Cure4Life blog

Afvallen? Voorkom insulineresistentie
Tags: afvallenCure4Life Zuid-LimburginsulinegevoeligheidIvo HoubenVoorkom insulineresistentie
FOTO: Antoine Vasse Nicolas - Bron website
Geplaatst op: 26 november 2015 om 14:30
Bewerkt op: 13 juni 2017 om 13:28

Afvallen? Voorkom insulineresistentie

Binnen Cure4Life Zuid-Limburg te Maastricht merken we dat het voorkomen en behandelen van insulineresistentie, cruciaal is. Waarom? Laten we eerst bij het begin beginnen.

Binnen het Cure4Life programma is een disbalans van hormonen één van de hoofdoorzaken van overgewicht. Het hormoon insuline speelt hierin een cruciale rol. Insuline is het hormoon dat als kruiwagen fungeert om glucose (bloedsuiker) uit het bloed te transporteren naar de lichaamscellen, waar ze als brandstof dient of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Insuline is als het ware de sleutel die de deur naar de cellen opent.

Overgewicht door insulineresistentie

Wanneer insuline snel en herhaaldelijk stijgt binnen een langere periode, worden de lichaamscellen (lever, spier en vetcellen) steeds minder gevoelig voor het hormoon insuline. Belangrijke oorzaken zijn o.a. onevenwichtige voeding met hoge glycemische index/lading, langdurig lijnen, chronische stress en gebruik van medicijnen, erfelijke aanleg en onvoldoende lichaamsbeweging.

Om te zorgen dat de cellen toch glucose opnemen, gaat de alvleesklier steeds meer insuline afgeven. De vetcellen blijven het langst in staat om glucose op te nemen en nemen dus veel meer glucose op dan nodig is. Daarom worden insulineresistente mensen steeds zwaarder. De vetophoping in de buikstreek neemt met name toe, omdat dit vetweefsel de grootste stofwisselingsactiviteit heeft, versterkt doordat insuline de vetafbraak remt. Uiteindelijk raakt de alvleesklier uitgeput en is de insulineproductie onvoldoende om de insulineresistentie de baas te blijven. Diabetes type 2 steekt de kop op.

Ben jij insulineresistent?

Hyper-insulinisme (te grote aanmaak van insuline), ook wel insulineresistentie genoemd, is aanwezig bij de overgrote meerderheid van mensen met overgewicht en is een belangrijke oorzaak van het metabool syndroom. De belangrijkste klacht is overgewicht en een toename van de middelomvang. Wanneer de taille omvang groter wordt dan 80% van de heupomvang, is er grote kans op de aanwezigheid van hyperinsulinisme.

Insulineresistentie bevat verdere symptomen als: vermoeidheid, trek in koolhydraten, gewrichtsklachten, oedeem, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en triglyseriden waarden, veel plassen en last van maagzuur.

Do’s and Don’ts

Tabel-voor-blogs2*HIIT-training. HIIT training is wellicht iets te hoog gegrepen. Wij adviseren je daarom om sporten rustig op te bouwen en ook goed op je eigen lichaam te letten. Wat kan je en wat past bij jou!

Cure4Life = insulinegevoelig worden & blijven

U begrijpt nu één van de (hoofd) oorzaken van overgewicht.Voorkom insulineresistentie! Wilt u gezond en slank blijven? Dan doet u er goed aan om bovenstaande tips ter harte te nemen. Hiermee zal uw lichaam beter op voeding reageren en kunt u blijven genieten. Ook als het een keer iets minder gezond is. Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding!

Ivo Houben
Cure4Life Center Zuid-Limburg

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life