Cure4Life blog

gouden tip voor gezonde feestdagen
Tags: 3 handvaten voor gezonde en gezellige feestdagengezonde kerstgezonde leefstijlgezonde Sinterklaasgouden tip voor gezonde feestdagentips gezonde feestdagen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 1 december 2016 om 12:54
Bewerkt op: 28 november 2018 om 11:43

De gouden tip voor gezonde feestdagen!

Pepernoten, chocoladerepen, kerststollen en ijstaarten, welbekende zoetigheden die de revue passeren tijdens de feestdagen! Lukt het jou deze zoetigheden te laten staan? Nee? Wees eens eerlijk: zijn ze nu écht te lekker om te laten staan? Vast niet! Het is waarschijnlijk dat vervelende stemmetje in je achterhoofd: “Het ziet er zo lekker uit.” En vervolgens zwicht je toch. Vrees niet! Met de juiste mindset en onze gouden tip leer je om ‘nee’ te zeggen en doorsta je met een goed gevoel de feestdagen. 

Als je wilt afvallen, is het ook niet makkelijk dat tijdens de feestdagen alles draait om zoetigheid en lekkernijen. Al wil je er niet aan denken, je wordt er toch mee geconfronteerd. Consulent Annemiek van Meurs ondersteunt haar Cure4Life cliënten extra in deze periode. Zij heeft een hand-out gemaakt waarin ze tips geeft om de juiste mindset te krijgen en om de feestdagen gezond door te komen:

Afvallen: wat wil je nu en wat wil je het allerliefste?

Afvallen is kiezen tussen wat je nu wilt hebben en wie je het allerliefst wilt zijn. Vaker kiezen voor je langetermijndoel geeft je veel meer voldoening én dat gezonde lichaam wat je graag wilt. Maar in de praktijk is het behoorlijk lastig. Zeker met de feestdagen als de pepernoten, marsepein, oliebollen en chocola blijven roepen: “Eet mij, eet mij nu.” Echt gezond is al dat lekkers niet!

100 gram pepernoten bevat 7 suikerklontjes

Als je kijkt naar de ingrediënten en voedingswaarde van al dat lekkers, dan zal je zien dat het voornamelijk bestaat uit suiker. 100 gram pepernoten bevat 7 suikerklontjes. Het nadeel van al deze suikers is dat ze een negatieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Daarnaast bestaat het gevaar, bijvoorbeeld wanneer je pepernoten eet, dat als je er eenmaal aan begint, de zak ook meestal leeg gaat. Ook bevatten veel zoete lekkernijen uit de supermarkt veel e-nummers en toevoegingen. Wees je ervan bewust dat deze toevoegingen ook zorgen voor een insuline belasting in je lichaam.

De gouden tip van Cure4life: Houd je bloedsuikerspiegel in balans!

Door het te vaak en te veel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Het nadeel van een teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móét naar beneden.

Lees ook:  "Ik heb geleerd hoe ik kan omgaan met moeilijke momenten."

Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort namelijk je stofwisseling. Onthoud dat zolang er insuline in je bloed circuleert, je lichaam stopt met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. De enige oplossing is om je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat er geen pieken en dalen ontstaan. Dan gaat je lichaam langzaam weer over op vet verbranden en krijg je niet die constante trek.

tip gezonde feestdagen

Hanteer ook deze 3 handvaten voor gezonde en gezellige feestdagen!

1. Sla geen maaltijden over

Met een gezond ontbijt leg je een goede basis voor je bloedsuikerspiegel voor de rest van de dag. Zorg voor een goede balans van eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen en wat trage koolhydraten voor een stabiele bloedsuikerspiegel gedurende de dag.

2. Beweeg!

Meestal draait de feestdagen om eten, maar je kunt ook afspreken om iets leuks met elkaar te gaan doen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling met elkaar of plan een leuke activiteit. Zo zorg je ervoor dat je ook weer wat verbrandt tijdens de feestdagen.

3. Wees geduldig en lief voor jezelf!

Er zitten meer dagen in een jaar. Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, eerder tussen oud en nieuw en kerst. Daarom is het belangrijk mild én daadkrachtig te zijn. Jij hebt de regie. Bedenk hoe je je wilt voelen tijdens de kerst. Propvol, opgeblazen, en je broekriem los? Of gewoon voldaan, met je slanke langetermijndoel binnen handbereik en nog energie over om leuke dingen te doen?

Wat is jouw plan? Wat wil jij bereiken tijdens de feestdagen? Het helpt enorm als je nu bedenkt welke keuzes je gaat maken tijdens de feestdagen. Veel succes!

Annemiek van Meurs
Cure4Life Emmen

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.