Cure4Life blog

Hoe werkt je hongergevoel?
Tags: diphersenen en afvallenhongergevoelhongergevoel tijdens afvallenhormonenregulatie voedselinnameverzadiging
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 8 januari 2016 om 10:37
Bewerkt op: 18 september 2019 om 11:57

Hoe werkt je hongergevoel?

Lunchtijd komt dichterbij. Voel je je maag al rommelen? Je begint trekt te krijgen en je hebt behoefte in je lunch zodat je daarna weer goed aan de bak kan. Of wel, het verzadigingsgevoel dat je weer nieuwe energie geeft en het hongergevoel wegneemt. Maar hoe werkt je hongergevoel nu precies?

Regulatie van je voedselinname

Bij de regulatie van de voedselinname spelen honger en verzadiging een belangrijke rol. Een lege maag geeft een hongergevoel. Dit hongergevoel wordt gestimuleerd door het zien, ruiken en proeven van voedsel. En een volle maag geeft een gevoel van verzadiging. Voeding met veel voedingsvezel werkt verzadigend. Daarbij remmen voedingsvezels de maagontleding zodat het gevoel van verzadiging lang aanhoudt. Wist je dat vloeibaar voedsel veel sneller uit de maag verdwijnt dan vast voedsel en daarom maar kort verzadigend werkt?

“Ik heb geen last gehad van een hongergevoel”
Gerard Rekers

Een lege maag oftewel je lage bloedglucosegehalte veroorzaakt het bekende hongergevoel. Dit gevoel verdwijnt na een maaltijd, zodra je bloedglucosegehalte stijgt. De alvleesklier reageert hierop met aanmaak van insuline, waardoor het glucosegehalte weer naar een normaal peil zakt. Een laag bloedglucosegehalte ontstaat meestal na 4 – 6 uur. In de tussentijd wordt je bloedglucosegehalte op peil gehouden vanuit de voorraad glycogeen uit je lever.

Te snelle stijging veroorzaakt de bekende dip

Als je bloedglucosegehalte te sterk stijgt, wordt er extra insuline geproduceerd. Dit gebeurt na het eten van koolhydraatrijke voedingsmiddelen met weinig of geen voedingsvezels zoals snoep, koek en frisdrank. Dit heeft als gevolg dat je bloedglucosegehalte ook weer snel en diep daalt. Je energie is snel verbruikt, de bekende ‘dip’. Je krijgt opnieuw trekt, het lokt uit om weer te gaan eten. Dit proces kan overgewicht veroorzaken.

Bedenk je iedere hap?

Gevoelens van honger en verzadiging komen vanuit de hersenen, precies gezegd vanuit de hypothalamus. Bij de regulatie van honger en verzadiging spelen diverse stoffen een rol. Deze stoffen verzorgen de communicatie tussen de zintuigen, het maag-darmkanaal, het bloed en de hypothalamus. Dit verklaart onder andere het bekende emotie-eten. De gedachtes en gevoelens in je hersenen zijn van invloed op je honger- en verzadigingsgevoel. Gedachtes en gevoelens worden weer aangestuurd door hormonen. En zoals je weet, zijn hormonen zeer sterk van invloed! Meer over de invloed van hormonen kun je lezen in deze blog.

Lees ook:  Profiteer nog even van verse groenten en fruit in september!

Kennis maakt je bewust

In deze blog heb je kunnen lezen over de werking van het hongergevoel. Het is goed om je bewust te worden van de werking van de verschillende processen in je lichaam. Er zijn verschillende processen die invloed uitoefenen op je eetgedrag. Bewust worden is een eerste stap naar een gezond en stabiel gewicht.

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.