Cure4Life blog

Tags: 5Gbouwbioloogcure4lifeomgevingomgevingsfactorenstraling
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 22 november 2019 om 11:27
Bewerkt op: 30 juni 2020 om 15:25

Een gezond huis: minder straling, minder stress

In onze eerste blog hebben we al aangegeven dat ‘omgevingsfactoren’ een ontzettend breed thema is. We hebben besloten om dieper in te gaan op voedselbewerking binnen het thema, maar er zijn natuurlijk tal van andere factoren in onze omgeving die invloed hebben op je gezondheid.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de invloed van elektromagnetische straling op ons lichaam? Kunnen we elektrische apparaten en draadloze verbindingen altijd aan laten staan zonder gevolgen? Voor de blog van deze week hebben we daarom een bouwbioloog (Han Vrijmoed) geïnterviewd over omgevingsfactoren die ons binnenshuis en op de werkvloer beïnvloeden.

Een korte introductie

“Mijn naam is Han Vrijmoed. Ik heb in Duitsland bouwbiologie gestudeerd. Dat begon met een basisopleiding elektrotechniek, waarna ik de vervolgopleiding (bouwbiologie) heb gedaan.

Vervolgens ben ik mijn eigen adviesbureau gestart, één van de drie geaccrediteerde bouwbiologische adviesbureaus in Nederland. Ik heb 30 jaar ervaring in de gebouwde omgeving (o.a. in bouw- en installatietechniek) en die kennis komt hierbij van pas.

Formeel ben ik helemaal zelfstandig sinds vorig jaar. Je kunt altijd naar mijn website gaan voor meer informatie.”

Welke omgevingsfactoren binnenshuis zijn volgens jou belangrijk voor je gezondheid? En waarom?

“Dat zijn elektromagnetische velden (EMV) en luchtkwaliteit. Waarom? Omdat je constant lucht inademt, wel 15.000 liter per dag. Als die lucht vol zit met schimmelstofjes, sporen en allergenen dan is dat niet goed voor je gezondheid. Dit kunnen ook chemicaliën uit kunststoffen zijn, zoals PVC-vloeren en verf.

EMV (elektromagnetische velden) zijn een van de belangrijkste triggers van ziektes.

Om gezonde woningen te creëren hanteren we 25 richtlijnen van bouwbiologie. Het toepassen van natuurlijke materialen en herwinbare grondstoffen maken de woning niet alleen duurzamer maar ook gezonder.”

Waarom zijn EMV schadelijk voor ons?

“EMV waar wij ons op richten zijn onnatuurlijke en door menselijk handelen veroorzaakte straling. Het natuurlijk elektromagnetisch spectrum kent deze frequentie niet. Daar komt bij dat er steeds meer informatie via deze frequenties moet worden overgezonden.

Dit gebeurt middels digitale gepulste techniek. De constante impulsen die je hierdoor krijgt, kunnen schadelijk zijn voor het biologische systeem. De overheid richt zich voornamelijk op thermische effecten (opwarming) van elektromagnetische straling.

De frequenties hebben echter pulsen die biologisch actief zijn, ze zijn dus niet per se alleen schadelijk door verwarming. Klachten die worden veroorzaakt door EMV zijn vaak atypisch: je niet fijn voelen in je woning, een algeheel onbehagelijk gevoel, misselijkheid en hoofdpijn zonder te weten waar het nou door komt.

Daar komt bij: veld weg – klacht weg. Dus wanneer je je in een andere omgeving prettiger voelt, dan kan dit erop duiden dat er iets mis is in je woning.”

Wat zijn de grootste bronnen van straling?

“Ik denk toch de zendmasten van telecomproviders. Op de tweede plaats staat de draadloze huistelefoon en op de derde plaats de wifi, bluetooth et cetera. Ook het dragen van een mobiel dicht op je lichaam zou je eigenlijk niet moeten doen.

Zelfs in de vliegtuigmodus zijn er EMV op je huid(cellen). Je kunt het beste je mobiele data uitzetten, dan wordt er niet duizenden keren gecommuniceerd met zendmasten buitenshuis.”

Op dit moment is er veel discussie over het aanleggen van het 5G netwerk. Wat is jouw mening over de implementatie van het 5G internet?

“Eerdere generaties van deze techniek (3G en 4G) hebben al aangetoond dat er een toename is van gezondheidsklachten en zeker in de nabijheid van de zendmasten.

De eerste aanwijzingen zijn de eerste testlocaties met problemen. Ze maken gebruik van militaire technieken. De bundels hebben een hogere stralingsintensiteit en een agressieve puls, die waarschijnlijk meer impact heeft op biologische processen binnen ons lichaam.

Het 5G netwerk gebruikt constante scanning die de totale omgeving belast, met nog meer frequenties die bezet worden.”

Waar loop jij als bouwbioloog tegenaan als het gaat om deze factoren? (wat zou je willen veranderen)

“Foutieve materiaal keuzes en onbekendheid met stralingseffecten van de elektronica die men aanschaft. Op de buitenomgeving heb je relatief weinig invloed, bijvoorbeeld met een snelweg en lawaai. Een zendmast in de buurt is ook zo’n voorbeeld.

Men wordt wel steeds bewuster, alleen het zit in ons systeem. We kunnen bijna niet meer zonder onze technologie en elektronische apparaten. Er wordt niet echt tegen gewaarschuwd, alleen voor de thermische effecten waar het eigenlijk niet om gaat.”

Wat zijn simpele veranderingen die mensen kunnen maken in de binnenomgeving om hun gezondheid te verbeteren?

“Als het gaat om 5G, kan je dit het beste bij de politiek melden. In je huis kan je je eigen bronnen reduceren door apparaten en wifi alleen aan te zetten als je er gebruik van maakt. Je kan je ook, onder professionele begeleiding, beschermen tegen bronnen van buitenaf. 

Er zijn meerdere mogelijkheden hiervoor zoals afschermverf, folies en gordijnen. Het is altijd verstandig om deze middelen onder begeleiding te installeren. Ik doe hier zelf ook projecten in.”

Heb je nog andere praktische tips om je eigen omgeving te verbeteren?

“Gebruik altijd de arbeidshygiënische strategie: bron wegnemen, afstand houden en afschermen.

Op het werk is dit vaak moeilijker om te realiseren. Probeer zoveel mogelijk bedraad te werken en maak het bespreekbaar met je leidinggevende. Beschermende kleding bestaat ook, maar dat is vaak de laatste optie.

In de auto kun je het beste je telefoon, bluetooth en wifi uit doen. Het is sowieso een stuk moeilijker om je af te schermen binnen je auto, en zeker in een elektrische auto.

Je kunt je ook afvragen of je echt altijd bereikbaar moet zijn. Je kunt zelf de regie terugnemen door niet altijd je telefoon dichtbij en aan te hebben.

Kijk verder goed naar je eigen wifi (naar bijvoorbeeld de hotspot functie), geluidssystemen en andere apparaten binnenshuis.”

Terug naar voeding

De omgeving is zoals je hebt gelezen een erg breed thema. We danken Han voor het leuke uitstapje over straling en luchtkwaliteit binnenshuis. Volgende week komen we weer bij je terug met tips over het vervangen en vermijden van (ongezond) bewerkte voeding!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

Ga naar Leefjegezond.nl

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life