Cure4Life blog

Tussendoortjes tijdens afvallen
Tags: cure4lifegezonde tussendoortjesIneke over gezondheidstofwisselingtussendoortjes slechtTussendoortjes tijdens afvallen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 7 april 2016 om 13:13
Bewerkt op: 13 juni 2017 om 14:01

Tussendoortjes tijdens afvallen

10.30 uur, koffiepauze! Hoe vaak er wel iets lekkers bij de koffiepauze wordt gegeten, is niet op tien vingers te tellen. Of de bekende chill avond op de bank voor de tv. Die zak chips komt dan ook tevoorschijn. Het gaat niet alleen om het soort tussendoortje, maar ook om het feit dat je een tussendoortje neemt. Als je gewicht wilt verliezen, is het juist verstandiger om die tussendoortjes te laten staan. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Geen tussendoortjes tijdens afvallen

Wil je afvallen? Dan is het heel belangrijk om geen tussendoortjes te nuttigen. Dit heeft te maken met het moeilijke woord gluconeogenese! Dat houdt in: het opnieuw vormen van glucose. Bij de gluconeogenese wordt glucose uit niet-koolhydraatbronnen gemaakt. Oftewel, het opnieuw aanmaken van glucose uit de grote voorraad suikers die je lichaam heeft opgeslagen onder andere in de vorm van vet. Glucose is een brandstof. Het levert energie en is essentieel voor het kunnen functioneren van de hersenen en spieren. En als je enige tijd geleden gegeten hebt en dat hongergevoel of die trek gaat weer opspelen, dan denk je:

“Ooh ik heb even iets nodig, een plakje ontbijtkoek of een ‘gezonde’ mueslireep.”

Op het moment dat je dan iets pakt voorzie je je lichaam van glucose uit de voeding en belemmer je je eigen lichaam om opnieuw glucose te maken uit de bestaande voorraad. Dat laatste wil je juist wél bereiken want dan komt de vetverbranding op gang. Geef je je lichaam die mogelijkheid niet, dan val je dus ook niet af! De glycogeen- en vetvoorraden moeten juist worden verbrand om af te vallen. Kortom, tussendoortjes eten is niet verstandig tijdens afvallen.

Tussendoortjes, voor wie wel dan?

Ieder persoon is uniek, ieder lichaam is weer anders. Hierboven kun je lezen dat mensen die willen afvallen beter geen tussendoortjes kunnen nuttigen. Mensen die een gezond gewicht of een snelle stofwisseling hebben kunnen vaak wel tussendoortjes, zoals een stuk fruit of een handje nootjes, goed verwerken. Maar over het algemeen hebben ook zij geen tussendoortjes nodig. Intensieve sporters daarentegen wel! Sporters die veel trainen, verbranden veel meer energie en hebben daarom juist wel een tussendoortje of een extra kleine maaltijd nodig. Cure4Life adviseert daarom ook om goed op je lichaam en persoonlijke situatie te letten en dus geen tussendoortjes te nuttigen wanneer je aan het afvallen bent.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life