Cure4Life blog

Eén op de drie Nederlanders krijgt diabetes!
Tags: DiabetesEen op de drie Nederlanders krijgt diabetesGevolgen diabetesOorzaken diabetesOplossing voor diabetespreventie diabetes
FOTO: Dennis Kleys - Bron website
Geplaatst op: 13 november 2015 om 14:39
Bewerkt op: 2 augustus 2021 om 9:17

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes!

Uit onderzoek vanuit het Erasmus MC is gebleken dat een op de drie Nederlanders diabetes type 2 krijgt. De grootste oorzaak? Overgewicht en een ongezonde leefstijl. Mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes. Nog een goede reden om je overgewicht voorgoed aan te pakken.

Onderzoekers zijn verontrust

De onderzoekers geven aan dat zij nog meer zorgen maken om de mensen die in het voorstadium van diabetes terecht komen. Er komen namelijk een op de twee Nederlanders in het voorstadium terecht. Dit is te vergelijken met de Amerikanen. Terwijl men in het algemeen meent dat zij ongezonder leven dan wij. Het probleem is dat mensen vaak niet door hebben dat zij pre-diabeet zijn. De bloedsuikerwaarden liggen al iets hoger, maar de symptomen van diabetes zijn niet direct sterk aanwezig. Echter, je ogen en je hart- en bloedvaten kunnen al schade oplopen. Daarnaast grijpen steeds meer mensen na het snel bestrijden van symptomen: het spuiten van insuline en het slikken van medicijnen. Maar dit is niet de oplossing!

Jaap Seidell, onderzoeker en dé overgewichtsspecialist van de Vrije Universiteit Amsterdam maakt zich ook zorgen:

“Overgewicht is meer dan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is een symptoom dat er iets niet goed is in de samenleving.”

Diabetes steelt je gezondheid

Uit onderzoek is aangetoond dat mensen met diabetes twee keer zo vaak te maken krijgen met depressies. Daarnaast zijn er nog meer ernstige gevolgen zoals hart- en vaatziekten, gewrichtscomplicaties, zenuwschade, dementie en seksuele problemen. Dit zijn gevolgen waar je zeker bewust van moet zijn. Diabetes is een ziekte die er langzaam in sluipt.

Maak jij je zorgen?

Omroep Max heeft een opiniepanel waaruit blijkt dat 75% zich geen zorgen maakt dat zij diabetes krijgen. Mensen zijn zich er nauwelijks van bewust. Dit is een ander groot probleem. Wanneer mensen zich niet bewust zijn van de gezondheidsrisico’s of zich niet verdiepen in hoe zij diabetes kunnen voorkomen, zal het percentage diabetes blijven stijgen. Volgens het Diabetes Fonds zal het percentage van diabetespatiënten flink stijgen in de aankomende 10 jaar. Tot wel 1,2 miljoen mensen. Dit heeft grote gevolgen voor zowel de huidige generatie als het nageslacht. Terwijl diabetes type 2 te voorkomen is!

De oplossing

Medicijnen innemen en insuline spuiten is niet de oplossing. Onderzoekers geven aan dat een gezonde leefstijl de oplossing is! Ook voor mensen met overgewicht geldt dit. Door gezonde voeding en leefstijl ga je gewicht verliezen en je gezondheid verbetert hierdoor aanzienlijk. Dit voorkomt de kans op diabetes type 2 of kan zelfs diabetes genezen. Cure4Life wil graag mensen naar een gezonde leefstijl begeleiden zodat je op een gezond gewicht komt en blijft. Dit beperkt je gezondheidsrisico’s ten volle.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life