Cure4Life blog

Tags: bestrijdingsmiddelenbiologischfruitgezondheidgroente
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 5 november 2018 om 14:58
Bewerkt op: 16 november 2018 om 15:03

Zijn biologische producten echt duurder dan niet-biologische producten?

Biologische producten winnen aan populariteit. Ook wij van Cure4Life adviseren om te kiezen voor gezonde biologische producten. Biologische producten hebben veel voordelen ten opzichte van de gangbare producten.

Toch is niet iedereen meteen om. Er hangt namelijk wel een hoger prijskaartje aan biologische producten. Waarom zou je kiezen voor biologisch als het duurder is? Maar wij stellen ook de vraag: ben je met biologische producten ook echt duurder uit?

Waarom wij biologische producten aanraden

Biologische producten hebben veel voordelen ten opzichte van producten uit de niet-biologische landbouw en veeteelt. Deze voordelen zorgen ervoor dat steeds meer mensen kiezen om biologische producten te kopen.

Ten eerste zitten er op of in biologische producten geen bestrijdingsmiddelen. In de niet-biologische landbouw worden de gewassen regelmatig bespoten met bestrijdingsmiddelen om het gewas te beschermen tegen ziektes en/of insecten. De gebruikte bestrijdingsmiddelen blijven op de schil zitten of trekken deels het gewas in.

Als je deze producten eet, krijg je deze stoffen ook in je lichaam. Door je groente of fruit te wassen of te schillen beperk je de inname van bestrijdingsmiddelen maar ten dele. Het meeste wordt via de wortels van de plant opgenomen en zitten dus in de plant. Bij biologische producten hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Zoals hierboven genoemd kun je sommige soorten groente en fruit gedeeltelijk ontdoen van bestrijdingsmiddelen door ze te schillen. Het nadeel hiervan is dat de meeste vitamines, mineralen en enzymen zich direct onder de schil bevinden. Door bijvoorbeeld je appel te schillen gooi je een groot deel van de vitamines, mineralen en enzymen gewoon weg. Dat is natuurlijk heel erg jammer. Een biologische appel kun je gewoon eten zonder te wassen of te schillen. Je krijgt dan meer voedingsstoffen binnen dan bij een niet-biologische appel.

Daarnaast moet je lichaam de bestrijdingsmiddelen die je binnenkrijgt afbreken en uitscheiden. Dit kost energie, wat eigenlijk verspilde energie is. Ook kan het bij sommige mensen klachten geven aan slijmvliezen, huid en op den duur zou het in extreme gevallen zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Een ander voordeel van biologische producten is dat ze vaak diervriendelijker zijn. Biologisch vlees is vaak afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad. Biologisch vee wordt natuurlijker gehouden dan gangbaar vee. De dieren hebben meer ruimte en gaan vaker naar buiten. Ook krijgen ze biologisch voer en is antibioticagebruik veel beperkter. Biologisch vlees wordt dan ook vaak bestempeld met het drie sterren Beter Leven keurmerk.

Waarom biologische producten duurder zijn

Als je wel eens biologische producten koopt, is het je vast wel eens opgevallen dat er aan deze producten een ander prijskaartje hangt dan aan niet-biologische producten. Biologische producten zijn nou eenmaal wel iets duurder. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat een biologische boer meer aandacht moet besteden aan zijn product.

Toch streven ook de biologische producten naar een zo laag mogelijke prijs. Het product moet zo snel mogelijk geproduceerd worden voor een lage prijs. Door de prijs iets hoger te maken kan er meer aandacht besteedt worden aan het product. Het vee heeft bijvoorbeeld meer ruimte en meer tijd om te groeien.

Daarnaast gebruiken biologische boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen. Dit kan als gevolg hebben dat ze meer handwerk hebben om hun gewassen toch zo goed mogelijk te beschermen.

Een niet-biologische boer mag bijvoorbeeld het onkruid tussen de gewassen bestrijden met gif. Een biologische boer zal het onkruid op een andere manier moeten verwijderen  Dit gebeurt bijvoorbeeld door het (met de hand) te wieden of door bepaalde insecten in te zetten die de schadelijke insecten opeten. Zo ondersteunt een biologische boer ook de biodiversiteit. Dit alles zorgt ervoor dat de opbrengt bij een biologische boer meestal lager is, waardoor de prijs omhoog gaat.

Waarom je niet duurder uit hoeft te zijn

Uiteindelijk ben je voor je boodschappen mogelijk net zoveel geld kwijt als je kiest voor biologische producten. Wanneer je kiest om gezond biologisch te eten, heb je bijvoorbeeld veel minder of geen behoefte aan ongezonde snacks. Een gezonde biologische maaltijd heeft namelijk een hoge mate van verzadiging.

Groente en fruit bevatten veel vezels die je lang een verzadigd gevoel geven. Je krijgt daardoor minder snel weer trek en trekt minder snel een zak chips open ‘s avonds. Je hoeft dus bij het boodschappen doen geen snacks meer te kopen. Zo bespaar je geld en is het niet erg als je (biologische) groente, fruit, vlees of zuivel een beetje duurder is.

Ook kun je besparen op biologische producten door te kiezen voor producten die bij het seizoen passen. In de winter zijn aardbeien bijvoorbeeld sowieso al veel duurder dan in de zomer. Seizoensproducten zijn dan een goedkopere optie.

Je kunt er ook voor kiezen om producten direct bij de boer of op de markt te kopen. De producten gaan dan niet eerst nog een hele keten door en dit is een stuk goedkoper. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf groente en fruit verbouwen in je tuin.

Kies dus voor biologisch!

Kortom, door biologisch te eten hoef je echt niet duurder uit te zijn. Kies voor gezonde, biologische producten en laat direct alle ongezonde producten links liggen. Misschien bespaar je zelfs wel geld. Wil je ook nog besparen op de inkoop van biologische producten? Kies dan voor seizoensproducten en lokale producten.

De vele voordelen die biologische producten met zich meebrengen zijn een reden voor steeds meer mensen om te kiezen voor biologisch. Ook wij van Cure4Life zijn groot voorstander van gezonde, biologische producten. Echt een aanrader!

© 2019 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.