Cure4Life blog

Vergroot je veerkracht
Tags: psychischeveerkrachtvergrotenweerbaarheid
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 24 april 2020 om 12:22
Bewerkt op: 24 april 2020 om 12:22

Vergroot jouw veerkracht!

De bijzondere tijd waar we nu in leven heeft niet alleen fysieke stress-reacties tot gevolg, zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen. Het levert ook psychisch veel stress op. De huidige voorzorgsmaatregelen hebben ons ‘normale’ ritme verstoord. Voor veel mensen valt de voor hen bekende structuur, dagelijkse routine en daarmee een zekere houvast weg.

Vergeet ook de onzekerheid niet die ontstaat omdat het niet zeker is hoe lang de maatregelen nog aanhouden. Of de angst om geïnfecteerd te raken als je tot de risicogroep hoort, of juist die angst voor een naaste/dierbare. Het verlies van een ‘zekere’ bestaanszekerheid, geïsoleerd raken door het verlies van sociale contacten; dit alles kan een grote impact hebben op jouw (mentale) welzijn.

Iedereen reageert op een andere manier

De een gedijt er goed bij, de ander juist niet. Iedereen reageert weer anders op een veranderde, onzekere situatie. Gelukkig heeft onze huidige situatie niet alleen negatieve gevolgen.

Zo zijn er ook veel positieve effecten van deze (intelligente) lockdown, bijvoorbeeld dat er minder vervuiling is van het milieu door minder verkeer in en boven het land. Gedwongen thuis zijn geeft mensen ook meer rust en er komt veel creativiteit los. “Sommige mensen vinden het prettig dat de sleur wordt doorbroken. Ze ervaren minder druk van woon-werkverkeer en sociale verplichtingen”, aldus een artikel op Nu.nl.

Negatieve consequenties van de lockdown

Helaas kan gedwongen rust ook voor veel spanningen zorgen. Als je niet alleen woont, kan bijvoorbeeld de onderlinge afstand in huis te klein worden, met alle gevolgen van dien.

Waar de situatie voor sommigen thuis al moeilijk was, wordt het er nu niet beter op. Zo heeft de kindertelefoon het extra druk en ook de organisatie Veilig Thuis (die zich bezighoudt met huiselijk geweld) maakt zich zorgen. “Door de maatregelen hebben samenwerkingspartijen als wijkteams, onderwijs en politie minder zicht dan normaal op huiselijk geweld en kindermishandeling. Bovendien verwachten we dat spanningen kunnen toenemen door angst voor corona en stress door mogelijk baanverlies.”

Ook mensen die alleen wonen kunnen het extra moeilijk hebben. De gedwongen thuissituatie plaatst veel mensen in een sociaal isolement. Eenzaamheid is misschien wel een nog grotere dreiging, vooral voor veel oudere mensen.

Daarnaast zijn er veel gevoelens van angst, onzekerheid en misschien wel paniek vanwege de dreiging die sommige mensen voelen in hun bestaan. De een reageert hierop door naar binnen te keren; depressie en somberheid kunnen op de loer liggen. De ander reageert de spanning en emoties af naar buiten, door middel van bijvoorbeeld frustratie, irritatie en zelfs agressie.

Psychische weerbaarheid

Voor iedereen geldt een andere situatie en reactie. Niet iedereen wordt somber of raakt gefrustreerd, maar het moge duidelijk zijn dat langdurige angst, onzekerheid en stress op de mentale gezondheid niet onderschat moet worden. “De manier waarop wij op dit moment uitgedaagd worden, ook psychisch, is ongekend”, zegt psycholoog Gijs Coppens. “Dit is voor velen een volstrekt nieuwe ervaring.”

Andere factoren die voor stress kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld verveling, financieel verlies en een overload aan informatie over het coronavirus en wat wel en niet te doen.

Hoe je omgaat met jouw situatie – wat voor de een ook weer heftiger is dan voor de ander – heeft onder andere te maken met de mate van jouw psychische weerbaarheid, oftewel veerkracht. Hoe ga jij om met stress en tegenslagen?

Dit vermogen wordt mede bepaald door persoonlijke factoren als jouw aanleg en de genen die je hebt meegekregen van je ouders en voorouders. Ook spelen omgevingsfactoren een grote rol, net als je opvoeding en eventuele trauma’s die je in het verleden hebt meegemaakt. Hoe heb jij geleerd te reageren op negatieve prikkels en heb je eventuele negatieve ervaringen (goed) kunnen verwerken?

Leer om je veerkracht te vergroten

Besef dat je te allen tijde kan leren jouw veerkracht te vergroten. Dat je kan leren op te krabbelen na negatieve ervaringen.

De basis is zorgen voor een gezonde leefstijl. Denk aan sociale (en of psychische) steun zoeken, gezond eten, zorgen voor voldoende beweging, slaap en ontspanning. Ga daarnaast ook aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling door je zelfreflectie en je zelfkennis te vergroten.

In deze tijd waarin een zekere mate van houvast, structuur wegvalt is het des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je weer (een dagelijkse) structuur creëert. Zorg voor ritme, regelmaat en innerlijke rust.

Ook is het van belang betekenisvol de dag door te komen. Stel jezelf een doel, bijvoorbeeld je conditie op peil te houden of te vergroten, een andere taal te leren (waar je nu eindelijk aan toekomt) of ga mediteren, ten behoeve van je innerlijke rust.

Kortom, ga aan de slag met:

  • Structuur: ritme en regelmaat! Maak een dag/weekplanning en zorg ervoor dat er regelmaat zit in de tijden van dagelijkse activiteiten als opstaan, douchen, eten, bewegen, naar bed gaan. Verwerk hier ook rustmomenten in, zoals meditatie of bezig zijn met een (andere) hobby.
  • Blijf contact zoeken met anderen. Ook al is het lastiger dan voorheen. Ontdek, voor zover je dat nog niet hebt gedaan, de online mogelijkheden. Of spreek af om bijvoorbeeld te gaan wandelen in de natuur, uiteraard met respect voor de regels: met maximaal 3 personen en de bekende 1,5 meter afstand.
  • Kijk en luister niet te veel nieuws. Hoe verleidelijk het ook is om alles in de gaten te houden en te lezen over de ontwikkelingen en nieuwsberichten ten aanzien van de huidige situatie: het geeft juist extra stress, angst en spanning. Helemaal omdat er zoveel wordt geschreven en geroepen en niet alle informatie juist is. Er doet veel nepnieuws de ronde. Probeer het volgen van updates te beperken tot 1 moment per dag.
  • Steun je medemens. Misschien kan je iets extra betekenen voor bijvoorbeeld een buurvrouw, buurman die in een risicovolle doelgroep valt?
  • Mediteer dagelijks. Dit brengt je geest tot rust en versterkt je veerkracht. Je kan dit zelf naar behoefte zo vaak en lang doen als je wilt. Is meditatie nieuw voor jou? Hier leer je hoe je stap voor stap kunt beginnen met mediteren.

Referenties

© 2020 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.