Cure4Life blog

“Overgewicht is niet je eigen schuld”
Tags: buikvetcomplexeigen schuldimmuunsysteemovergewicht
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 20 mei 2020 om 14:59
Bewerkt op: 20 mei 2020 om 17:29

“Overgewicht is niet je eigen schuld”

We zien het in de media steeds vaker voorbijkomen: “We moeten nu echt actief werk maken van gezonde leefstijl”. Die oproep komt deze week dan ook van ruim 1600 Nederlandse artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals.

We moeten niet wachten op een vaccin voor het coronavirus. Er moet nú wat gedaan worden. Wat we eigenlijk al jaren weten wordt nu in toenemende mate bevestigd. Fit en gezond zijn betekent namelijk een kleinere kans op ziek worden en een grotere kans op herstel.

Buikvet een grote boosdoener

De afgelopen weken hebben wij in onze blogs al vaker de relatie tussen overgewicht, leefstijlziekten, stofwisseling, immuunsysteem en corona besproken.

Tegelijkertijd werd er ook door andere instanties hard gewerkt om wetenschappelijke inzichten te bundelen en dat heeft deze week geresulteerd in een notitie door het Nederlandse Innovatiecentrum Leefstijlziekten.

Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC blijft hierin het effect van overgewicht benadrukken en dan met name de rol van buikvet. “Dat produceert actief hormonen en ontstekingsstoffen. Het buikvet zorgt ook voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op binnendringende virussen en bacteriën reageert”, legt Van Rossum uit.

Voorzichtigheid geboden

Je zou kunnen denken dat de oplossing dan simpel is: snel je overgewicht kwijtraken! Helaas is dit veel te kort door de bocht. Het ontstaan van overgewicht is namelijk zeer complex. “Van ‘eigen schuld’ is in de meeste gevallen geen sprake”, zegt Van Rossum.

Het heeft met verschillende leefstijl componenten te maken zoals onder andere voeding, beweging, stress en slaap. En wat te denken van erfelijke factoren, psychische factoren en een verstoorde hormoonhuishouding. Het verliezen van gewicht is om die reden dan ook zeker niet eenvoudig.

Daarnaast neemt extreem gewichtsverlies in een (te) korte periode risico’s met zich mee. Dit heeft namelijk een grote impact op het lichaam en verzwakt het immuunsysteem.

Geleidelijk en verantwoord gewicht verliezen is verstandig, zeker in deze tijd.

Hoe verlies ik op een verantwoordelijke manier gewicht?

Het verliezen van gewicht is dus een complexe puzzel. Niet alleen omdat er zoveel verschillende componenten te maken hebben met overgewicht. Ook begeleiding is essentieel, want het is zelfs zo dat meer dan 50% (!) van de Nederlandse bevolking begeleiding nodig heeft in dit proces.

Hoe weet je anders welke voedingsmiddelen je wel en niet mag eten, in welke hoeveelheden en wie helpt je door de moeilijke tijden heen? Daarnaast wil je niet elke keer in de vicieuze cirkel belanden waarbij je een paar kilo’s verliest maar die er vervolgens net zo hard weer aanvliegen.

Het welbekende jojo-effect.

Terug naar de basis

Op het moment lees je veel over het coronavirus en gaat het vaak om onze gezondheid en overgewicht. In een crisis als deze besef je ineens hoeveel een goede gezondheid en een gezond lichaam waard is.

Ook geeft het je misschien tijd om te reflecteren op jouw eigen gezondheid en leefstijl. Een goede gezondheid is niet alleen nu (in crisistijd) belangrijk, maar eigenlijk is het dat natuurlijk altijd. Al beseffen we ons dat ook niet altijd.

Weet dat je hier dus zelf al veel invloed op kunt uitoefenen door kritisch te kijken naar jouw eigen leefstijl en hier veranderen in door te voeren.

Wat Cure4Life voor jou kan betekenen

Wij realiseren ons dat ‘even een gezonde leefstijl aanleren’ makkelijker gezegd is dan gedaan. In veel gevallen kan het zelfs heel ingrijpend zijn.

Daarnaast is het goed om te kijken naar jouw persoonlijke situatie en omstandigheden. Op het moment dat je kunt identificeren wat de mogelijke oorzaken van overgewicht zijn in jouw situatie, dan kun je daar ook gericht mee aan de slag.

Voor het bereiken én het behouden van een gezond gewicht en een nieuwe gezonde leefstijl is dat essentieel.

Dit is dan ook waar Cure4Life mee begint. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bespreken we onder andere de mogelijke gevolgen van overgewicht, in jouw specifieke situatie.

Heb je besloten om het Cure4Life programma te gaan volgen? Dan ontvang je onder andere een persoonlijk voedingsprogramma en persoonlijke leefstijl adviezen, afgestemd op jouw situatie. Daarnaast volg je een voorbereidend programma, krijg je toegang tot het online beweegprogramma en meer.

Persoonlijke begeleiding

We schreven het eerder al: meer dan 50% van de Nederlanders heeft begeleiding nodig bij het veranderen van de leefstijl. En dat is logisch, want een gezonde, nieuwe leefstijl behaal je niet zomaar.

Daarom hecht Cure4Life ook veel belang ook persoonlijke begeleiding tijdens het traject. Je bezoekt dan ook regelmatig jouw persoonlijke coach. Bij hem of haar kun je terecht met al je vragen en voor een luisterend oor. Zo krijgt iedereen de exclusieve aandacht die hij of zij verdient.

Gratis kennismakingsgesprek bij Cure4Life

Wil jij meer weten over wat Cure4Life voor jou kan betekenen? Tijdens een eerste gratis kennismakingsgesprek vertelt een Cure4Life consulent in jouw regio hoe het Cure4Life programma werkt en wat dit voor jou betekent. Geheel vrijblijvend!

Meld je hier aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life