Cure4Life blog

4 redenen waarom te snel afvallen niet goed voor je is
Tags: metabolismesnel afvallenspiermassate snel afvallenterugval
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 9 oktober 2018 om 8:21
Bewerkt op: 9 oktober 2018 om 8:21

4 redenen waarom te snel afvallen niet goed voor je is

Overgewicht is iets waar veel mensen zo snel mogelijk vanaf willen. Het liefste wil je binnen een paar weken natuurlijk al op je streefgewicht zijn. Om snel veel gewicht te verliezen gaan veel mensen vaak drastisch minder eten. Deze methode lijkt op het eerste gezicht misschien goed te werken omdat de kilo’s er in de eerste weken afvliegen. Toch zul je merken dat dit een onverantwoordelijke en onhaalbare manier van afvallen is met mogelijk gezondheidsproblemen tot gevolg!

Reden 1: Verstoring van het metabolisme

Wanneer je spontaan veel minder calorieën tot je gaat nemen, raakt je lichaam als het ware in de war. Het gaat hierbij eigenlijk nog niet zo zeer om het aantal calorieën, maar om de voedingswaarde van de producten die je eet. Vaak krijg je door een crashdieet te weinig voedzame voeding binnen. Hierdoor gaat je lichaam in een soort spaarstand die ervoor zorgt dat je metabolisme langzamer gaat. Dit doet je lichaam om zoveel mogelijk energie vast te houden.

De gevolgen hiervan zijn dat je weinig energie hebt. Ook voel je je moe en hongerig. Je verbruikt minder energie en verbrand dus ook veel minder. Terwijl verbranding juist essentieel is om af te vallen. Kies er daarom voor om voldoende voedzame producten te eten.

Een ongezonde snack kan bijvoorbeeld evenveel calorieën bevatten als een portie fruit. Toch is de voedingswaarde van de beide producten erg verschillend en zal je door de portie fruit veel langer een verzadigd gevoel hebben. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor pure en verse producten en veel te variëren. Het gaat dus echt om kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Reden 2: Verlies van spiermassa

Doordat je lichaam minder energie binnenkrijgt, gaat het op den duur ook spiermassa afbreken. Op deze manier probeert je lichaam de energiebehoefte aan te vullen. Ook dit kan ervoor zorgen dat je je slap en moe gaat voelen. Een vermindering in spiermassa zorgt er ook voor dat je minder kunt verbranden.

Het gaat trouwens niet alleen om eten. Ook voldoende slapen, bewegen, ontspanning etc. zijn van belang. Om af te vallen moet je lichaam weer het hormonale balans terugvinden en die bereik je alleen wanneer je op alle gebieden met je lichaam en geest aan de gang gaat.

Lees ook:  Hoe gezond is koffie?

Reden 3: Tekort aan voedingsstoffen

Als je veel minder eet dan je normaal gesproken deed, kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan. Je lichaam heeft iedere dag bepaalde voedingsstoffen nodig en wanneer je deze niet binnenkrijgt kan dit ernstige gevolgen hebben.

Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan mogelijk leiden tot bloedarmoede, haaruitval, botafbraak, duizelingen en op een langer termijn kunnen bepaalde organen zelfs minder goed gaan werken.

Door te kiezen voor biologische voeding zonder toevoegingen zorg je ervoor dat je de voedingsstoffen in je lichaam in balans houdt. Je voorkomt op deze manier dat er tekorten ontstaan.

Reden 4: Terugvallen in oude gewoontes

Naast de lichamelijke klachten die snel afvallen met zich meebrengt, is het voor de meeste mensen onmogelijk om de kilo’s eraf te houden na het dieet. Doordat je abrupt minder bent gaan eten heeft je lichaam niet kunnen wennen en heeft je lichaam geen balans kunnen vinden in wat het daadwerkelijk nodig heeft.

Op het moment dat je terugvalt in je oude voedingspatroon, gaat je lichaam energie omzetten in vet. Dit doet je lichaam om reserves op te bouwen voor wanneer er opnieuw periodes van minder eten zijn. In een rap tempo wordt er dus veel vet aangemaakt waardoor je weer zult gaan groeien. Het is dan ook niet zo gek dat het voor veel mensen lastig is om op gewicht te blijven. Vaak hoor je zelfs dat mensen weer meer kilo’s aankomen, dan ze tijdens hun dieet zijn verloren. En dat is natuurlijk al helemaal niet de bedoeling.

Om een gezond en blijvend resultaat te krijgen is het belangrijk om je levensstijl te veranderen. Hierbij gaat het niet alleen om wat je eet maar bijvoorbeeld ook om hoeveel je beweegt en slaapt. Je ongezonde gewoontes aan de kant zetten en bewust gaan leven is de beste manier om overgewicht te bestrijden.

Het advies van Cure4Life

Bij Cure4Life zijn wij helemaal geen voorstander van (te) snel afvallen. Wij vinden het belangrijk dat je op een gezonde en verantwoorde manier je eetpatroon aanpast en daarmee ook jouw leefstijl anders inricht. Dit is niet alleen nodig om je lichaam gezond te houden. Ook gaat dit je helpen om je behaalde resultaat vast te houden. Niet voor even, maar voor de lange termijn.

Lees ook:  3 tips om alles uit de lente te halen!

Wil jij ook op een gezonde en verantwoorde manier afvallen? Meld je dan nu aan voor een gratis consult bij Cure4Life. Tijdens het gratis consult nemen onze specialisten uitgebreid de tijd om jouw persoonlijke situatie door te nemen en bekijken we of het Cure4Life programma wat voor jou is. Lijkt je dit wel wat? Meld je dan nu aan!

© 2021 Cure4Life. All Rights reserved.

Cure4Life.eu maakt gebruik van cookies om o.a. ons websiteverkeer te analyseren. Ook bevat deze website cookies van derden, die onder andere gebruikt kunnen worden om u op sites van derden relevante advertenties te tonen.