Cure4Life blog

Niet kunnen afvallen door stress
Tags: buikvetcortisolhormonenniet kunnen afvallenStress
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 8 september 2017 om 10:14
Bewerkt op: 7 september 2017 om 8:54

Niet kunnen afvallen door stress? Hoe kun je toch afvallen?

Heb je een drukke baan en een volle agenda? Zijn er veel zaken die jouw aandacht vragen? Raak je snel in paniek als iets niet helemaal goed gaat? En wil je graag afvallen, maar lukt het niet? Dan zou dat heel goed door stress kunnen komen.

Stress heeft alles te maken met hormonen, en hormonen hebben grote invloed op je gewicht. Er zijn mensen die afvallen door stress, maar er zijn ook mensen die juist aankomen. Dit laatste kan erg vervelend zijn, vooral als je je best doet om wat kilo’s kwijt te raken. Wat gebeurt er in je lichaam bij stress? En hoe kun je toch afvallen?

Stresshormonen maken je alert

Zodra je ook maar een klein beetje fysieke of mentale stress ervaart, worden de hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol aan je bloed afgegeven. Deze stresshormonen zorgen ervoor dat je hartslag stijgt, je ademhaling versnelt en je alertheid vergroot. Ze vergroten je bloeddruk, laten minder bloed langs je stofwisselingsorganen stromen en juist meer bloed langs je spieren en hersenen. Daarnaast maken ze glucose vrij die je als energie kunt gebruiken voor een vecht- of vluchtreactie.

Fight-or-flight

Vroeger werd stress vooral veroorzaakt door een dier of vijand die je aanviel. Vechten of vluchten, ofwel fight-or-flight, was toen de beste reactie. Nu wordt stress vaak veroorzaakt in situaties waarin vechten of vluchten geen zin heeft. Denk aan een presentatie waar je al de hele week aan gewerkt hebt en waar je enorm tegenop ziet. Of denk aan een gesprek dat je met je baas hebt omdat je een paar fouten hebt gemaakt op het werk. Of je hebt ruzie met iemand… noem maar op. Je zou misschien het liefst willen vechten of vluchten, maar je doet het niet. Je kan niks met de energie die de stresshormonen vrijmaken, het is alleen maar vervelend.

Buikvet door stress

Een ander nadelig effect van stress is dat de vrijgekomen cortisol de eetlust stimuleert en energie opslaat als vet op de buik. Niet-verbruikte energie die vrijgekomen is bij stress, wordt dus opgeslagen als vet. Ook wat je eet tijdens stressmomenten, wordt grotendeels opgeslagen als vet. Zo kun je door stress een buikje krijgen. Een klein beetje buikvet is niet erg, maar veel buikvet vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Gewicht verliezen doe je voor jezelf

Stress stimuleert de vetopslag op de buik

Wat te doen?

Als je wil afvallen en van buikvet af wil komen, moet je allereerst goed leren omgaan met stress om de productie van cortisol laag te houden. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam en kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt het wel verminderen. Durf ‘nee’ te zeggen als mensen te veel van je vragen en durf afspraken te schrappen. Maak tijd voor activiteiten die jou helpen om te ontspannen.

Om af te vallen, is het daarnaast belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Zorg dat je goed slaapt, regelmatig beweegt en gezond eet. Door ook koffie en alcohol te laten staan, minimaliseer je de afgifte van cortisol.

Niet kunnen afvallen door stress? Er is hulp!

Cure4Life heeft een coach bij jou in de buurt die je kan helpen een evenwichtigere leefstijl te bereiken. Door middel van persoonlijke adviezen met betrekking tot regelmaat, beweging en nachtrust kun je je stressgevoeligheid verminderen. Daarnaast krijgt je een medisch onderbouwd voedingsprogramma, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zo bereik je een gezond gewicht, met blijvend resultaat.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life