Cure4Life blog
Onder de hashtag #leefjezelfgezond is het bij Cure4life de maand van bewegen. We hebben eerder al beschreven waarom beweging zo belangrijk is binnen een gezonde leefstijl en wat de beweegnorm is in Nederland. Vandaag zijn we bij fysiotherapeut en personal coach Christopher Stalenburg van StaalVitaal.
Christopher is fysiotherapeut en is gespecialiseerd in personal training, coaching en massages. Dit totaalpakket zorgt ervoor dat hij mensen kan begeleiden richting een betere leefstijl.
Chris: “Personal training maakt ze sterker, fysiek voornamelijk. Coaching maakt ze mentaal / psychisch sterker en met de massages verhelp ik de blokkades of obstakels die soms ontstaan.”
Bekijk hieronder het hele interview met Chris:
Chris, hoe denk jij over beweging binnen een gezonde leefstijl?
Chris: “Ik denk dat bewegen heel belangrijk is. Bewegen is sowieso gezond, het maakt je vitaler en het zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen. Het past er dus zeker weten bij!”
Waarom denk je dat het voor veel mensen lastig is om te bewegen in het dagelijks leven?
Chris: “We zijn gewend geraakt om in een bepaald ritme te werken, we gaan naar school, we gaan dit doen en dan gaan we dat doen. In sommige families zie je bijvoorbeeld dat ze altijd op voetbal hebben gezeten en dus ook vaak gaan voetballen. Maar niet iedereen heeft dat.
Ik denk dat het daarom in de opvoeding al heel belangrijk is om kinderen kennis te laten maken met trainen en/of bewegen. Ik vind persoonlijk dat daar nu te weinig aandacht voor is.
Naarmate je ouder wordt, ga je (vaak) meer werken en streven naar hogere functies. Vaak wordt het trainen en bewegen dan naar de achtergrond verdreven. Het is niet meer een primaire levensbehoefte, zoals eten, drinken of slapen. Maar dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn.”
Ten minste 150 minuten bewegen is de norm, is dit voldoende?
Chris: “Ik vind het woordje ’ten minste’ een hele goede. Wat mij betreft is dat wel echt de ondergrens. Als we dat al zouden halen, dan zou dat al een goede stimulatie zijn voor de doorbloeding, gebruiken we onze spieren meer en zijn we allemaal wat vitaler.
Als je meer wil of kunt bewegen, doe het! Maar ga je niet primair focussen op die 150 minuten, maar ga doen wat goed voelt en wat je leuk vindt. Ga lekker wandelen of ga lekker voetballen. En als het even kan, doe dat dan zeker meer dan 150 minuten.”
Vorige week hebben we het in een blog gehad over spier- en botversterkende oefeningen. Kun jij ons uitleggen wat het verschil is tussen spier- en botversterkende oefeningen?
Chris: “Het is op zich simpel. Met spierversterkende oefeningen maak je je spieren sterker. Dat wil zeggen: of je krijgt een betere conditie of je spieren worden groter. Botversterkende oefeningen maken niet je spieren, maar je botstructuur sterker.
In de video laat Chris een oefening zien om het verschil te tonen.
Welke spiergroepen zijn belangrijk om te trainen?
Chris: “Ik vind vooral de grote spiergroepen belangrijk, maar vergeet ook niet de stabiliserende oefeningen. De zogenaamde core oefeningen, waar iedereen het veel over heeft tegenwoordig. Dit zijn oefeningen voor de heupen, de buikspieren en eigenlijk ook de schouders. Je traint hiermee de romp, die de rest van de bewegingen stabiliseert.”
Over wat voor bewegingen hebben we het dan?
Chris: “Denk bijvoorbeeld aan squats, een zogenaamde compound oefening. Dit houdt in dat je veel spiergroepen in 1 beweging traint. Je traint voornamelijk je beenspieren, maar je moet ook je buikspieren aanspannen om je lichaam rechtop te houden. Dus je traint eigenlijk je hele lichaam. Ik ben dus vooral fan van de compound oefeningen.”
Hoeveel trainen of bewegen is per keer genoeg?
Chris: “Dat ligt voornamelijk aan jouw eigen niveau voor wat betreft trainen trainen. Als je gevorderd bent, dan ga je wel langer trainen of bewegen dan 10 minuten. Zelf train ik altijd minstens 30 minuten.
Mensen die nooit trainen of die bijvoorbeeld diabetes hebben of COPD, zou ik aanraden om niet gelijk een half uur te trainen. Begin rustig, train 10 minuten en bouw dit vervolgens op.
We hebben het eerder al over de 150 minuten bewegen gehad. Deel die 150 minuten op: als je 15x 10 minuten beweegt of traint, is dat al geweldig. Dan heb je in ieder geval die 150 minuten gehaald.”
Hoe kunnen we dit soort oefeningen makkelijk toepassen in ons dagelijks leven?
Chris: “Wat is makkelijk en hoe kun je dingen makkelijker doen? Volgens mij is het voornamelijk een kwestie van motivatie en het maken van een goed plan. Dit kun je zelf doen, maar ook kun je daar hulp voor inschakelen. Dat hoeft niet per se een personal trainer te zijn, dat kan ook gewoon een vriend of vriendin zijn. Maak een goed plan en dat zou jou moeten gaan motiveren om (meer) te bewegen.
En wat is dan makkelijk? Je moet kijken naar wat in jouw leven past en daarom heb je een plan nodig. Wanneer heb jij tijd om te sporten? Misschien kun je in plaats van een film kijken met je vriend of vriendin, een stuk wandelen na het avondeten? Dat zijn toch de basis tweaks die het makkelijk(er) maken om te bewegen.”
Je had het net al over stabiliserende oefeningen. Maar er bestaan ook balansoefeningen, waarom zijn dit soort oefeningen belangrijk?
Chris: “Zeker als je wat ouder wordt, zijn balansoefeningen erg nuttig. Vaak worden oudere mensen wat onzekerder en als je onzeker wordt, is de kans op vallen groter. Hoe zekerder je in je schoenen staat, hoe minder snel je zult vallen.
Met balansoefeningen kun je ervoor zorgen dat je zekerder in je schoenen staat. Daarmee verminder je de kans op vallen en mogelijke blessures als gevolg van een val.”
Oké, even wat anders: waarom is een goede werkhouding eigenlijk zo cruciaal?
Chris: “Ik krijg heel veel mensen in mijn praktijk die een verkeerde houding aannemen als ze aan hun bureau zitten. Wat je vaak ziet is dat mensen ‘in de computer gaan werken’: je nek gaat iets naar voren, je gaat gefocust kijken naar het beeldscherm, je schouders gaan iets naar voren staan en daarmee maak je een hele bolle rug.
Maar die spieren in je rug zijn er eigenlijk voor om je lichaam recht te houden. Die spieren worden dus onnatuurlijk opgetrokken en dat creëert spanning. En dat zorgt ervoor dat je nekklachten of hoofdpijn kunt krijgen. En dat wil je niet hebben en daarom is een goede houding op kantoor zo belangrijk. Want met minder klachten, kun je ook beter werken.”
Heb je misschien een paar tips voor een goede werkhouding?
Chris: “Probeer ‘intervaltraining’ toe te passen. Zet een timer voor jezelf en iedere keer als die timer afgaat, ga je voor jezelf na hoe je houding op dat moment is. Doe een soort van basis check en probeer vooral te voorkomen dat je zo gaat zitten als wat ik eerder al noemde. Voorkom die bolle rug en zit zoveel mogelijk rechtop.
Zo’n timer kan wel erg vervelend zijn in het begin, maar ik vergelijk het altijd met tanden poetsen. Als kind had je daar vroeger ook nooit zin in, maar op een gegeven moment denk je er niet meer over na en gaat het automatisch. Je wordt je op die manier een stuk bewuster van je houding.”
Wij danken Christopher Stalenburg voor zijn medewerking aan dit interview. Wil je meer weten over Chris en zijn bedrijf StaalVitaal? Kijk dan vooral eens op zijn website!