Cure4Life blog

Avocado is vet gezond
Tags: Avocadogezondharthersenenhuidvetvetten
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 27 oktober 2017 om 8:36
Bewerkt op: 30 oktober 2017 om 11:47

Avocado is ‘vet’ gezond!

Je hebt ze vast wel in de supermarkt zien liggen: die peervormige vruchten met een groenbruine schil die je doet denken aan een krokodil. We hebben het over avocado’s. Ze zien er misschien gek uit, maar ze zitten bomvol gezonde vetten en andere belangrijke voedingsstoffen. Avocado’s zijn letterlijk ‘vet’ gezond!

Misschien is je eerste gedachte: is avocado een vrucht? Ja, hoewel het meestal in het groenteschap te vinden is, valt avocado onder het fruit. Maar het is wel een unieke fruitsoort. In tegenstelling tot veel andere soorten fruit bevat avocado nauwelijks suikers. Bovendien is het rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten.

Vet is toch slecht voor je?

Nee, het is juist heel belangrijk voor je gezondheid. Vetten leveren vitamines, zijn betrokken bij de productie van hormonen en helpen bij diverse lichaamsprocessen. Daarnaast zorgen ze voor een verzadigd gevoel zodat je minder snel naar snacks grijpt. Ze maken je dus niet dik.

Het maakt natuurlijk wel uit welke soort vetten je binnenkrijgt. Vetten uit gefrituurde producten zijn namelijk wél slecht voor je, want daar kan je lichaam niets mee. Ook is het ongezond om veel vlees en andere dierlijke producten te eten. Maar de vetten in avocado zijn dus wel gezond, net als de vetten uit olijfolie, vis, walnoten en lijnzaad.

Avocado is goed voor hart, huid en hersenen

De belangrijkste vetten in avocado zijn oliezuur en alfa-linoleenzuur. Oliezuur is een omega-9-vetzuur dat ook in olijfolie voorkomt. Alfa-linoleenzuur is een omega-3-vetzuur wat veel mensen onvoldoende binnenkrijgen. Deze vetten verminderen het totale cholesterol- en vetgehalte in het bloed en verkleinen daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Ook verbeteren ze de hersenfunctie en remmen ze ontstekingen.

De vetten in avocado bevatten de vitamines A en E. Deze antioxidanten neutraliseren diverse schadelijke stoffen die in je lichaam kunnen ontstaan. Daarnaast versnellen ze het vernieuwingsproces van dode huidcellen en vertragen ze de veroudering van levende cellen. Avocado is dus goed voor je huid.

Andere voedingsstoffen die volop aanwezig zijn in avocado, zijn vitamine K, B5 en B6, kalium, magnesium en ijzer. En avocado is rijk aan vezels die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering.

Hoe eet je een avocado?

Een avocado is rijp als deze meegeeft wanneer je zachtjes tegen de schil drukt. Als je het bruine topje eraf haalt, moet het vruchtvlees eronder groengeel van kleur zijn. Je snijdt de avocado door hem rondom de pit doormidden te snijden en de twee helften met een draaibeweging van elkaar af te halen. Wip de pit eruit, maar gooi deze niet weg als je de avocado niet direct opeet. De pit voorkomt namelijk dat de avocado bruin kleurt.

Avocado kun je direct met een lepel uit de schil eten. Het is heerlijk met wat zout en peper erop. Maak er ook eens beleg of guacamole van, of verwerk het in een salade. Het mooie van avocado is dat het met veel producten goed samengaat. Door te experimenteren kom je er snel genoeg achter wat jij lekker vindt. Succes gegarandeerd!

Meer weten over gezonde voeding?

Wij plaatsen regelmatig blogs over onderwerpen als voeding, gezondheid, sport, leefstijl en afvallen. Ook delen wij koolhydraatarme recepten. Blijf jij graag op de hoogte van de nieuwste blogs en de lekkerste recepten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

© 2022 Cure4Life. All Rights reserved.

Gratis kennismakingsgesprek

cure4life