Cure4Life blog

Is gemak ook gezond?
Tags: Afvallen en bewegenBewegenextra bewegenGemakGemakkelijk afvallenGezond boodschappen doenonline winkelen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 15 april 2016 om 15:43
Bewerkt op: 7 maart 2017 om 12:23

Is gemak ook gezond?

Vorige week werd er in het nieuws aandacht besteed aan de nieuwste trend in boodschappen doen: ‘online winkelen’. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun dagelijkse boodschappen online te bestellen en thuis te laten bezorgen, onder het mom van “lekker makkelijk en snel”. Vooral in de leeftijdsgroep 25-35 jaar wordt het online boodschappen doen, steeds populairder.

“Het online winkelen is handig, maar…”

Laten we wel wezen, het is natuurlijk reuze handig, als je na een dag van hard werken, vanuit je luie stoel de bestelling kunt doorgeven. Niet meer in die lange rij bij de supermarkt staan, geen gesjouw meer met boodschappentassen. Je haren worden niet meer nat als je van de winkel naar huis fietst of naar je auto loopt met een winkelwagentje waarvan de wielen telkens blokkeren.

Toch kent deze trend naar mijn idee ook een aantal nadelen. De gemiddelde Nederlander is er de laatste jaren niet gezonder op geworden. We bewegen minder, eten te zoet, te zout en te vet. Overgewicht is letterlijk een zwaarwegend probleem aan het worden, om maar niet te spreken van een toenemend aantal mensen met chronische gezondheidsklachten. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking behaalt de ‘bewegingsnorm’ niet met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de minst actieve personen over het algemeen het grootste risico hebben op negatieve gezondheidseffecten (bron: nationaal kompas). En hoewel boodschappen doen zeker niet onder de noemer ‘gezond bewegen’ valt, brengt het online boodschappen in ieder geval geen verbetering.

Bewust boodschappen doen

Bij Cure4Life vinden we, naast bewegen, het ook belangrijk dat u ‘bewust boodschappen’ doet. Kiezen voor de gezonde voedingsmiddelen, lezen van de verpakkingen en dus niet ‘maar even’ uw boodschappen aanklikken op de app of via de computer. Het valt mij op dat er heel veel gemaksvoeding op de eerste pagina’s van de online supermarkten staat. Voor een beetje gezonde keuze, moet je toch al gauw een paar pagina’s doorklikken. Voorgesneden groenten en kant-en-klare maaltijdsalades in een zakje of een bakje, vallen niet in de categorie ‘gezonde keuze’, maar worden wel als eerste getoond op de verschillende website.

Gaat u mee op ontdekkingsreis?

Dus is gemak ook gezond? Nee, meestal niet! Laat boodschappen doen een ontdekkingsreis voor u zijn, waarbij u elke keer weer meer leert over ingrediënten en gezonde keuzes. En als u dan ook nog kiest voor de fiets, in plaats van ‘online vanaf de bank’, bent u toch nog even in beweging.

Annelies Vos
Cure4Life Center De Gelderse Vallei & Almere

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.