Cure4Life blog

8 redenen waarom varkensvlees slecht voor je is
Tags: antibioticacholesterolgifstoffengroeihormoonongezondStressvarkensvleesvet
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 21 november 2017 om 10:00
Bewerkt op: 15 april 2020 om 9:38

8 redenen waarom je beter geen varkensvlees kunt eten

Een plakje ham of boterhamworst op brood. Een gebakken eitje met bacon. Knapperig gebakken spekjes door de pasta, stamppot, of pannenkoeken. Vind jij dat ook zo lekker? Eigenlijk is varkensvlees slecht voor je. Wij geven je 8 redenen waarom je varkensvlees beter kunt laten staan.

1. Hoog vetgehalte

Mager varkensvlees kun je in zijn eigen vet braden. Andere magere vleessoorten niet. Dat komt door het hoge vetgehalte van varkensvlees. Varkensvet bestaat vooral uit verzadigde vetzuren en voor een klein deel uit omega-6-vetzuren. Beide soorten vetzuren zijn in grote hoeveelheden slecht voor je.

2. Aderverkalking

Varkensvlees bevat veel cholesterol. In je lichaam komt cholesterol in twee vormen voor: een goede vorm en een slechte vorm. Varkensvlees vermindert de hoeveelheid goed cholesterol en vergroot de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam. Daardoor wordt de kans op aderverkalking groter.

3. Gifstoffen

Varkens krijgen via hun voeding bestrijdingsmiddelen en zware metalen binnen. Deze gifstoffen slaan ze op in hun vet. Eet je varkensvlees, dan krijg je dat vet met gifstoffen binnen (bah!). En wist je dat gifstoffen zenuwfuncties kunnen verstoren? Probeer ze dus te vermijden.

4. Allergische reacties

Varkensvlees bevat histamine. Dat is de stof die ontstekingen en allergische reacties veroorzaakt. Heb jij last van eczeem, acne, astma of reuma? Of heb je een overgevoeligheid of allergie? Dan moet je oppassen met varkensvlees. Varkensvlees kan dit namelijk verergeren.

5. Groeihormonen

In de EU mogen dieren geen groeihormonen toegediend krijgen. Maar wat gebeurt er in de praktijk? Dieren krijgen nu gewoon andere stoffen toegediend die indirect zorgen voor een toename van groeihormonen in het vlees. Dieren groeien dus alsnog sneller en krijgen grotere spieren dan goed voor ze is. En als jij dat vlees eet, krijg jij ook meer groeihormoon binnen dan natuurlijk is.

6. Antibiotica

Dieren in de vleesindustrie krijgen antibiotica om te voorkomen dat ze ziek worden. Als je vlees eet, krijg jij ook resten antibiotica binnen. Doordat er zo veel antibiotica gebruikt wordt, worden bacteriën resistent. Ze raken aan antibiotica gewend.

Als je ziek bent, zorgt antibiotica er gewoonlijk voor dat de ziekmakende bacteriën dood gaan. Maar nu zijn er steeds meer bacteriën die antibiotica kunnen overleven. De kans wordt steeds groter dat antibiotica straks niet meer helpt als je ziek bent. Gevaarlijk!

Lees ook:  De voordelen van een kleinere maat

7. Stress

Varkens kunnen enorm veel stress hebben. Als ze naar de slacht gaan, worden ze vaak hysterisch van de stress. Ze pompen dan veel stresshormonen in het vlees. Wanneer jij aan het genieten bent van dat speklapje, krijg jij ook die stresshormonen binnen.

8. Ziekteverwekkers

Varkens kunnen ziekteverwekkers met zich meedragen. Door slechte hygiëne raken ze gemakkelijk besmet met virussen of parasieten. Ze kunnen mensen daar ook mee besmetten en ziek maken.

Schokkend?

Dat vinden wij ook. Omdat varkensvlees zo’n slechte invloed heeft op je gezondheid, hebben wij het bewust niet in het voedingsprogramma van Cure4Life opgenomen. Ook mensen die geen Cure4Life programma volgen, raden wij aan om varkensvlees te vermijden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zoals kip, rund, schaap en wild. We raden wel aan om voor biologisch vlees te kiezen. Of eet een keer vegetarisch!

Gratis e-book over weerstand

In deze onzekere en spannende tijden is het opvolgen van de adviezen en richtlijnen van het RIVM van groot belang. Daarnaast is het belangrijkste wapen tegen een ernstig ziekteverloop je eigen gezondheid.

Daarom hebben wij een e-book geschreven over weerstand. In dit e-book vertellen we je alles wat je moet weten over virussen en je immuunsysteem en leggen we uit wat je in het dagelijks leven kunt doen voor een gezonde weerstand.

Dit e-book kun je downloaden via de website Leefjegezond.nl (onderdeel van Cure4Life)

Klik hier om het e-book te downloaden

© 2020 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.