Cure4Life blog

Tags: Intermittent fastingvasten
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 22 oktober 2018 om 13:39
Bewerkt op: 16 november 2018 om 14:10

Is intermittent fasting goed voor je?

Intermittent fasting wordt vaak genoemd als dé nieuwe trend op afslank gebied. Je verliest gewicht zonder drastisch anders te gaan eten en dat is iets wat veel mensen aanspreekt. Daarnaast zou het ook nog eens erg goed zijn voor je lichaam. Klinkt als een win- win situatie, maar hoe gezond is intermittent fasting nou echt?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, of in het Nederlands periodiek vasten, houdt in dat je al je voeding in een bepaalde periode gaat nuttigen. Je slaat bijvoorbeeld het ontbijt over en eet je eerste maaltijd tijdens de lunch. Je eet dan de hele middag en avond gewoon zoals je gewend was maar stopt bijvoorbeeld om 20.00 uur ‘s avonds weer met eten.

De periode tussen de laatste maaltijd en de eerste maaltijd vast je. In deze periode van vasten mag je wel koffie, thee en water drinken. Dit is belangrijk zodat je tijdens een lange periode van vasten niet uitgedroogd raakt.

De periode van vasten duurt dus langer dan de periode waarin je wel gewoon eet. Het vasten is naar eigen voorkeur toe te passen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om twee dagen in de week weinig te eten en de ander vijf dagen normaal. Dit wordt ook wel de 5:2 methode genoemd.

In de periodes dat je vast komt er geen nieuwe brandstof je lichaam binnen, dus je lichaam gaat je reserves verbruiken. Je lichaam begint vetweefsel te verbranden om brandstof voor je lichaam te genereren. Hoe langer de periode van vasten is, hoe meer vetten je lichaam gaat verbranden.

Het belang van minder eetmomenten

Onze voorouders waren gewend aan het anders indelen van eetmomenten. Er moest vaak hard gewerkt worden voor voedsel. Het moest eerst verzameld worden of er moest gejaagd worden. Onze voorouders hadden dus veel minder eetmomenten op een dag en moesten soms hard werken op een nuchtere maag.

Ons leven ziet er nu heel anders uit doordat er altijd wel voedsel binnen handbereik is. De koelkast is maar op een paar stappen van je verwijderd en je kunt iedere dag vrij gemakkelijk even langs de supermarkt. Toch verschilt ons lichaam niet veel met dat van onze voorouders. We zouden dus prima kunnen functioneren met wat minder eetmomenten.

Doordat we tegenwoordig zoveel eetmomenten (gemiddeld 6!) op een dag gewend zijn, vinden er na elke maaltijd pieken plaats. Om de paar uur komt er weer een nieuwe lading koolhydraten, eiwitten en vetten het lichaam binnen. Je lichaam heeft constant energie nodig om de voeding te verwerken en krijgt geen rust. Door het aantal eetmomenten te verminderen heeft je lichaam veel meer tijd om zich te herstellen en om reserves aan te spreken.

Ook de waardes in je bloed kunnen zo weer in balans komen. Daarnaast zou een positief effect kunnen hebben op de productie van het groeihormoon. Het groeihormoon is essentieel voor de opbouw van spieren en speelt een belangrijke rol bij vetverbranding.

Nadelen van intermittent fasting

Je hebt net kunnen lezen dat vasten (of het verminderen van het aantal eetmomenten) best een aantal voordelen kan hebben. Toch kun je ook nadelen ervaren wanneer je aan intermittent fasting doet.

Veel mensen ervaren namelijk vooral in het begin hongergevoel. Wanneer je een maaltijd overslaat ontstaat er een hongergevoel omdat je lichaam gewend is om wel iets te eten. Door dit hongergevoel ben je sneller geneigd om ongezonde voedingskeuzes te maken. Ook zorgt hongergevoel ervoor dat het lastiger is om het vasten vol te houden.

Daarnaast worden er geen eisen gesteld aan wat je mag eten in de periode dat je niet vast. Je kunt dus in theorie alles eten wat je wilt. Als je voorheen al niet hele gezonde voedingskeuzes maakte, is het lastig om dit nu wel te doen.

Dit gebeurt al helemaal wanneer er een sterk hongergevoel ontstaat en er veel verleidingen zijn, zoals bijvoorbeeld een frietkraam bij het treinstation. Je valt dan misschien wel af omdat je minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt, maar je wordt niet veel gezonder.

Veel mensen hebben de neiging om in de periode dat ze wel mogen eten, ook direct heel veel te gaan eten. Dit komt doordat ze weten dat ze daarna weer een lange tijd niets zullen binnenkrijgen. Het vervelende is echter dat je alleen afvalt wanneer je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt. Als je in de periode dat je wel mag eten heel veel calorieën tot je gaat nemen kan dit evenveel of zelfs meer zijn dan je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Wanneer dat het geval is zul je niet afvallen. Intermittent fasting hoeft er dus niet altijd voor te zorgen dat je afvalt.

Wat is de visie van Cure4Life?

Wij zien best een aantal goede punten bij intermittent fasting, maar we plaatsen wel een aantal, volgens ons, belangrijke kanttekeningen.

Bij Cure4Life adviseren wij ook om het aantal eetmomenten te verminderen. Het gemiddelde ligt namelijk op 6 eetmomenten en dat zijn er te veel. Wij adviseren je om dit te beperken tot drie eetmomenten op een dag. Tussen de maaltijden moet ongeveer vijf tot zes uur zitten, zodat je je lichaam weer in balans kunt krijgen.

Daarnaast vinden wij bewustwording erg belangrijk. Zorg ervoor dat je bewuste keuzes maakt en kiest voor voeding waarbij de voedingswaarde hoog is. We raden dan ook aan om te kiezen voor biologische voeding en gebruik te maken van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Ook vinden we het belangrijk dat er binnen het programma voldoende groente en fruit genuttigd wordt. De focus ligt dus mede op het maken van gezonde voedingskeuzes.

Naast wat en wanneer je eet is het erg belangrijk om ook andere aspecten van een gezonde leefstijl toe te passen. Voldoende slaap, voldoende beweging en ontspanning zijn zeker net zo belangrijk!

Het uiteindelijk doel is om een leefstijl aan te leren die makkelijk vol te houden is en die je ook wilt volhouden. Dus niet snel even een paar kilo verliezen en dan weer terugvallen in oude gewoontes, maar juist het behouden van het gezonde streefgewicht en de nieuwe leefstijl voor de lange termijn!

Wilt u meer informatie over Cure4Life? Lees dan hier meer over onze aanpak.

© 2019 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.