Cure4Life blog

Bewust van wat je eet en drinkt.
Tags: Afvallen met bewustwordingBewust van wat je drinktBewust van wat je eetgezonde keuzesgezonde leefstijlongezonde voeding
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 17 maart 2017 om 12:37
Bewerkt op: 14 juni 2017 om 8:00

Ben jij bewust van wat je eet én drinkt?

Je doet je koelkast open en kijkt tevreden: er staat een maaltijdsalade uit de supermarkt, koolhydraatarme pasta van gisteravond en een pak magere yoghurt. Je denkt gezond bezig te zijn! Maar ja, hoe zit dat nu met afvallen? Tel je elke calorie? Ben je daadwerkelijk bewust van wat je eet en drinkt? Hmm eerst even terug naar het begin als we goed van start willen gaan…

Terug naar het begin, terug naar de kern van je probleem. Wat is de oorzaak van jouw overgewicht? Is het elk pondje komt door het mondje of leef je naar jouw mening gezond, maar afvallen ho maar? Er is vaak niet één reden aan te wijzen, maar velen staan hier niet eens bij stil wat daadwerkelijk de oorzaak is van hun overgewicht. Zij willen vooral zo snel mogelijk afvallen. Wij van Cure4Life adviseren in ieder geval te kijken naar de oorzaak om goed van start te kunnen gaan.

De oorzaak van overgewicht

In feite is er niet slechts één oorzaak van overgewicht. Het is altijd een combinatie van meerdere factoren en van verkeerde voeding, verkeerde combinaties van voeding, ongezond ritme, invloed van medicatie zoals antidepressiva of prednison en te weinig beweging. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op je hormoonhuishouding waardoor die uit balans raakt. Het gevolg: een stofwisselingsprobleem waardoor voedsel niet of nauwelijks meer omgezet wordt in energie, maar in vet. Je kunt dus wel snel willen afvallen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, ben je vaak weer gauw terug bij af.

Het gaat niet om calorieën tellen

Je wordt niet alleen dik van te veel calorieën en weinig beweging. Er zijn dus meerdere factoren die een rol spelen. En wist je dat een calorie uit suiker minder verzadigt dan een calorie uit vet of eiwit? Je kunt namelijk na een portie van 200 Kcal uit snelle suikers te eten, 30 minuten later opnieuw trek hebben. Bij vetten en eiwitten werkt dit niet zo. Na een portie van 200 Kcal uit gezonde vetten of eiwitten kun je veel langer je trek uitstellen. Een goede tip: bekijk de documentaire van Damon Gameau, That Sugar Film. Damon Gameau ging experimenteren wat voor invloed suiker op zijn lichaam had.

Het gaat om voedingstoffen!

Je lichaam vraagt naar gezonde voedingstoffen, je lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om goed te kunnen functioneren en in balans te blijven. Gezonde voedingstoffen zitten het meest in onbewerkte producten die vol zitten met gezonde suikers, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en spoorelementen (ijzer, calcium etc.). Een maaltijdsalade uit de supermarkt is veel meer bewerkt dan een salade die je zelf zou maken met verse, biologische producten. Je verwacht het misschien niet, maar er zit zelfs suiker in maaltijdsalades verwerkt.

Varieer met voedingstoffen, zo heb je eiwitten en groenten nodig, maar ook koolhydraten. Tijdens het Cure4Life programma wordt een bepaalde hoeveelheid koolhydraten geadviseerd. Het ligt er ook aan hoeveel je beweegt of hoe intensief of zwaar werk je moet verrichten. Let in ieder geval goed op met koolhydraten.

Let op wat je naar binnen giet

Weet wat je drinkt! Frisdrank is bij de meeste mensen bekend: het zit vol ongezonde suikers en boordevol calorieën. Je giet het zo naar binnen, je hebt het niet eens door, maar het zijn echte dikmakers! Zo zonde. Bovendien is frisdrank niet de enige variant waar je op moet letten. Bier en andere alcoholische dranken, worden gemakkelijk weggedronken. Of vruchtensappen! Denk je een gezond sapje te hebben, dan wordt je verrast met het feit dat het minder gezond is dan je denkt. Je krijgt namelijk wel gezonde suikers binnen, maar in te grote mate. Je eet ook geen vier appels achter elkaar op, maar vier geperste appels drink je zo weg. Lees ook de volgende interessante weetjes over appels:

  1. De schil bevat de meeste vezels. De helft van het totaal aantal vezels in een appel zit in de schil. Vezels geven je een vol gevoel, dus je hebt minder snel honger.
  2. Een groot deel van de vitamines in de appel bevinden zich in of vlak onder de schil. Het gaat hier om een kwart van de vitamine C en bijna 40% van de vitamine A in de appel.
  3. Ursolzuur, het stofje op de schil dat een appel doet glimmen, lijkt een positief effect te hebben op spieren en bruin vet, waardoor je meer calorieën gaat verbranden.

Wees bewust van wat je eet én drinkt!

Hierboven kon je lezen dat er verschillende factoren een rol kunnen spelen bij overgewicht. Daarnaast is het heel erg belangrijk om bewust te zijn van wat je eet, maar ook van wat je drinkt! Verder is de hoeveelheid en variatie erg van belang. Als je rustig eet en goed kauwt, dan blijf je langer verzadigd waardoor je lichaam ook minder nodig heeft dan wanneer je alles snel naar binnen slikt. Bij Cure4Life zeggen we dan ook vaak: bewustwording is de eerste stap naar een gezond gewicht en leefstijl!

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

Gratis kennismakingsgesprek

cure4life