbij vooral bepaalde sensaties opgeroepen worden, zoals een lichaamsdeel dat zwaar aanvoelt. Door dit in te beelden ontspan je ook je lichaam.
De meeste oefeningen hoeven niet langer te duren dan tien minuten. En wat is nu 10 minuten op een dag? Probeer het eens uit!
Wanneer er veel spanning aanwezig is verandert onze ademhaling en wordt deze sneller, minder diep en onregelmatig. Wanneer we dit corrigeren zal er een betere uitwisseling van zuurstof en koolzuur zijn waardoor we meer energie krijgen.
Daarnaast is een rustige buikademhaling een manier om ook de spieren in de organen meer te ontspannen en rustiger te maken. Door een ademhalingsoefening te doen stimuleer je het parasympathisch zenuwstelsel dat juist zorgt voor rust in het lichaam.
Vind je het lastig om dit zelf te doen? Ook hier zijn begeleide audiofragmenten voor om het je gemakkelijker te maken. Zoek maar eens op ademhalingsoefeningen op Youtube, je komt genoeg opties tegen!
Je aandacht richten op aangename en fijne gedachten. Dit vraagt concentratie (die vaak ontbreekt) en dit kan je trainen. Denken aan een aangename omgeving of fijne gedachten verlaagt namelijk de spierspanning.
Denk daarnaast aan het lezen van ontspannende lectuur, wandelen door een bos of simpelweg even lekker in de zon zitten met je ogen dicht.
Ze roepen een gevoel van veiligheid op en maakt de fight of flight reactie overbodig. Muziek kan daar bijvoorbeeld een goed hulpmiddel voor zijn. Een melodie roept vaak namelijk bepaalde gevoelens op die je vrolijk kan maken en stress doet vergeten.
Neem ook hier je tijd voor. Even echt genieten van het moment en de ontspanning in het lichaam voelen.
Netheid en orde in je omgeving zorgen voor ontspanning en rust in je hoofd. Wanneer je dit niet hebt is er al een basis van onrust. Dit maakt dat de stress en spanning, die er al is, alleen nog maar hoger kunnen worden.
Niet voor niets hoor je veel mensen zeggen dat opruimen ook letterlijk hun hoofd opruimt. Er zijn geen storende factoren meer in de omgeving en je kan echt denken aan hetgeen dat je wilt. Orde en netheid geeft dus rust en ontspanning.
Sporten en/of bewegen verbeteren de werking en het herstel van die onderdelen in je hersenen die het stressgevoel afremmen. Daarmee neemt ook de productie van stresshormonen af. Zo kan je al binnen een minuut een stressreactie platleggen door te gaan sporten.
Deze snelle werking komt vooral door de endorfines die je aanmaakt. Dit stofje legt de stressreactie plat en zorgt gelijk voor een prettig gevoel. Daarnaast maak je serotonine en dopamine aan die er samen voor zorgen dat je je gelukkiger voelt, je meer zelfvertrouwen krijgt en je een voldaan gevoel krijgt.
Door het sporten word je moe en voel je je daarna meer ontspannen. Dit maakt dat je beter kan slapen in de nacht. Het verbetert je hart en vaatsysteem, wat ervoor zorgt dat je conditie verbetert.
Wanneer je meer blootgesteld wordt aan stress, heb je de neiging juist minder te bewegen en verslechtert je conditie. Hierdoor neemt je belastbaarheid tegen stress verder af.
Door regelmatig te bewegen kan je dit omkeren en de belastbaarheid weer vergroten. Daarnaast zorgt lichamelijke inspanning er vaak voor dat je met je gedachten niet met de stress(situatie) bezig bent.
Dit maakt je hoofd meer opgeruimd en het geeft een vrijer gevoel. Een ideale manier van ontspanning dus!
Dit was alweer de laatste blog in onze reeks over ‘Ontspanning’. We hopen dat je dankzij deze artikelen inzicht hebt gekregen in de processen die in gang worden gezet wanneer je echt weet te ontspannen. Daarnaast hebben we je een aantal tips en adviezen gegeven die je hopelijk in het dagelijks leven weet toe te passen.
Belangrijk om te onthouden is dat je misschien niet direct grote veranderingen zult merken. Blijf het zeker volhouden en je gaat op den duur merken dat je steeds meer controle krijgt en ontspannen steeds beter lukt.
In de maand oktober gaan we het thema ‘Mindset’ behandelen. Blijf onze blog zeker volgen!
“Beweging heeft mij van jongs af aan veel plezier bezorgd. Tijdens mijn studie Bewegingswetenschappen werd ik nog bewuster van de vele voordelen van beweging. Vandaar dat ik nu als Bewegingswetenschapper Cure4Life adviseer op het gebied van een gezonde leefstijl.”
Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.
Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!