Cure4Life blog

Tips kinderen meer groente eten
Tags: Gezond afvallengoede voorbeeldgroente belangrijkkinderenmeer groente etentips
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 13 december 2017 om 10:05
Bewerkt op: 25 mei 2018 om 10:56

Mijn kinderen willen geen groente eten! Wat nu?

Je zit aan tafel met je kinderen. Die lekkere gehaktbal hebben ze al op. Met een vies gezicht kijken ze naar de boontjes op hun bord. “Ik zit vol, mag ik dit laten liggen?” Je kijkt in die smekende kinderoogjes en geeft toe. “Nog twee happen, dan is het goed.” Herken je dit?

Veel kinderen krijgen groente maar moeilijk weg. Uit onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum blijkt dat 60% van de kinderen te weinig groente eet. Bij kinderen van 9 tot 12 jaar is dit percentage nog hoger: 80% eet te weinig groente!

Groente is belangrijk

Groente bevat namelijk veel vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen zijn essentieel voor een gezonde groei en een goede gezondheid. Dat wil je voor je kind!

Richtlijnen van het Voedingscentrum

Hoeveel groente heeft jouw kind nodig?

  • 1 tot 4 jaar: 50 – 100 gram groente per dag
  • 4 tot 9 jaar: 100 – 150 gram groente per dag
  • 9 tot 12 jaar: 150 – 200 gram groente per dag
  • Vanaf 12 jaar: 200 – 250 gram groente per dag

6 tips om je kind meer groente te laten eten

Roept jouw kind al ‘bah!’ voordat je de pan groente op tafel hebt gezet? Geen zorgen, wij helpen je. Wij geven je 6 tips om groente aantrekkelijker te maken voor je kinderen én voor jezelf!

1. En ze leven nog lang en gelukkig met … groente! Vertel je kinderen dat groente gelukkig maakt. Nee, dat is geen fabeltje, het is echt zo! In 2016 is daar onderzoek naar gedaan bij maar liefst 12.000 mensen. Het geluksgevoel ontstaat volgens de onderzoekers als je langdurig meer groente eet.

2. Zet niet alleen ‘s avonds groente op tafel, maar ook bij het ontbijt en de lunch. Maak bijvoorbeeld eens een groente-omelet als ontbijt en een salade of soep voor de lunch. Groente is ook heel lekker op brood of op een cracker. Probeer eens wat plakjes komkommer, tomaat of radijs. Of maak een heerlijke spread van groente en kruiden. Hier vind je een aantal leuke recepten.

3. Kies voor gezonde tussendoortjes. Laat die koekjes en snoepjes in de supermarkt liggen en neem snoeptomaatjes of snackkomkommers mee voor je kinderen. Ze zien er leuk uit en ze zijn hartstikke lekker. Een makkelijke manier om meer groente te eten!

4. Vervang je aardappels door pompoen, zoete aardappel, pastinaak of aardpeer. Deze groenten kun je net zo gebruiken als aardappels: gekookt, gebakken, voor stamppot en zelfs voor patat!

5. Heb je wel eens gehoord van bloemkoolrijst, broccoli couscous en courgetti? Het zijn allemaal alternatieven voor rijst of spaghetti, gemaakt van groente. Leuk om eens te proberen. Je kan het zelf maken, maar het is ook te koop in de supermarkt.

6. Maak van de groenten een kunstwerkje. Een paar ideeën: een huisje van sperziebonen, een gekleurd bloemetje van biet en pompoen of een mannetje met broccoli-haar. Zien de groenten er op het bord vrolijk en kleurrijk uit, dan eten kinderen het makkelijker op. Volwassenen trouwens ook!

Meer groente eten

Zo ziet groente er voor kinderen een stuk aantrekkelijker uit.

Geef het goede voorbeeld

Hopelijk lukt het je met deze tips om je kinderen meer groente te laten eten. Ohja, nog een hele goede tip: geef zelf het goede voorbeeld. Zien ze jou genieten van een stuk komkommer, dan willen ze vast zelf ook een stukje.

Eet jij zelf weinig of geen groente? Wil je graag hulp krijgen om gezonder te eten? Heb je misschien overgewicht en wil je op een gezonde manier afvallen? Ook dan kunnen wij je helpen.

Wat doet Cure4Life?

Cure4Life is het gezonde antwoord op overgewicht. Wij gaan namelijk op zoek naar de oorzaken van overgewicht, en die pakken we aan. Niet met shakes, poedertjes of pillen, maar alleen met gezonde voeding. Het doel: een blijvend gezond gewicht.

Interesse? Kijk welke consulent bij jou in de buurt zit en meld je aan voor een gratis en vrijblijvend eerste consult.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life