Cure4Life blog

Tags: herfstvitamine Dwinter
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 29 oktober 2018 om 14:32
Bewerkt op: 16 november 2018 om 14:33

Hoe kun je je vitamine D waarde op peil houden in de wintermaanden?

Na een prachtige zonnige en warme zomer, gaan we nu snel weer richting de winter. De dagen worden korter en we krijgen te maken met lagere temperaturen. Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat de zonkracht ook is afgenomen. Dit heeft als gevolg dat je lichaam minder vitamine D kan aanmaken.

Een tekort aan vitamine D kan tot (vervelende) klachten leiden, daarom delen we graag een aantal adviezen met je om je vitamine D waarde op peil te houden.

Wat is vitamine D eigenlijk?

Vitamine D is naast een vitamine ook een hormoon. Dit komt doordat je lichaam vitamine D zelf kan aanmaken onder de invloed van zonlicht. Andere vitamines komen uitsluitend je lichaam binnen via voeding. Je lichaam kan deze vitamines dus niet zelf aanmaken.

Je lichaam maakt vitamine D aan doordat UV-B stralen van de zon je huid raken. Onder invloed hiervan wordt in je huid eerst een voorloper van de vitamine aangemaakt. Deze voorloper wordt in je lever en nieren omgezet in vitamine D. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: je lichaam slaat het op in je vetweefsel.

Je vetweefsel kan heel wat vitamine D opslaan voor de maanden dat er minder zonlicht beschikbaar is. Je hebt voor de eerste periode waarschijnlijk nog wel een voorraad in je vetweefsel. Goed om te weten: je lichaam kan niet een teveel aan vitamine D aanmaken. Wanneer je langdurig aan de zon wordt blootgesteld gaat je huid meer pigment aanmaken. De pigment in je huid zorgt er dan voor dat je lichaam minder vitamine D kan aanmaken.

Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium kunt opnemen uit je voeding. Dit heb je nodig voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij de goede werking van je spieren, het immuunsysteem en een goed humeur.

Hoe herken je een vitamine D tekort?

In de wintermaanden kun je te maken krijgen met een tekort aan vitamine D. Je kunt onder andere last krijgen van vermoeidheid en spierpijn. Een langdurige periode van vitamine D tekort kan zelfs leiden tot botontkalking. Bij jonge kinderen kan een vitamine D tekort leiden tot rachitis, hierbij ontstaan afwijkingen aan het skelet.

De risicogroepen om een vitamine D tekort te ontwikkelen zijn jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, mensen die weinig buiten komen en mensen met een getinte huidskleur. Deze groep moet hun vitamine D waarde extra goed in de gaten houden om geen gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Ook wordt deze groep vaak aangeraden om wat extra vitamine D in te nemen.

In Nederland is het echter zo dat er in de herfst en winter geen of onvoldoende zonlicht is om je reserves aan te vullen. Daarom is het in deze periode voor iedereen aanbevolen om je vitamine D waarde goed in de gaten te houden.

Daarnaast krijgen veel mensen te maken met een winterdip. Zodra de blaadjes van de bomen vallen en het kouder wordt hebben veel mensen de neiging om alleen maar binnen te zitten. Dit zorgt ervoor dat je minder zonlicht opvangt en daar ga je je zwaarmoedig en depressief van voelen. Dit wordt ook vaak in verband gebracht met een tekort aan vitamine D.

Hoe kun je zelf je vitamine D waarde op peil houden?

Vitamine D kun je ook vinden in sommige dierlijke producten. Vooral uit vette vis, zoals zalm of makreel, kun je vitamine D halen. Door met name in de winter dit vaker te eten kun je de voorraad in je vetweefsel een klein beetje aanvullen. Eet je uitsluitend vegetarisch of val je binnen een bovengenoemde risicogroep? Dan raden we je sowieso aan om een supplement te gebruiken.

In de donkere wintermaanden kun je het beste een vitamine D supplement gebruiken om je vitamine D- waarde op peil te houden. Omdat vitamine D een vetoplosbare vitamine is, is het belangrijk om niet te veel in te nemen.

Een teveel aan vetoplosbare vitamine wordt in tegenstelling tot een wateroplosbare vitamine niet afgevoerd via de urine. Een teveel aan vitamine D kan leiden tot kalkafzettingen in het lichaam. Het is daarom belangrijk om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid in te nemen.

Ondanks dat veel mensen de neiging hebben om veel binnen te zitten in de herfst en winter is het toch ontzettend belangrijk om vaker naar buiten gaan. Dit is namelijk de beste manier om vitamine D aan te maken. We raden je daarom ook zeker aan om zoveel mogelijk van de herfst -of winterzon op te pikken.

Pak zoveel mogelijk zon!

Het is essentieel voor je lichaam om je vitamine D waarde op peil te houden. Veel mensen krijgen last van een tekort aan vitamine D in de donkere herfst -en wintermaanden. Profiteer van bovenstaande adviezen en voorkom dat je last van een tekort krijgt!

Je kunt sowieso vaker vette vis eten of gebruik maken van een supplement, maar wij raden je vooral aan om lekker naar buiten te gaan. Ondanks de lage temperaturen, is de frisse buitenlucht en de winterse zon nog altijd een erg gezonde keuze.

Wil je meer weten over vitamine D en de herfst en winter? Lees dan vooral ook de blogs hieronder!

© 2019 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.