Cure4Life blog

Varieer met voeding.
Tags: biologischgezondvoeding
FOTO: Annelies Vos - Bron website
Geplaatst op: 15 april 2015 om 8:22
Bewerkt op: 23 september 2016 om 9:05

Voeding: kies gevarieerd.

Nederlanders zijn gewoontedieren. We stellen onze dagelijkse routines niet graag bij en dat vertaalt zich zeker ook terug in onze eetgewoonten. Een gemiddeld Nederlands gezin eet zeker een aantal keren per week aardappels met wat groente en een stukje vlees, het liefst met vla toe. Natuurlijk chargeer ik een beetje, maar toch zit er wel een kern van waarheid in en dat ervaar ik ook in mijn werk als consulent bij Cure4Life. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg, dat regelmatig mengen met andere culturen je culinaire wereld vergroot. Ik kan het iedereen aanraden. Maar als je die mogelijkheid niet hebt, dan zul je toch zelf aan de slag moeten om te zorgen dat je voldoende variatie aanbrengt in je voeding.

Variatie in voeding is belangrijk!

Als we voeding als medicijn beschouwen is het noodzakelijk om te kiezen voor gevarieerde, natuurlijke voeding. Dit zorgt er namelijk voor dat we alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgen, zoals vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen, maar ook volwaardige eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten.

Voeg kleur toe aan je maaltijd!

Kleur in ons eten levert een groter aanbod aan antioxidanten en door tijdens de hoofdmaaltijd met meerdere groenten te werken vergroten we de inname van nutriënten (voedingsstoffen). Sommige combinaties versterken elkaars gezondheidsvoordelen. Zoals bijvoorbeeld broccoli met tomaat. De glucosinolaten in broccoli werken reinigend voor de lever en verwijderen kankerverwekkende stoffen uit het lichaam en de lycopeen in tomaten zorgt voor een betere weerstand tegen kanker, met name prostaatkanker.

Prikkel je zintuigen

Ook het gebruik van kruiden kan ons veel opleveren. In de winter kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor verwarmende kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt en basilicum. De kunst van het kruiden heeft een smakelijke maaltijd tot gevolg. De zintuigen worden geprikkeld en de spijsvertering wordt gestimuleerd.

De wijze van bereiden doet ook iets met ons. Zo zal een rauwe salade ons op een andere manier vervullen dan een warme pompoensoep. Het is raadzaam om ook te variëren in de manier van voedselbereiding, zodat ons spijsverteringskanaal telkens op een andere wijze geprikkeld wordt. Door zo veel mogelijk te variëren worden smaak en gezondheid gestimuleerd, doen dus!

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.