Cure4Life blog

Niet kunnen afvallen door de pil
Tags: de pilhormonenniet kunnen afvallenoestrogeen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 13 september 2017 om 9:01
Bewerkt op: 6 mei 2020 om 16:59

Waarom je mogelijk niet kunt afvallen als je de pil gebruikt

Tweederde van de Nederlandse vrouwen gebruikt de anticonceptiepil, of kortweg de pil. Dat is niet gek als je bedenkt dat het algemeen wordt aangeraden om ongewenste zwangerschap of menstruatieproblemen te voorkomen. Maar heb je er wel eens aan gedacht dat de pil je hormonen uit balans brengt en een gewichtstoename kan veroorzaken?

Veel processen in het lichaam, waaronder de menstruatiecyclus, worden geregeld door hormonen. De anticonceptiepil bevat soortgelijke hormonen die deze cyclus beïnvloeden. De pil die het meest voorgeschreven wordt, bevat progestageen en oestrogeen. Deze stoffen zorgen er samen voor dat er geen eisprong plaatsvindt, dat het baarmoederslijmvlies taai wordt en dat innesteling hierin niet mogelijk is. Dagelijks gebruik van de pil, met maandelijks een stopweek, maakt een zwangerschap onmogelijk. Dat is heel handig als je niet zwanger wil worden, maar is het wel gezond?

Onnatuurlijke hormoonspiegels

Bij vrouwen horen de hormoonspiegels afwisselend toe- en af te nemen in een patroon dat zich maandelijks herhaalt. Daar is je lichaam op afgestemd. Bij gebruik van de pil wordt dagelijks dezelfde hoeveelheid hormonen ingenomen, waardoor de hormoonspiegels onnatuurlijk hoog zijn. Niet alleen de betrokken hormonen, maar ook andere hormonen raken daardoor uit balans. Hormonen hebben namelijk invloed op elkaar. Neemt de toevoer van één hormoon toe, dan heeft dit effect op de hoeveelheid andere hormonen. Het slikken van de pil veroorzaakt dus een hormonale disbalans.

Ongewenste vetopslag

Oestrogeen en progesteron horen in de juiste verhouding voor te komen in je lichaam. Is er in verhouding te veel oestrogeen aanwezig, dan stimuleert het vetcellen bij de heupen en billen om vet op te slaan. De pil veroorzaakt een teveel aan oestrogeen en stimuleert dus deze ongewenste vetopslag. Bovendien vergroot de pil de ‘lekkere trek’. Het gevolg is dat je snel in gewicht kan toenemen.

vrouw eet taart

Hormonen in de pil vergroten de ‘lekkere trek’

Ons advies

Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.

Je kan de pil en het spiraaltje vervangen door anticonceptie zonder hormonen, maar nog beter is het om je hormoonbalans in zijn geheel te herstellen.

Cure4Life heeft hiervoor de oplossing: een voedingsprogramma op maat, afgestemd op jouw unieke situatie. Cure4Life helpt je aan een gezonde leefstijl, waarbij je niet alleen je hormoonhuishouding herstelt, maar ook een gezond gewicht bereikt. Met blijvend resultaat!

Vrijblijvend eerste consult

Wil je meer weten over wat Cure4Life voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek aan. Tijdens het gratis kennismakingsgesprek nemen onze specialisten uitgebreid de tijd om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Daarnaast bespreken we de oorzaken en mogelijke gevolgen van overgewicht in uw situatie. Ook vertellen we u hoe het Cure4Life programma werkt en wat dit voor u betekent. Geheel vrijblijvend!

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life