Cure4Life blog

Verband tussen overgewicht en voldoende slaap
Tags: afvallen en slapenovergewichtSlapen en overgewichtVerband tussen overgewicht en voldoende slaapvoordelen van een goede nachtrustvoordelen van voldoende slaap
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 25 januari 2017 om 14:36
Bewerkt op: 14 juni 2017 om 7:53

Is er een verband tussen overgewicht en weinig slaap?

Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben. Afvallen gaat helemaal niet om calorieën tellen, maar om gedragsverandering. Leren om gezonde en uitgebalanceerde voeding te nuttigen die bij jouw lichaam past met daarbij voldoende beweging, ontspanning, maar bijvoorbeeld ook voldoende nachtrust. Het aantal uren slaap is erg bepalend hoe je, je de volgende dag voelt en hoeveel trek je in eten hebt. In deze blog lees je of er een verband is tussen overgewicht en weinig slaap. 

Na een kort nachtje lijkt het wel of je meer trek hebt in eten. Pff, dat wil je helemaal niet en al zeker niet nu je wilt afvallen. Hoe zit dat precies? En krijg ik nu voldoende of te weinig slaap? Hoe zorg ik voor een goede nachtrust?

Te weinig slaap?

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een traagwerkende schildklier, overgewicht, bloedarmoede, diabetes, depressie, maar ook simpelweg doordat je te weinig slaapt of geen goede nachtrust hebt. Hoeveel uur slaap jij per nacht? Je hoort vaak dat je minstens acht uur moet slapen, maar dit is per persoon heel verschillend. Gemiddeld ligt het wel tussen de acht en tien uur per nacht, maar je hebt altijd uitzonderingen.

Slaap je minder dan je nodig hebt, dan merk je dat overdag. Je voelt je moe, krijgt moeite om je te concentreren en je eetlust neemt toe. Experimenteer hoeveel slaap jij nodig hebt. Naar bed gaan en uit bed komen op een vast tijdstip is hierbij van belang. Lees dit artikel voor meer tips om te zorgen voor een goede nachtrust.

Het verband tussen overgewicht en weinig slaap

Uit onderzoek blijkt dat te weinig uren slaap de kans op overgewicht of vetopslag toeneemt. Onderzoeksresultaten lichten zelfs uit dat je zo’n 25% meer kans hebt op overgewicht als je niet voldoende nachtrust hebt. Je hormoonhuishouding raakt namelijk in de war bij een (chronisch) te korte nachtrust. De hormonen leptine en ghreline zijn hiervoor verantwoordelijk. De concentratie leptine in het bloed verhoogt als je gegeten hebt, waardoor je het gevoel krijgt dat je verzadigd bent. Het hormoon ghreline heeft de omgekeerde werking; als je te weinig eet, neemt de hoeveelheid ghreline in het bloed juist toe, waardoor je de neiging krijgt om te gaan eten.

Wat blijkt? Er is een duidelijk verband tussen het BMI (Body Mass Index) en de slaapduur. Ook blijkt er een relatie te zijn tussen de hoeveelheid leptine en ghreline in het bloed bij personen die acht uur slaap hadden of personen die slechts enkele uren slaap achter de rug hadden. In het kort: slaap je minder dan acht uur dan is de concentratie ghreline in het bloed hoger (dus verhoogde trek), per uur dat je minder slaapt wordt 5% minder leptine aangemaakt en 5% meer ghreline.

Het komt erop neer als je te weinig slaapt, heb je meer trek én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten. Ten slotte zorgt overgewicht er ook weer voor dat je slechter slaapt en vatbaarder bent voor slaapstoornissen zoals slaapapneu. Deze negatieve spiraal wil je toch ook voor zijn?!

De vele voordelen van voldoende slaap

Voldoende slaap heeft dus een positief effect op het bereiken en behouden van een gezond gewicht. En er zijn meer voordelen zoals een betere concentratie, betere weerstand, aantrekkelijker uiterlijk, meer zin in seks, je voelt je vrolijker en je stoort je minder snel aan mensen of dingen. Is jouw voornemen om af te vallen en een gezonde en aangenamere leefstijl te behalen? Dan adviseert Cure4Life om voldoende te slapen. Een goede nachtrust is van levensbelang.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life