Cure4Life blog

Pompoen een echte herfstgroente
Tags: gezondgezondheidherfstherfstgroentepompoen
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 25 september 2017 om 12:35
Bewerkt op: 4 oktober 2017 om 9:50

Gezond de herfst in met pompoen

Het pompoenseizoen is aangebroken! De pompoen is weer in allerlei vormen, kleuren en maten te vinden in supermarkten, tuincentra en zelfs langs de weg. Deze veelzijdige groente is niet alleen mooi als decoratie, maar ook super gezond én lekker.

De pompoen is een echte klassieker. Hij heeft een tijdje tot de vergeten groenten behoord, maar wordt nu gelukkig door steeds meer mensen herontdekt. En dat is maar goed ook, want pompoen heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Bovendien kan je het op allerlei manieren verwerken in gerechten.

Pompoen en gezondheid

Vitaminen

Pompoen bevat erg veel betacaroteen, een stof die in je lichaam omgezet wordt in vitamine A. Dit is dezelfde stof die ook in wortels zit. Net als wortel is pompoen dus goed voor de ogen en de huid.

Daarnaast bevat pompoen de vitamines C en E. Deze vitamines werken als antioxidanten, net als vitamine A. Antioxidanten vertragen de veroudering, remmen ontstekingen en verkleinen de kans op welvaartsziekten.

Verder zitten er in pompoen veel vitamines uit het B-complex, waaronder foliumzuur. Er zijn maar weinig groenten die zoveel vitamines bevatten als pompoen.

Mineralen

Naast vitamines bevat pompoen ook veel mineralen. IJzer, magnesium, kalium, fosfor, koper en zink zijn allemaal vertegenwoordigd. De combinatie van ijzer en vitamine C maakt dat ijzer goed opgenomen wordt. Vegetariërs en veganisten hebben daar veel baat bij, aangezien zij een tekort aan ijzer kunnen oplopen.

IJzer, zink en vitamine C ondersteunen samen het immuunsysteem. Kalium en vitamine C ondersteunen de hartfunctie doordat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Magnesium is belangrijk voor de botten, spieren en zenuwen.

Prebiotica

Pompoen zit vol vezels. Deze vezels dienen als prebiotica, ofwel ze stimuleren de darmflora om alle voeding goed te verteren. Een goede spijsvertering is belangrijk voor de darmgezondheid en voor de weerstand.

Daarnaast zorgen de vezels voor een verzadigd gevoel, en dat terwijl pompoen maar weinig calorieën bevat. Wil je gezond afvallen, dan past pompoen dus perfect in je voedingspatroon.

Gezond de herfst in met pompoen

Door de positieve invloed op je gezondheid past pompoen perfect in een gezond voedingspatroon

Pompoen in de keuken

Pompoen is zo veelzijdig dat je er in de keuken alle kanten mee op kan. Een bekend en makkelijk gerecht is pompoensoep. Maar probeer ook eens een saus, curry, quiche, ovenschotel of wokschotel van pompoen. En wat dacht je van pompoensalade of geroosterde pompoen? Het is allemaal mogelijk. Wees creatief met groenten en kruiden en maak er wat van!

Het allerleukste aan pompoen is dat deze groente gewoon op Nederlandse bodem groeit. Je kan het zelfs in je eigen tuin kweken. Volg je het Cure4Life programma, let er dan wel goed op wat voor pompoen je koopt. In fase 3 zijn alleen de groene Hokkaido, de Ayote pompoen, de Pattison pompoen en de Vijgenbladpompoen toegestaan.

Gezonde, gevarieerde voeding

Pompoen is een perfecte groente voor in de herfst. Wanneer de keuze aan verse groenten steeds beperkter wordt, kun je met pompoen toch nog lekker variëren. Zo behoud je een goed voedingspatroon en ga je gezond de herfst in.

Cure4Life maakt gebruik van gezonde, uitgebalanceerde voeding om overgewicht aan te pakken. Wil jij graag op een verantwoorde manier afvallen? En dat met lekkere gerechten, zonder hongergevoel? Dan ben je bij Cure4Life aan het juiste adres.

Heb je interesse? Lees hier meer over onze aanpak of meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Bron: Stegeman, N. E. (2013). Voeding bij gezondheid en ziekte. Wolters-Noordhoff.

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.