Cure4Life blog

Hoe voorkom je een winterdip?
Tags: Cure4Life Center Zuid-LimbugHoe voorkom je een winterdipIvo Houbenoorzaken winterdipPositief de winter doorwinterdepressiewinterdip
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 21 december 2015 om 21:33
Bewerkt op: 19 februari 2019 om 14:18

Hoe voorkom je een winterdip?

In de donkere wintermaanden sjok ik soms als een oude man de trap af. Het opdrinken van mijn glas spa blauw met citroen en het zetten van een kop koffie is eigenlijk al teveel moeite. Vervolgens barst voor de tv een innerlijk conflict los terwijl ik mistroostig naar buiten kijk: “Ga lekker joggen” roept het engeltje, maar het duiveltje sneert juist dat een half uurtje wakker worden met een kop koffie onder die warme deken geen kwaad kan. Gelukkig heeft mijn engeltje tegenwoordig de overhand. Dit was vroeger wel anders!

In de zomer is het duiveltje trouwens in geen velden of wegen te bekennen. Dan stap ik uit bed en heb mijn sportschoenen al aan zodra mijn voeten de grond raken.

Zelf heb ik soms last van een winterdip en ik ben niet de enige. 500.000 Nederlanders hebben zelfs last van een heuse winterdepressie. En als het tegen zit, grijpen mensen sneller naar eten. Herken jij ook deze dip/depressie en wil je dat jouw engeltje (vaker) wint? Lees dan snel verder!

Wat is een winterdip/depressie?

Een winterdip is een milde vorm van een winterdepressie en wordt vooral gekenmerkt door vermoeidheid en een grotere behoefte aan slapen. Bij een winterdepressie die overigens vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen, zijn de symptomen ernstiger:

 • (aanhoudende) vermoeidheid;
 • somberheid/depressiviteit;
 • veel slapen en niet uitgerust wakker worden;
 • toegenomen eetlust (vooral verkeerde koolhydraten) en zelfs gewichtstoename;
 • minder behoefte aan sociale contacten en zelfs seks.

Oorzaken winterdip/depressie

Wetenschappers zijn het er wel over eens dat een tekort aan (zon)licht, de biologische klok van het lichaam ontregelt. Ook het later opkomen van de zon en een lagere lichtsterkte worden gezien als mogelijke oorzaken. Mensen die veel binnen zijn of verder van de evenaar wonen, hebben ook meer kans op een winterdip/depressie. Zelfs een verminderde aanmaak van vitamine D speelt mee en psychologische factoren zoals overleden dierbaren tijdens de kerst.

Door deze oorzaken maakt het lichaam overdag teveel slaaphormoon aan (melatonine), terwijl de productie van activatiehormonen (serotonine en noradrenaline) negatief wordt beïnvloed. Dan ga je minder presteren.

Ga je winterdip te lijf!

Ik heb gelukkig steeds minder last van deze dip. Ik zet graag 10 goede tips voor je op een rij:

 1. Eet gezond en mijdt alcohol.
 2. Zonlicht in een potje: neem zeker in de winter extra vitamine B (complex) en vitamine D3 (1000-2000 i.e. per dag) of bezoek met mate een zonnebank.
 3. Zorg dat je veel blootgesteld wordt aan licht, zelfs kunstlicht helpt. Nog beter, pak de fiets naar je werk i.p.v. de auto!
 4. Bewegen: stimuleert de aanmaak van het gelukshormonen, verbetert de doorbloeding en halveert de kans op een winterdip!
 5. Zorg voor zuurstof in je huis: groene planten zuiveren de lucht en zorgen voor extra zuurstof. Sindsdien heb ik geen last meer van “brain fog”.
 6. Lachen, lachen en nog eens lachen! Dit stimuleert de aanmaak van activatiehormonen. Kijk bijvoorbeeld eens vaker een leuke comedy!
 7. Lichttherapie: meningen hierover zijn verdeeld, maar er zijn veel mensen die er baat bij hebben.
 8. Hydrotherapie: neem s’ochtends een wisseldouche (koud en warm water afwisselen) of was je gezicht met warm en koud water.
 9. Ontzuren: drink elke ochtend op nuchtere maag een glas spa blauw met alkagreens of een halve uitgeknepen citroen.
 10. Schrijf elke avond voor je naar bed gaat drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Door een positieve, dankbare stemming geef je die dip geen kans!

Slank de winter door!

Een winterdip of depressie is dus geen aanstellerij! Gelukkig kun je veel doen om een winterdip en ongewenste gewichtstoename te bestrijden. Heb je in de winter toch wat vaker een mindere dag? Wees dan vooral mild voor jezelf. Richt je aandacht op het nu en pak gewoon de draad weer op!

Ivo Houben
Consulent Cure4Life Maastricht

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life